Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Grazia Deledda - Majka; Na vjetrometini; Cosima (Nobelova nagrada 1926.g.)


1 reply to this topic

#1
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,326 posts
 • 65230 thanks

220px-Grazia_Deledda_1926.jpg

 

          Grazia Deledda, ( 1871 - 1936) talijanska spisateljica, dobitnica je Nobelove nagrade za književnost godine 1926. Druga je žena, poslije Selme Lagerlof — od sveukupno jedanaest koja ju je dobila, a ujedno je i drugi Talijan, nakon Giosuea Carduccija, koji je dobio to prestižno književno priznanje. Ubroje li se u nj dramski tekstovi i zbirke pjesama, opus joj broji više od 60 naslova.

          Grazia Cosima Deledda Madesani kći je Francesce Cambosu i Giovannija Antonija Deledde, rođena 1871. godine u Nuoru, na otoku Sardiniji. Iako je bio glavni grad pokrajine Barbagie, Nuoro je bio zapravo mali, geografski i kulturno izoliran gradić u brdima gdje su se miješale otočka tradicija i građanske ideje netom ujedinjene države. U skladu s tom tradicijom ženska djeca nisu imala pravo na više od osnovnoga obrazovanja, pa je tako i Deledda, bez obzira na to što je njezina obitelj bila dobrostojeća, a ona izvrsna učenica, završila tek četiri razreda osnovne škole. S deset godina njezino je službeno obrazovanje bilo završeno. Djetinjstvo je provela u obiteljskom okrilju djelomice nesvjesna mnogih obiteljskih tragedija: najstariji brat Santus postaje pijanica, drugi brat Andrea upada u loše društvo i biva uhićen, sestra Giovanna umire od angine kao dijete, druga sestra Enza umire mlada od posljedica pobačaja, a treća sestra Beppa osramoćena je raskinutim zarukama.

          Rano je počela pokazivati zanimanje za pisanu riječ i čitala je sve što bi joj došlo u ruke. Uglavnom je čitala krišom jer to nije »dolikovalo« ženskom djetetu. Zbog svojega zanimanja za umjetnost i literaturu uskoro su je u mjestu proglasili čudakinjom. No, tvrdoglava i odlučna, Deledda ne posustaje. U potkrovlju obiteljske kuće nalazila se mala sobica što je gledala na sardinska brda. To je bilo njezino sklonište u koje je odlazila čitati ili listati pomodne ilustrirane časopise za djevojke što bi se zatekli u kući. Tamo joj je »došlo u tvrdu, ali odvažnu glavu« da napiše svoju prvu novelu i pošalje ju jednome od urednika časopisa što ih je čitala.

          Prvo objavljeno Deleddino djelo jest novela Sangue sardo. Izašla je godine 1888. u rimskom časopisu »L’ultima moda« kad je Deleddi bilo 17 godina. Nakon toga slijedi roman Fior di Sardegna, koji ona naziva »sardinskim«. Djelo je zapravo bilo nespretna mješavina verističkoga ambijenta i sladunjavog građanskog romantizma. Romanom Anime oneste osvojila je publiku, ali je i stekla naklonost kritike. Bio je prvi u nizu njezinih verističkih, »sardinskih« romana koji su je proslavili, za koje joj je dodijeljena Nobelova nagrada i uz koje se zapravo i dan danas veže njezino ime (npr. II vecchio della montagna, Elias Portolu, Canne al vento i drugi).

 

 

Grazia Deledda - Majka; Na vjetrometini; Cosima

 

m_100006630.jpg

 

          Djelo koje imate u ruci donosi tri manje poznata Deleddina djela (Majka, Na vjetrometini, Cosima), od kojih su potonja dva napisana poslije Nobelove nagrade.

