Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Miljenko Jergović


10 replies to this topic

#1
hazard

hazard

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 334 posts
 • 12495 thanks

 Miljenko Jergović - Roman o Korini

 

g0soak3mm8l0yyyvddng.jpg

 

 

Priča o ljubavi između tridesetdevetogodišnje Dubrovčanke Marije, koja je redom odbijala prosce čekajući pravog, i dvostruko starijeg Joze Taraša, povratnika iz Amerike koji se nakon životnog brodoloma vratio u rodni grad da se zamonaši, a pronašao je ženu svog života, neobična je sama po sebi, pa još kad se ispriča kroz život njihove mačke Korine, dobija dodatnu dimenziju neobičnosti i nesvakidašnjosti. Miljenko Jergović nas vodi u Dubrovnik iz pedesetih godina, grad u kojem „ljubav nikada nije bilo lako započeti“, ali i grad u kojem su ovih dvoje neobičnih ljudi sa još neobičnijom mačkom uspeli da svoju ljubav ostvare i odžive ne obazirući se ni na šta. Roman o Korini je pre svega ljubavni roman, ali je i slika posleratnog Dubrovnika, sa svim njegovim vrlinama i manama, i neverovatno živopisnim likovima među kojima dominira Šimica, profesionalna daviteljka neželjenih mačića. A budući da je napisan rukom pravog majstora i rasnog pripovedača, uživanje je zagarantovano.

 

pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 494 Members:

#2
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 36118 thanks

Miljenko Jergović - Historijska Čitanka

 

miljenko-jergovic-histor.jpg

 

 

Ova knjiga ne govori o stvarnim događajima, nego o sjećanju na stvarne događaje i o strategiji zaboravljanja. U njoj postoje krivo zapamćena imena i godine, neki su gradovi postali drugim gradovima, a s novčanica su nestala lica zeničkih topioničara i pojavila se lica husinskih rudara. Vjerojatno postoji neko pravilo prema kojemu čovjek pamti i zaboravlja, ali budući da su priče o sjećanju obično historija ili fikcija, izbjegavamo misliti o takvim pravilima.

 

 

Format: EPUB

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 437 Members:

#3
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 36118 thanks

Miljenko Jergović - Sarajevski Marlboro

 

sarajevski_marlboro.jpg

 

 

Kao sjajan narator, Jergović unosi ironično razumijevanje tragedije grada i sudbine njegovih mladih stanovnika - Muslimana, Hrvata i Srba - u neočekivano čudne scene iz ratne zone. Istoimene cigarete (Sarajevski Marlboro), kaktus, zaljubljeni svirač saksofona, zapaljena biblioteka, Titove lego kockice koje simboliziraju bivšu Jugoslaviju, svi su zajedno smješteni u čudesnoj realnosti u knjizi, u kojoj je humor dodatni efekt.

 

 

Format: EPUB

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 719 Members:

#4
Farre

Farre

  Newbie

 • Sponsor
 • Pip
 • 43 posts
 • 3326 thanks
 
Miljenko Jergović - Inšallah, Madona, Inšallah
 
1l6o9kf431n4u0snpwt.jpg
 
 
Sve priče u knjizi su prozni remiks bosanskih sevdalinki, izuzev priča Misir, Jid i Lepant, koje su nastale od dalmatinskih klapskih pjesama. Tespih je, pak, poseban slučaj.
Termin remiks nije pokušaj izmišljanja žanrovske odrednice, nego je preuzet iz popularne glazbe gdje označava ponovno složen studijski zapis, s bitno drukčijim odnosom glazbala nego u izvornoj snimci. Pjesme koje sam često slušao, u različitim izvedbama i okolnostima, na koncertima, u kafanama, s gramofonskih ploča i kompakt diskova, vozeći auto ili putujući autobusom preko Bosne, na radio stanicama koje će se izgubiti čim prođemo kroz tunel, na proslavama i rastancima, u rano jutro kada se raspišaju derneci, za ratnih sarajevskih dana dok smo se tiskali u golfu koji neće još dugo, u Zagrebu i Splitu, s onima koji su ih slušali i onima koji su se trudili da ih ne čuju, te su me sevdalinke vazda izazivale razlozima zbog kojih su napisane. Autor im je najčešće nepoznat, izvođači su pjesme mijenjali i prilagođavali sebi, ali je ostajala snažna lirska osnova i naslućivao se konkretni životni bol i gubitak iz kojega su ispjevane. Zanimao me događaj koji je stajao iza pojedine pjesme i kako bi bilo da je umjesto nje ispričana priča. Ako, pak, stihovi i melodija samo naznače atmosferu, jer se osjećaj nije mogao, ili nije trebao, opisati riječima, pokušao sam i to ponoviti u priči. Katkad je priča u načinu na koji se pjeva neka sevdalinka, u dramatici glasa, zvuku saza ili harmonike. U remiksima sam nastojao sačuvati situaciju u kojoj se pojedinačna sudbina pretvara u kolektivni glas, mit i bajku, neobični dokumentarizam bosanskih i dalmatinskih lirskih pjesama, mogućnost da se dogodi čudo.
Nijedna priča nije «inspirirana» pjesmom, pa ni skriveni i manje skriveni stihovi pretvoreni u prozni tekst nisu tek citati. Ako ih već treba nekako nazvati, neka budu samplovi, uz tu razliku što sam umjesto kompjutorske memorije koristio vlastitu. U njoj je, osim samih pjesama, i niz situacija u kojima sam ih, od različitih pjevača, slušao. Priču «inspiriranu» sevdalinkom ili klapskom pjesmom ne bih pisao. Vjerujem da je to kao snimiti film «po istinitom događaju». Nastojim da lažnih događaja nema.
Uz priče ne navodim tekstove pjesama, jer su remiksi nastali po pjesmama i njihovim izvedbama, glazbi, glasu, harmonici, sazu..., pa bi zvučni zapis bio jedina adekvatna osnovica ili građa iz koje je nastao remiks. Sam tekst je nedovoljan. I da potvrdim zbrku: kako su remiksi ujedno i priče, pjesme su njihov soundtrack.
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Format:epub

