Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Ahmet Hamdi Tanpinar


1 reply to this topic

#1
Miss Smila

Miss Smila

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 805 posts
 • 20778 thanks

Ahmet Hamdi Tanpinar
Institut za podešavanje vremena

Insitutcover_zpsb6cd52b6.jpg

O DELU

Hajri Irdal je klasični gubitnik iz dobre porodice, čovek prepušten struji života, koji uspeva da upropasti svaku šansu koja mu se ukaže. Kada u njegov svet uđe Halit Nepogrešivi, čovek koji, za razliku od njega, konce života drži čvrsto u svojim rukama, on se nevoljno prepušta još jednoj šansi, dajući sve od sebe da i nju prokocka. Ovog puta na delu je sila moćnija od same sudbine, sila koja će promeniti njegov život i život njegovih najbližih. Potrebno je širom grada postaviti stanice za podešavanje satova, pa da tačno vreme postane stvar od nacionalnog značaja, a Hajri Irdal čuveni naučnik, autor brojnih knjiga, među kojima je i priča o čoveku koji nikada nije postojao, ali koji, zahvaljujući Halitu Nepogrešivom i njegovoj granitnoj volji, postaće istorijska ličnost o kojoj će pisati čak i svetski poznati autoriteti!

Savršeni roman u kome ćete naći: letargiju, učmalost, sumrak buržoaskog društva, kafkijansku birokratiju, frojdovsku psihoanalizu, strah od internacionalizma i apsurd. Istovremeno se prepliću i prožimaju mitologija, alhemija, egzorcizam, istorija, geopolitika, egzotika istanbulskih uličica i trgova, magija skrivenih i tajnovitih grobova i srušenih džamija u kojima obitavaju nemirni i neumireni duhovi mrtvih. To je inteligentna, duhovita, intrigantna, satirična alegorija, čija se radnja odigrava u Istanbulu, ali u kojoj će svaki čitalac lako otkriti univerzalnu i svevremenu priču.

Institut za podešavanje vremena se može čitati na više različitih nivoa, kao saga o ljudima, njihovim manama i vrlinama, kao borba protiv učmalosti i kao žudnja za povratkom sveta koji nam nedostaje, a i mnogo više...

O AUTORU

Ahmet-Hamdi-Tanpinar-00000202097_zps8c1d

Ah­med Ham­di Tan­pi­nar (1901–1962) jed­na je od naj­zna­čaj­ni­jih fi­gu­ra tur­ske knji­žev­no­sti dva­de­se­tog ve­ka. Pe­snik, pri­po­ve­dač, ese­ji­sta, fi­lo­zof. Ro­dio se u Is­tan­bu­lu. Otac mu je bio su­di­ja, ta­ko da je ži­veo u raz­li­či­tim gra­do­vi­ma Ana­do­li­je. Po za­vr­šet­ku Pr­vog svet­skog ra­ta vra­tio se u Is­tan­bul, gde je za­vr­šio stu­di­je knji­žev­no­sti. Ra­dio je kao na­stav­nik u ško­li, pre­da­vač este­ti­ke, mi­to­lo­gi­je i knji­žev­no­sti na is­tan­bul­skom uni­ver­zi­te­tu, a iz­ve­sno vre­me bio je i član tur­skog par­la­men­ta.
Ne­ka od nje­go­vih de­la pre­ve­de­na su na en­gle­ski, fran­cu­ski, ne­mač­ki i ho­land­ski je­zik.


Naslov originala: Ahmet Hamdi Tanpinar, SAATLERI AYARLAMA ENSTITUSU
Sa turskog prevela: Vesna Gazdić
Jezik: srpski
Format: EPUB, AZW3 i PDF by Miss SmilaHidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


MRTVE LINKOVE PRIJAVITI NA DUGME REPORT


Thanked by 265 Members:

#2
Nyks

Nyks

  Silver Member

 • Moderator
 • PipPipPipPipPip
 • 2,932 posts
 • 28311 thanks
 • LocationBalkanDownload

Ahmet Hamdi Tanpınar

 

Spokoj

 

 

Spokoj.jpg

 

 

Istanbul u predvečerje Drugoga svjetskoga rata, svi se spremaju za rat, vlakovi su prepuni vojnika i napeto se čeka sljedeći Hitlerov potez. Još prethodnoga ljeta Mumtazu, mladome povjesničaru koji uživa u beskrajnim raspravama o glazbi, o položaju Turske i promjenama koje je donio Ataturk, sve se činilo idiličnim dok je sa svojom djevojkom kovao planove za blistavu budućnost. Kako da danas pomogne bratiću u smrtnoj opasnosti i što da učini sa samim sobom?

 

Spokoj je još jedno remek-djelo oca suvremene turske književnosti Ahmeta Hamdi Tanpinara, u kojem izvrsno ocrtani likovi u procijepu između dvaju svjetova oživljuju pred očima čitatelja vraćajući ga jednim potezom pera cijeli jedan ljudski vijek unatrag. Ovaj roman prepun nostalgije i razmišljanja o osmanskoj i suvremenoj Turskoj predivna je ljubavna priča koja prije svega govori o naravi čovjeka. Spokoj je roman o islamskome misticizmu i modernosti te najljepša posveta Istanbulu, gradu zaboravljenih virtuoza tradicionalne osmanske glazbe i spokoja kakav postoji samo na Orijentu.

 

 

Remek-djelo... Dubokouman i melankoličan ep, sladak poput meda. U ovom su romanu podjednako važni prostor i kolorit, priče te predivno osebujna i raznolika lepeza likova. Jedna od izvanrednih književnih ljubavnih priča 20. stoljeća.
The Los Angeles Times

 

Tanpinarovo očaravajuće književno remek-djelo ljubavna je priča o njegovoj rodnoj Turskoj i o naravi čovjeka.
Publisher’s Weekly

 

Prekrasna melodiozna slika Istanbula i Bospora na raskrižju turske i svjetske povijesti. Nismo trebali toliko dugo čekati na ovako važno djelo.
Literary Fiction Review

 

Uronjen u melodramu kontemplacije i opsesije, hipnotički užitak čitanja Tanpinara leži u njegovim idejama i promatranju kako njegovi likovi, Turci, raspravljaju o svojoj napetoj istočno-zapadnoj egzistenciji.
The New Republic

 

Spokoj, djelo čovjeka koji je gotovo sam definirao moderni turski roman, slijedi skupinu prozapadnih, urbanih intelektualaca tijekom tridesetih godina 20. stoljeća u Istanbulu, u procijepu prošlosti i sadašnjosti, tradicije i suvremenosti, Istoka i Zapada.
Reza Aslan

 

Svaka stranica puna je oštroumnih uvida u ljudsku prirodu iznesenih s jezičnom samouvjerenošću koja iznutra grije čitatelja sjajem prepoznavanja, prepoznavanja da smo – bez obzira na to koliko smo možda daleko jedni od drugih u vremenu i prostoru – svi mi proistekli iz posve jednake smjese strasti i sućuti, pameti i ludosti.
Ugur Akinci

 

Jedna od najboljih knjiga o Istanbulu.
The Guardian

 

 

izvor: TR  :sun: 

obrada: Nyks

Hr, pdf, epub, azw3

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


When you can’t look on the bright side, I will sit with you in the dark.

 

 

 

Pomozite nam u održavanju našeg i vašeg sajta sa donacijom

https://www.balkando...acije/?p=417322

 

Prijava mrtvih linkova

https://www.balkando...books/?p=164002

 

Kako skidati sa Uptoboxa

https://www.balkando...tvari/?p=425928


Thanked by 290 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users