Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Eugenia Kim - Kaligrafova kći


No replies to this topic

#1
Lena_Lenči

Lena_Lenči

    Bronze Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1,560 posts
  • 86988 thanks

Kaligrafova kći - Judžinija Kim

 

 

ncz72b.jpg

 

 
 
Čitaocima, koji uživaju da preko literature upoznaju neke daleke egzotične i slabo poznate zemlje, roman "Kaligrafova kći" Amerikanke Judžinije Kim pruža priliku da upoznaju Koreju na početku 20. veka.
 
Judžinija Kim je peta, najmlađa ćerka dobrostojeće porodice iz Koreje koja je stigla u SAD neposredno pre izbijanja Korejskog rata koji je podelio zemlju na komunističku Severnu i kapitalističku Južnu Koreju, odrasla je slušajući priče o starom kraju i o životu u njemu. Objavljivala je priče i eseje i profesor je kretaivnog pisanja, ali tek u zrelim godinama se prihvatila pisanja romana baziranog na životu majke i bake.
 
Prikupljajući građu o zbivanjima u Koreji tokom 20 veka, Kimova je otkrila da je veoma malo pisano o japanskoj aneksiji Koreje koja je označila kraj autohtone dinastije Džoson koja je, u kontinuitetu, vladala od 1392. do 1910. godine što je stavlja u sam svetski vrh po dužini trajanja. Koreja nije nikada sporila nadmoć i dugovečnost Kine sa kojom je održavala veoma dobre veze, ali je bila u stalnim sukobima sa Japanom i smatrala je da su japanski carevi skorijeg porekla u odnosu na prvog korejskog vladara Danguna rođenog 2333. godine pre nove ere. Pošto su te prve decenije 20. veka bile presudne za modernizaciju Koreje i napuštanje milenijumskih tradicija, književnica se opredelila da ih "posmatra" očima naratorke i glavne junakinje Nađin rođene u času kada je Japan zagospodario tom zemljom.
 
 Kroz sudbinu Nađin koja je bila ćerka dvorskog mudraca-kaligrafa i pripadala je visokom društvu po rođenju, što je značilo da će joj porodica odabrati muža, opisana je njena borba na slobodu izbora i to ne samo muža, već profesije.
Roman prati Nađin od njene pete godine tokom sledećih 30 i za to vreme autorka priča i o sudbini Koreje tokom tih godina.To pruža priliku čitaocima da mnogo saznaju o jednoj, nama zaista nepoznatoj zemlji, jer, osim vesti na spoljnopolitičkim stranama medija, nema književnih dela čija se radnja zbiva u Koreji. 
 
To su prepoznali i kritičari u SAD, pa je roman Kimove osvojio nekoliko nagrada kao "novi glas", kao "glas o jednom svetu o kome se malo zna", kao "najbolja debitantska knjiga", a "Vašington post" je "Kaligrafovu kći" proglasio za najblju knjigu 2009. Upoređujući je sa već afirmisanim američkim spisateljicama poreklom sa Dalekog istoka, poput Ejmi Tan ili Lajze Si, kritičari su se pohvalno izražavali o autorkinom elegantnom stilu, o svežini njene proze, o dirljivom  omažu ženskim precima koje su u muškom, opresovnom, društvu uspevale da se izbore za ono što im je bilo važno.
 
 
 
obrada: Lena
 
 
format: epub, azw3, pdf
jezik: srpski

 

 
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by boden, 12 November 2016 - 16:47.
Obnovljeno

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 120 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users