Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

William Faulkner


5 replies to this topic

#1
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,467 posts
 • 167896 thanks

3535.jpg

 

William Faulkner, američki književnik (New Albany, Mississippi, 25. IX. 1897 – Byhalia, Mississippi, 6. VII. 1962). Javio se neposredno nakon I. svjetskoga rata romanima Vojnikova plaća (1926) i Komarci (1927), koja nose neka obilježja proze takozvane izgubljene generacije (E. Hemingway, S. Fitzgerald, J. Dos Passos). Nakon toga u seriji romana i novela tematizira američki Jug, njegovu specifičnost, sudbinu, povijest, društvene odnose i rasnu problematiku. U izmišljeni kraj indijanskog imena Yoknapatawpha na sjeveru države Mississippi, u grad Jefferson, smješta radnje velikog broja svojih proznih ostvarenja, pokušavajući, višestrukim pojavljivanjem likova, razvijanjem obiteljskih loza i povezivanjem događaja te stavljanjem fikcionalnih zbivanja u kontekst stvarnih događaja, svestrano prikazati život američkoga Juga. Često opisuje propadanje bogatih bjelačkih obitelji i njihova načina života, posljedice američkoga građanskog rata i prodor novih vrijednosti s američkoga Sjevera, uz nezaobilazno pitanje odnosa crnaca i bijelaca. Faulknerova djela karakterizira i sklonost proznom eksperimentu te modernističkim pripovjednim postupcima poput struje svijesti i pripovijedanoga monologa, kao i sintaktičkim te jezičnim intervencijama. Godine 1949. za svoj književni rad dobio Nobelovu, a 1955. Pulitzerovu nagradu. Jedan on najboljih američkih književnika XX. stoljeća. Važnija djela: Krik i bijes; Sartoris; Svjetlost u kolovozu; Svetište; Abšalome, sine moj; Divlje palme; Uljez u prašinu.

 

 

products-0e19f45011a3c6122a1b24bdc370399


Svetište

 

Sve odlike Faulknerove jedinstvene nadarenosti naći ćemo i u romanu Svetište, koji se odlikuje tipičnim faulknerovskim stilom, preciznim modernim instrumentom, usmjerenim na to da otkrije sve one silnice koje njegove likove nemilosrdno izručuju zajedničkom prokletstvu.
Priča je to o silovanju i otmici mlade žene u Ole Missu. Otmjenu i izazovnu Temple Drake siluje s kukuruznim klipom gangster Popeye te s njom živi u bordelu u Memphisu. Čitatelji, neki, ne svi ali ovi su bili zasigurno glasniji, bili su šokirani, zaprepašteni. Knjiga je doživjela uspjeh, komercijalno je bila uspješnija, i zapravo prijelomna točka u Faulknerovoj karijeri. To je, rečeno je, prodor grčke tragedije u trivijalni kriminalni roman.

Scan: postar
Obrada. boden

 

 

epub, azw3, pdf HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


BUDI HUMAN
Za Laninu životnu bitku!

https://www.budihuma.../lana-jovanovic

 

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN prikuplja novčana sredstva za Lanu Jovanović (2019). Budi human, pomogni i ti.


Thanked by 58 Members:
bobanno , kaldorei , Riha93 , nena.2016 , dalmatinac57 , mikimir , babicci , Shininglight , zoricak , skatavic , zjosic , kovanji , kartagina1954+ , vemix1x2 , hrkljus , bruja , borzan , gaus , BubaMata , dragmil , Brankadj , Dawius , Feelgood , mosfet , prop , MikiRapaic , louvancouver , rutracker , epiapi , reader2020 , gal , Boba0112 , Blaze , fredfrith , Trelkovski , vladajasna40015 , IvanaAnavi , Josef K. , stojcicb , mumin , vukina , dime1321 , DEDEKA , Gandalfsremčica , MiksaNS , termo4 , KFG , iljocare , yest , sasa23101979 , darija.r , crnovcic , TalijaA , bolinjero , quantrop , farukdesa , Riki333 , Atom Ant

#2
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,467 posts
 • 167896 thanks
eoQ5rLy.jpg
 
Buka i bijes - Kad ležah na samrti
 
U biblioteci Nobelovci izašla su dva romana Williama Faulknera: "Buka i bijes" i "Kad ležah na samrti". Oba romana pripadaju seriji o povijesti Faulknerove mitske pokrajine Yoknapatawpha, koja počinje 1800. godine, a središnji događaj je građanski rat i propast američkog Juga. "Buka i bijes" je roman o propadanju obitelji Compson: sastoji se od tri unutrašnja monologa braće Compson - idiota Benjyja, intelektualca Quentina i trgovca Jasona - i epiloga u kojem je glavno i jedino pozitivno lice crna sluškinja Dilsey. Junaci romana "Kad ležah na samrti" su članovi siromašne obitelji farmera - Bundrenovi, koji s različitim osjećajima doživljavaju smrt majke.
 
Scan: postar
Obrada: boden
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

BUDI HUMAN
Za Laninu životnu bitku!

https://www.budihuma.../lana-jovanovic

 

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN prikuplja novčana sredstva za Lanu Jovanović (2019). Budi human, pomogni i ti.


Thanked by 107 Members:

#3
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,331 posts
 • 65979 thanks

William Faulkner - Ruža za Emily

 

RUZA-ZA-EMILY-WILLIAM-FAULKNER_slika_L_3

 

 

      Knjiga zapravo sadrži dve pripovetke Williama Faulknera :

 

"Ruža za Emily"

"Sušni septembar",

 

te kratak pogovor o autoru.

