Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Rabindranath Tagore


4 replies to this topic

#1
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,095 posts
 • 203651 thanks
 • Locationbalkandownload

Brodolom

 

 

brodolom.jpg

 

 

 

Brodolom, roman nevjerojatnih slučajnosti, kroz zamršenu i do samog kraja napetu priču o dvoje mladih Indijaca, Rameshu i Kamali, koji oboje čudesno prežive strašan brodolom – problematizira najrafiniranije moralne vrijednosti i pretpostavlja ih iskonskim potrebama – dostojanstvo i lojalnost ljubavi, a tradiciju i obitelj vlastitoj sreći i željama.

Živopisno oslikavajući indijsku kulturu, vjeru i običaje, Tagore čitatelju sugerira nepokolebljivu čvrstinu jednog dalekog i samo na prvi mah složeno strukturiranog svjetonazora, ali bliskog u njegovanju univerzalnog čovještva pred kojim se ipak ne zaustavljaju intimne potrage pojedinca.

„U ljubavi nestaju sve životne suprotnosti.”

 

*******************

 

Rabindranath Tagore

 

Sir Rabindranath Tagore (bengalski: Rabindranath Thakur, Calcutta, 7. svibnja 1861. – Kalkuta, 7. kolovoza 1941.) indijski je pjesnik, skladatelj i dramaturg i jedan od rijetkih azijskih pisaca koji su još za života uspjeli steći širok krug čitatelja na Zapadu. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1913. g. za prvu svoju na engleski jezik prevedenu knjigu, zbirku pjesama „Gitandžali”.Bio je promotor indijske kulture na Zapadu i zapadne u Indiji. Američki pjesnik Pound usporedio ga je s Danteom.

 

Tagore nije bio samo pjesnik, nego i pripovjedač, filozof, skladatelj, slikar, pedagog, esejist, dramski pisac i prevoditelj. Sam je mnoge svoje pjesme uglazbio i one se pjevaju poput narodnih svugdje gdje se govori bengalskim jezikom, a njime govori više od 50 milijuna ljudi. Lirika je, ipak, samo jedna od aktivnosti svestranog Tagorea. Njoj su se zatim pridružili njegovi romani, među kojima su najpoznatiji „Dom i svijet”, „Brodolom” i „Gora”, pa brojne pripovijetke, eseji („Sadhana”) i političke rasprave („Nacionalizam”).

Pri drugom posjetu Europi Tagore je 12. studenoga 1926. došao i u Zagreb i tu održao dva predavanja na engleskom jeziku, dok je pjesme čitao na bengalskom.

 

U dramama, kao i u pjesništvu, naglašen je simbolizam i alegoričnost, ali razmatra i svakidašnje životne teme koje pobuđuju filozofska razmatranja u skladu sa shvaćanjima religiozno-filozofskoga društva Brahmo Samaja, kojemu je obiteljski pripadao. U romanima tradicijska shvaćanja razmatra živim narativnim prikazom postupaka likova svojega bengalskog zavičaja te utemeljuje moderni indijski roman.

 

prva objavljena knjiga: „Pjesnikova priča” (1878.)

poezija: „Ljepota”, „Mjesec”, „Vrtlar”

zbirke pripovjedaka: „Gladno kamenje”, „Prekinute veze”

drame: „Citra”, „Kralj tamne sreće”, „Sannyasi”, „Žrtva”, „Kralj i  kraljica”, 

            „Pošta”

romani: „Brodolom”, „Gradinar”, „Dom i svijet”, „Binodini”

memoari: „Sjećanja”

 

 

scan i obrada :Janja

PDF / HR

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

 

UŽIVAJTE U ČITANJU :flower: :coffee:Thanked by 164 Members:

#2
janja

janja

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 4,095 posts
 • 203651 thanks
 • Locationbalkandownload

Brodolom

 

epub, AZW3

 

Janja

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 156 Members:

#3
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 356 posts
 • 90269 thanks
 • LocationMeđu knjigama

168wp6q.jpg

 

Gradinar

 

Gradinar je jedno od najznačajnijih dela indijskog književnika Tagore. Ova zbirka pesama se odlikuje jednostavnošću emocija i jačinom misli.Tagorini stihovi prožeti idejama sveopšte ljubavi i "mističnog jedinstva čoveka i svemira"sugestivni su i estetski relevantni. Tematsko-motivski razuđena, pesničkim postupkom celovita, "Gradinar" je jedna od najboljih Tagorinih knjiga pesama. To je knjiga ljubavi - prema ženi, zemlji, prema čoveku i svetu uopšte.