          Roman Majka napisala je g. 1920. To je vrijeme njezina najvećega uspjeha, koji je povezan s verističkim, »sardinskim« romanima. Iako se radnja opet odvija na Sardiniji, to više nije panoramski prikaz društveno-ekonomskih prilika otoka. Mjesto Aar više nije toponim, već simbol za bilo koje provincijsko mjesto. Postoje samo tri glavna lika koja nose radnju: Paolo, Agnese i majka, koje upoznajemo iznutra, posredstvom analize, stalna propitivanja i vlastite slike o sebi. Postoje dvije razine romana: razina stvarnoga života likova i razina njihove svijesti. No one se neprekidno isprepliću. U romanu Deledda razrađuje motiv zabranjene ljubavi između svećenika i žene. Ali umjesto muškaraca i žena kojima je okružje odredilo sudbinu Deledda nam prikazuje ljude koji su nadišli svoje promašaje i koji mogu odrediti tijek svoje sudbine. Ne odriče se kršćanskoga morala, ali to nisu više starozavjetni likovi, već više novozavjetni obraćenici. Ne nudi više zatvorenu shemu grijeh-kajanje-iskupljenje. Kraj romana ostavlja otvorenim te ga čitatelj može sam završiti po svojem ukusu.     

          Još dalje u cjepkanju fabule, produbljivanju psihologije likova, unutarnjem i nesvjesnom Deledda ide u romanima Na vjetrometini (IIpaese del vento, 1931.) i Cosima (1937.). Neki kritičari nazivaju ih autobiografskima, ali oni su zapravo, kao i kod Prousta, spoj autobiografije i fikcije. U njima se Deledda vraća u svoje djetinjstvo, mladost i kratko razdoblje nakon udaje. Zapravo bi »naravni poredak« tih djela bio Cosima pa tek onda Na vjetrometini. U ta dva djela Deledda je pretočila svoje cjelokupno umjetničko i životno iskustvo. Ona su po svemu suvremeni monološko-asocijativni romani koji se ne temelje na fabuli i oblikovanju likova, već na uvjerljivu reproduciranju čovjekove svijesti.

 

 

          Neizmerna zahvalnost Haroldu Fanderu

 

          Doc + Pdf  (hrvatski; A-4)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

a170.gif


Edited by Mmelita, 09 September 2016 - 11:16.


Thanked by 71 Members:
Calisto , zjosic , bruja , porucnik , nera kokorera , dinobakar , rutracker , sandokan036 , Blaze , rajka.bogda , vukina , IvanaAnavi , epiapi , EKO , vikon17 , lodyssey , mumin , Kalacoska , Margarita_Bulgakova , miloske78 , esad.maric , anisena , Marni , branka koščak , TalijaA , gzurlex , Brankadj , Ljubo1957 , godra , vladislavrac , loznicka , Jovanka16 , danijelataskov , arodisi , knjigazasve1 , Tanja 1971 , dr_markus , s3ptease , Milo103 , Mia25 , JecaiVlada , zakizaki , rasko55 , vibor33 , Catriana , mtkiki , vlatko59 , fellix , ptar69 , DEDEKA , mmilovan4029 , dzemal69 , jowo , Dixie , lilit_adamov , Cyrano , markopezos , emaema , Interbrigadista , alkica , sinke73 , bobyangel , Slobo Dan , sashkitza89 , Yersinia , reese , Spuzvica , slaavica , nena.2016 , Arajs86 , bilja66

#2
WoodWorker

WoodWorker

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 283 posts
 • 41718 thanks
 • LocationBoston, MA

Gracia Deledda/Gracija Deleda
Majka - Na vjetrometini - Cosima

Naslov originala: La Madre - Il paese del vento - Cosima

 


Izvor: DOC by severijan
Jezik: Hrvatsko-Srpski
Pismo: Latinica

Formati: EPUB/AZW3/MOBI

Download:

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by Mmelita, 09 September 2016 - 11:17.


Thanked by 61 Members:
zjosic , vemix1x2 , stojcicb , Blaze , vukina , termo4 , epiapi , lodyssey , mumin , iljocare , mjanic024 , tajanaaa , esad.maric , Marni , idimidodjimi , bjankabjanka , mir555 , milenkod , ivan gnjavic , bobinator , Ivan7991 , ellroy , sinisa59 , Ljubo1957 , vladislavrac , danijelataskov , dr_markus , s3ptease , djoxxx , Milo103 , severing , tihomirpopasanovic , tatjanam07 , sandra-pavlovic , vlatko59 , tajanax , ptar69 , white123 , skahrovic , Dixie , Jasminka A , lilit_adamov , sofijasofija , Cyrano , komeci , markopezos , duby , emaema , saintdumont , Karmina12 , bobyangel , Yersinia , slaavica , nena.2016 , djratomir , emile , Arajs86 , cakarita , bilja66 , blejacina , drnele0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users