 

      .........   

      Svi se njegovi romani odigravaju u mračnoj, nezdravoj, abnormalnoj atmosferi, degeneriranosti i smrti. I onda, kad se čini da se zalaže za pravednost i čovjeka, kao u »Suhom septembru«, Faulknera mnogo više interesira neljudska surovost događaja, njihov normalni tok, unatoč skrivenom užasu. I onda, kad se čini da analizira prošlost kao čovjek koji tek sada shvaća njen smisao, on se utapa u njoj, kao u Ruži za Emiliju, tražeći u njoj nezdrave teške mirise ustajalosti i gnjiloće.

 

(Iz pogovora ...)

 

 

     Zahvalnost svakako Haroldu Fanderu

 

     Doc. + Pdf.  (hrvatski; A-4)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

a170.gif

 

 

P.S. Nadam se, prijatelju Orwell da je ovo to što ti je bilo potrebno...Thanked by 197 Members:

#4
Disco Ninja

Disco Ninja

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 2,433 posts
 • 110295 thanks
 • LocationZ E M U N

William Faulkner - Avesalome, Avesalome!

 

 

WF_AA.jpg

 

 

Objavljen 1936, roman Avesalome, Avesalome! mnogi smatraju za Foknerov najbolji roman. Iako kompleksna i fragmentirana struktura romana predstavlja značajnu poteškoća čitaocima, književna vrednost ovog romana svrstava ga izravno u redove najboljih američkih romana. Priča je smeštena na američkom jugu u vremenu pre, za vreme i posle građanskog rata i govori o Tomasu Satpenu, siromašnom čoveku koji stiče veliko bogatstvo, a onda se ženi devojkom iz stare i ugledne porodice. Njegova ambicija i ekstremna potreba za kontrolom dovešće do njegovog kraha i propasti njegove porodice. Satpenovu priču govori nam nekoliko naratora, omogućavajući čitaocu da posmatra varijacije u sagi kako je ona viđena od strane različitih govornika. Ova  neobična tehnika osvetljava nam  jedno od centralnih pitanja romana: U kojoj meri je moguće da ljudi znaju istinu o prošlosti?

 

Prevod opisa knjige sa engleskog: Disco Ninja  ;)

 

Scan & obrada: Disco Ninja

 

Srpski jezik, latinica.

Formati: azw3, ePub & pdf

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 

 

 

Ovo je moj upload. U slučaju mrtvih linkova, pošaljite mi PP, a ja ću obnoviti linkove.

Uživajte!

Kultura narodu!


А что, паны? - Есть ли еще порох в пороховницах? Не иступились ли сабли? Не утомилась ли козацкая сила? Не погнулись ли еще козаки? 

 


Николай Васильевич Гоголь - Тарас Бульба

 

Kad ženu štitiš kao sestru, voliš kao ženu i poštuješ kao majku, onda si pravi muškarac.


Žarko Laušević, dramski umetnik

 

Lav je jači od vuka. Slon je jači od vuka. I medved je jači od vuka. Ali od svih njih, jedino vuk nikad nije igrao u cirkusu.

 

Ruska narodna poslovica

 

Im-Hot.jpg

 

 

... i sve je više varvara, a sve je manje Rimljana.

 

Momčilo Bajagić Bajaga: "Rimljani"


Thanked by 394 Members:

#5
nela012

nela012

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 2,234 posts
 • 163711 thanks

William Faulkner 

Dugo vrelo leto

 

William_Faulkner_5841b54f359c2.jpg

 

 

 

Dugo, vrelo I e t o je isačak iz života nekih porodica zaseoka Frenčmens Bend, obrađeno kroz međupovezane pripovetke, duže ili kraće. Gledano u širem okviru mita, nadovezuju se na propast starosedelačke porodice i nadiranje ko­lonista.

 

Pdf, sr, latinica

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Sken: Cyrano....hvala

Obrada: nela012


Knjiga dobija život tek čitanjem.

Čitalac joj daje život, sastavljajući slike koje stvaraju imaginarni svet u kojem likovi žive.

(Musso)


Thanked by 314 Members:

#6
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 235 posts
 • 31180 thanks

William Faulkner - DIVLJE PALME

 

146559.jpg

 

„Divlje palme“ su prvi put objavljene 1939. godine i dve novele koje čine knjigu, „Divlje palme“ i „Starac“, štampane su tako što se njihova poglavlja naizmenično smenjuju. U mnogim kasnijim izdanjima, pa i u prevodu na naš jezik, novele su razdvojene, ali kada ih čitamo, lako uviđamo zašto je Fokner hteo da ih predstavi u isprepletenom obliku.

Naime, obe novele govore o ljubavi, o odnosu muškarca i žene, o abortusu i porođaju, i premda su obe, svaka za sebe, izuzetno dobre priče, tek u naizmeničnom čitanju dobija se kontrastna slika odnosa pojedinaca i društva prema tim temama. „Divlje palme“ donose priču o zlosretnoj ljubavnoj vezi između Harija Vilburna i Šarlote Ritenmejer, koja se završava tragičnim abortusom, dok „Starac“ (što je zapravo naziv za nabujalu reku Misisipi) govori o tome kako jedan robijaš spasava trudnu ženu pred bujicom.

 

IZVOR: doc sa neta, nepoznat autor (izuzetno dobro urađen, neznatno ispravljen)

FORMATI: pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 333 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users