 

Izvor: zdis
Jezik: Srpski
Format knjige: EPUB, AZW3
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 229 Members:

#4
BabolaT

BabolaT

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 2,317 posts
 • 117521 thanks
 • LocationCroatia

Rabindranath Tagore - Sadhana Ostvarivanje života

PDF / 588 KB / 127 str.

 

rabindranath-tagore-sadhana-ostvarivanje

 

Služeći se iskustvima proisteklim iz vlastitog odgoja Tagore nam pokušava objasniti koji su sve elementi neophodni cjelovitom razvoju čovjeka. Pri tome zaključuje kako se ne bismo smjeli zaustaviti na intelektualnom aspektu njegovog problema, već obratiti pozornost i na naš smisao za estetsko, te na vlastitu kreativnost. Potraga za znanjem i psihičkom aktivnošću u odgovarajućem okruženju bili su nerazdruživi dio procesa. Po njegovom su mišljenju sloboda i stvaralaštvo povezani, jedno uvjetuje drugo. Što više ljudi stigne ponad ograničenja svoje životinjske prirode, to smo svi skupa bliži humanizmu, slobodi i jedinstvu. Jedino ovakva potraga daje značaj bivanju, a obrazovanje je sredstvo uobličavanja smislenog života. Time su ciljevi osobe i oni društva odista postali gotovo pa istovjetni. Rabindranath Tagore je poznat i kao Robi Thakur, te Gurudev, što znači Bog-Učitelj. Rođen je u Kalkuti, u Bengalu, pokrajini kolonijalne Indije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1913. Možda bi bilo najbolje da odmah objasnim kako tema ove knjige nije bila tretirana filozofski, niti joj se pristupilo sa znanstvene točke gledišta. Pisac je odrastao u porodici u kojoj su Upanišade bivale korištene za svakodnevna obožavanja; pa je pred sobom imao primjer svojega oca, koji je proživio život u bliskom, kontaktu sa Bogom, mada nije zanemarivao svoje dužnosti prema svijetu, ili dopuštao iščezavanje svojeg iskrenog zanimanja za ljudska zbivanja. Stoga će zahvaljujući ovim bilješkama, možemo se nadati, zapadnim Čitateljima biti omogućeno stići u kontakt sa drevnim duhom Indije, onakvim kakav se razotkriva u našim svetim spisima i manifestira u životu kakvog danas vodimo. Velike ljudske izreke ne bi trebalo suditi po slovu, već prema duhu - duhu koji se razotkriva kroz vlastiti povijesni razvoj. Pravo značenje kršćanstva spoznajemo promatrajući njegovo ponašanje u sadašnjem trenutku -ma koliko različito ono bilo, čak i u važnijim odlikama, od kršćanstva ranijih razdoblja. Zapadnjački znanstvenici po svemu sudeći velikim indijskim religioznim tekstovima pridaju jedino retrospektivni i arheološki značaj; ali su nama dragocjeni, i ne možemo prestati pomišljati kako oni, klasificirajući ih, gube njihov smisao - izlažu tek mumificirane misli i težnje čovječanstva, sačuvane za sva vremena u celofanu erudicije.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 146 Members:

#5
BabolaT

BabolaT

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 2,317 posts
 • 117521 thanks
 • LocationCroatia

Rabindranath Tagore - Sakupljanje plodova

PDF / 336 KB / 47 str.

 

Bez-naslova.png

 

Sakupljanje plodova je zbirka pesama.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 137 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users