Izvor: skinuto sa neta (Scribid)

Obrada/epub: Farre&SunciThanked by 520 Members:

#5
Farre

Farre

  Newbie

 • Sponsor
 • Pip
 • 43 posts
 • 3326 thanks

Miljenko Jergović - Historijska čitanka 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Ispravljen epub. S obzirom da je bilo milion grešaka ne zamjerite ako su neke korekcije propuštene.Thanked by 347 Members:

#6
volter

volter

  Gold Member

 • Administrator
 • 7,934 posts
 • 416624 thanks
 • Locationnisam ja odavde

Mama Leone

 

 

 

 

iwkjfq.jpg

 

 

 

 

 

Duhovita i zabavna, a katkad i ironična knjiga o detinjstvu glavnog junaka u jednom bivšem svetu, u ex-Jugoslaviji. Samo dvadeset godina nakon raspada zemlje, a čak i njen naziv zvuči fantastično, kao da ona nikad nije ni postojala. Zemlja Dembelija ili za današnje klince zemlja Jugoslavija. Junak kao u filmu "Tito i ja" nevinim dečjim jezikom govori o tom vremenu i svojoj porodici, i tako savršeno dočarava čudnovatost života u jednoj takvoj zemlji.

 
Mama Leone kompozicijski je podijeljena u dvije cjeline: Prvi dio nosi naslov Kad sam se rodio, zalajao je pas na hodniku rodilišta, a drugi Tog dana zavrsavala je jedna dječja povijest. Priče iz prvog i drugog dijela tematski se razlikuju. U prvom dijelu zbirke radnja je locirana u Drvenik i Sarajevo, a riječ je o prijelazu šezdesetih u sedamdesete godine proslog stoljeća. 
 
Radnja drugog dijela zbiva se poslije, u devedesetim godinama, i locirana je u razne daleke zemlje u kojima su se, bježeći pred zlom, našli bosanski prognanici. Dok je prvi dio pisan pozicijom pripovjedača u prvom licu, mlade osobe koja se zove Miljenko, drugi dio koristi neutralniju govorničku tačku trećeg lica, a samo ponekad odluta u intimnije prvo, tačnije u lik, uz koji se više veže stvarni autor na način na koji se to čini u prvom dijelu knjige. 
 
Priče o junacima zgroženim nad stvarnošću (odlaskom u druge prostore gube i kontakt s njom), iz dijela Tog dana završavala je jedna djecja povijest, funkcioniraju kao kontrapunkt dječijoj viziji iz prvoga dijela. Sigurna predratna prošlost dana kroz individualno (definiranje vlastite biološke pripadnosti) smijenjena je nesigurnom poslijeratnom budućnošću opisanom u općem (likovi rasireni u svijetu gube svaku pripadnost). U sredini je sadašnjost, trenutak u kojem se o tome pripovijeda.
 
 
 
izvor pdf skinut davno još sa banetovog sajta
 
 
pdf, epub i azw3
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

16_bd_Untitled-1.png
Pomognite nam u održavanju našeg i vašeg sajta sa donacijom - više info na linku ispod

http://www.balkandow...je/#entry417322

 

Prijava mrtvih linkova
http://www.balkandow...ks/#entry164002

Kako napraviti pdf iz epuba
http://www.balkandow...ge-3#entry93114


Thanked by 622 Members:

#7
discrete

discrete

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 133 posts
 • 37186 thanks

Dvori_od_oraha_web2014-450x650.jpg

 

 

Miljenko Jergović - Dvori od oraha

 

Roman je obrnuta kronologija života žene koja je 2001. umrla u Dubrovniku u svojoj 97. godini. Kroz njezinu priču i priču njezine obitelji roman rekonstruira intimno viđenje povijesti 20. stoljeća, točnije ere koja je počela 1878. austrougarskom okupacijom Bosne i Hercegovine a završila ratovima iz devedesetih. Priča se događa u Dubrovniku, Sarajevu, Trebinju, Parizu, tamo gdje je obiteljska i povijesna logika vodila obitelji Sikirić i Delavale.

