Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

V. S. Naipaul (Nobel 2001)


4 replies to this topic

#1
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,325 posts
 • 65130 thanks

naipaul1.184.jpg

 

V. S. Naipaul

        Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, T.C. (Chaguanas, Trinidad i Tobago, 17. august 1932 -), britanski književnik indijskog porijekla, rođen je 17. augusta 1932. godine u Trinidadu kao dijete imigranata iz sjeverne Indije. Na Trinidadu je živio do svoje osamnaeste godine, a onda se, kao stipendista oksfordskog univerziteta, 1950. godine seli u Englesku gdje studira engleski jezik i književnost. Nakon studija zapošljava se kao novinar BBC-a, ali se kasnije potpuno posvećuje pisanju romana i eseja. Naipaul živi i radi u Wiltshireu, Engleska.
        Za roman "U slobodnoj državi" (1971) dobio je britansku književnu nagradu Booker Prize, a 2001. godine odlikovan je i Nobelovom nagradom za književnost ”... zbog toga što je ostvario ujedinjenu perspektivu narativnog i nepodmitljivog pomnog istraživanja u radu koji nas podstiče da vidimo prisutnost zatomljenih historija“ , što su bile riječi sekretara Švedske Nobelove Skupštine Hans Jornvalla
        Na ex-Yu prostorima prevedeni su njegovi romani: U slobodnoj državi, Kuća za g-Biswasa, Mistični maser, Gerilci i Pola života – te esejističko delo Zagonetka dolaska.

 

 

mwfgqu96lefy1py52ay.jpg

 

        Prvi roman nobelovca V. S. Naipaula, Mistični maser, priča je o životu Ganesha Ramsumaira, sina indijskog doseljenika na Trinidad, čiji je život od početka blagoslovljen neizmjernom srećom. Od neuspješnog nastavnika sretnim igrama sudbine koja mu je više nego sklona prometnut će se u čudesnog masera čija će začuđujuća iscjeljenja postati nadaleko poznata. Niz naizgled nepovezanih i beznačajnih događaja te neizmjerna lepeza mogućnosti koje mu se neprestano pružaju omogućit će Ganeshu da uvijek iznova pronađe sve one skrivene kutke svoje osobnosti.
        Providnost stila, istančana osjećajnost i suptilnost, dašak jetkog humora, snažna karakterizacija likova te beskrajna maštovitost i razigranost, sve one odlike koje će više od četrdeset godina nakon objavljivanja Mističnog masera Naipaulovoj prozi donijeti svjetsku slavu i priznanje vidljive su već u njegovu prvom romanu. Iznoseći na svjetlo dana događaje koje su drugi zaboravili, Naipaul u maniri kroničara bilježi sve paradokse svijeta koji ga okružuje i dopušta im da se sami otkrivaju u svoj svojoj ironiji.
       

 

        Najveće hvala prijateljima crackori & abacusu  za sken i ocr (iako su oni verovatno već zaboravili da su mi ikada "odradili" ovu knjigu :blush:

 

        Pdf. + Doc.  (hrvatski; A-4)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

a170.gif

 

 

 

 Thanked by 172 Members:

#2
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,387 posts
 • 163798 thanks

m_100010296.jpg

 

Mistični maser

 

 

Izvor: severijan 

 

 

epub, azw3 HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


BUDI HUMAN
Za Laninu životnu bitku!

https://www.budihuma.../lana-jovanovic

 

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN prikuplja novčana sredstva za Lanu Jovanović (2019). Budi human, pomogni i ti.


Thanked by 218 Members:

#3
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,387 posts
 • 163798 thanks

ni1Eq2n.jpg

 

Kuća za g. Biswasa

 

 

Vodeći se za životom vlastitog oca, a također i životom na tadašnjem Trinidadu, autor je napisao roman specifična stila i izraza, po mnogima remek-djelo. Pisac prati sudbinu gospodina Biswasa kroz nadanja, nastojanja i razočaranja života na klasno raslojenom Trinidadu. Rođen s prstom viška, kao siromašni potomak doseljenika iz Indije, stalno teži samostalnosti i neovisnosti. To pokušava ostvariti kroz posao pismoslikara, kasnije i novinara, a i u braku. S ovim romanom autor se svrstsva među začetnike postkolonijalne proze.

 

Originalna obrada: voivod

Ispravio uočene greške: WbravetheheartW

 

Moj doprinos je dotjeran izgled po uzoru na originalnu knjigu i dodani formati

 

epub, azw3, pdf HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


BUDI HUMAN
Za Laninu životnu bitku!

https://www.budihuma.../lana-jovanovic

 

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN prikuplja novčana sredstva za Lanu Jovanović (2019). Budi human, pomogni i ti.


Thanked by 264 Members:

#4
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 356 posts
 • 90430 thanks
 • LocationMeđu knjigama

ulica_migel_v.jpg

 

Ulica Migel

 

Lora, Bogart bigamista, Popo tesar koji nije, B. Vodžvot pesnik koji je bio, Morgan pirotehničar, mahniti Men-Men i mnogi drugi. To je ulica Migel gde su svi siromašni ali niko ne gladuje, viđeni očima mladića bez oca koji raste izvan doma svog detinjstva, u malom svetu kakav je španska luka, Trinidad. 
 
U ovom romanu u ulozi naratora pojavljuje se dečak koji stasava na vrelim ulicama karipskog grada, po sirotinjskim četvrtima, sazrevajući u jednom složenom svetu oštrih klasnih suprotnosti, rasnih varničenja, porodičnih nesreća. Najpolov svet je vrlo blizak svetu Mark Tvenovog Misisipija.
 
Izvor: bojana888
Jezik: Srpski
Format: EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 313 Members:

#5
nela012

nela012

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 2,221 posts
 • 160499 thanks

V.S. Naipaul

Pola zivota (Nobel 2001)

 

240280_T.jpeg

 

 

 
U zakutku Indije koji antikolonijalno komešanje nikada nije dotaklo, otac Willyja Chandrana neprestano je u raskoraku sa svijetom koji ga okružuje. Dok u sebi izgara od želje za životom ispunjenim velikim dostignućima, u stvarnosti njegovu su turobnu egzistenciju već odavno odredili njegovi preci. U očajnom pokušaju da se oslobodi okova prošlosti te kako bi utišao vlastiti bijes, vjenčat će se s pripadnicom niže kaste, a plod te nesretne zajednice, Willy Chandran u potpunosti će biti nalik na svog oca. Neprestano u potrazi za nečim što bi mu konačno omogućilo sjedinjenje s vanjskim svijetom, do kraja njegove očajničke potrage napokon bi ga mogli dovesti ljubavni osjećaji koje će u njemu pobuditi Anna, žena iz portugalske kolonije u Africi, zemlje napučene frustriranim biznismenima i njihovim besposlenim suprugama koji u nesigurnosti proživljavaju posljednje dane kolonijalizma. Pola života, ispunjen istančanom osjećajnošću, uzvišenošću i humorom te sa svojom vizijom poluživota ljudi u neprestanoj želji da ga prožive potpuno, najnoviji roman V. S. Naipaula otkriva nam najistančanije ljudske osjećaje u sasvim novom svjetlu: sve ono što bismo od dobitnika Nobelove nagrade i očekivali
 
Pdf, sr, latinica
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Izvor: Cyrano, Jaske :) :) :)

Obrada: nela012

 

 


Knjiga dobija život tek čitanjem.

Čitalac joj daje život, sastavljajući slike koje stvaraju imaginarni svet u kojem likovi žive.

(Musso)


Thanked by 244 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users