 

 

epub

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 626 Members:

#8
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,395 posts
 • 164189 thanks

Miljenko Jergović - Dvori od oraha

 

Izvor: discrete :clapping:

 

pdf HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


BUDI HUMAN
Za Laninu životnu bitku!

https://www.budihuma.../lana-jovanovic

 

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN prikuplja novčana sredstva za Lanu Jovanović (2019). Budi human, pomogni i ti.


Thanked by 337 Members:

#9
zuls

zuls

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 138 posts
 • 29228 thanks

BUICK RIVERA

 

buik_rivera.jpg

 

 

Novela “Buick Rivera” prvi je put objavljena 2001., a do sada je prevedena na devet jezika. Prema njoj je Goran Rušinović snimio istoimeni film koji je bio apsolutni pobjednik Sarajevo film festivala 2008. Redatelj je dobio Srce Sarajeva za najbolji film, a Slavko Štimac (Hasan Hajdur) i Leon Lučev (Vuko Šalipur) podijelili su Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu.

 

 

 

pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 574 Members:

#10
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 9,426 posts
 • 67519 thanks

Miljenko Jergović

 

Wilimowski

 

korica-300.png

 

Kada u osvit Drugoga svjetskoga rata krakovski umirovljeni profesor sa svojim teško bolesnim sinom i svitom pomoćnika krene put Jadrana, zna samo da se nekako mora dokopati čudesnoga hotela u zaleđu Crikvenice, kako bi ondje pokušao pronaći mir. No dolazak do hotela Orion popraćen je nizom prepreka, a kada jednom i dođu, vlakom, unajmljenim automobilom i na koncu u povorci s nosiljkom i pješke, ovi će Poljaci u našega svijeta izazvati podozrivost i nemir, koji će se pojačati kada krenu postavljati antenu za radioprijamnik kako bi mladić mogao slušati prijenose sa Svjetskoga nogometnog prvenstva. I kada se začuje spikerov glas i kada se putem radiovalova pred slušateljima otjelove brazilski i poljski nogometaši u čudesnoj utakmici u kojoj je Ernest Wilimowski zabio Brazilu četiri gola, a Poljska je ipak izgubila, u duši staroga profesora nešto se prelomi, a njegov sin usni svoj najljepši san.
Miljenko Jergović u Wilimowskom hvata duh vremena, strahove i bojazni junaka različitih nacija, obrazovanja i zanimanja. Pripovijedajući o hotelu na kraju svijeta, o njegovoj vlasnici, njezinim gostima, bolesti i nadi, nogometu i ratu koji visi u zraku, Jergović više no ikada pripovijeda o našem vremenu, o herojima svakodnevice, optimizmu i smirenosti koja se može, možda, najlakše pronaći upravo negdje na kraju svijeta kada se sjedne na mirilo, na to mjesto na kojem su naši stari ostavljali tijelo pokojnika dok bi ga nosili do njegova posljednjeg počivališta.

 

 

sken: Dusty :handshake: :flower:

 

obrada: markocim ( :flower: emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.png :flower: emoji_u1f340.png :flower:  za vilu)

 

epub, azw3, pdf

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 512 Members:

#11
zuls

zuls

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 138 posts
 • 29228 thanks

Miljenko Jergović

Roman o Korini

 

o4dtpnd.jpg

 

Priča o ljubavi između tridesetdevetogodišnje Dubrovčanke Marije, koja je redom odbijala prosce čekajući pravog, i dvostruko starijeg Joze Taraša, povratnika iz Amerike koji se nakon životnog brodoloma vratio u rodni grad da se zamonaši, a pronašao je ženu svog života, neobična je sama po sebi, pa još kad se ispriča kroz život njihove mačke Korine, dobija dodatnu dimenziju neobičnosti i nesvakidašnjosti. Miljenko Jergović nas vodi u Dubrovnik iz pedesetih godina, grad u kojem „ljubav nikada nije bilo lako započeti“, ali i grad u kojem su ovih dvoje neobičnih ljudi sa još neobičnijom mačkom uspeli da svoju ljubav ostvare i odžive ne obazirući se ni na šta. Roman o Korini je pre svega ljubavni roman, ali je i slika posleratnog Dubrovnika, sa svim njegovim vrlinama i manama, i neverovatno živopisnim likovima među kojima dominira Šimica, profesionalna daviteljka neželjenih mačića. A budući da je napisan rukom pravog majstora i rasnog pripovedača, uživanje je zagarantovano.

 

 

pdf, epub. azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 332 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users