Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Franz Kafka


8 replies to this topic

#1
2cukica4

2cukica4

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 53 posts
 • 1587 thanks
 • LocationBelgrade

Franz Kafka - Dvorac

 

 

image.jpg

 

Dvorac je poslednje delo Franca Kafke i desava se u selu kojim dominira dvorac. Vreme kao da je stalo u ovom zimskom krajoliku i gotovo sve scene se desavaju u mraku.

Geometar K. nece odustati od borbe, ali ce na kraju posustati i umrijeti od iscrpljenosti. – Tako je, ukratko, prema navodima Maxa Broda, kojemu je to Kafka usmeno povjerio, trebao završiti nezavršeni roman Dvorac. I dok saznanje o završetku nekog romana ne nuka na citanje, dapace, ovaj prepricani ishod kao da djeluje baš suprotno, dajuci knjizi dodatni car. A kako i ne bi, kad se radi o klasnom djelu klasnog autora, njegovom uobicajenom remekdjelu, rekli bismo, kao što je, uostalom, i sve što je napisao. Za potkrepu, evo nekoliko tipicnih Kafkinih "kafkijanskih" recenica iz Dvorca: "Tako je ponovno krenuo naprijed, ali put je bio dug. Glavna seoska cesta nije, naime, vodila prema brijegu s dvorcem. Samo mu se približavala, ali onda kao da je namjerno skretala, pa ako se i nije udaljavala od dvorca, nije vodila ni bliže k njemu..."
Premda autorova zamisao nije bila da napiše puku parodiju birokratskog sustava, s kakvim se pravnik Kafka obilato susretao u svakodnevnom životu, nekmoli još jedan Proces, usporedbe se ipak namecu: zlosretni junaci K. i Josef K. samim su svojim postojanjem predodredeni da budu žrtve zakucastih sistema, no dok Josef K. pokušava izmaknuti zakonu i vlasti, K. im se, jednako beznadno, pokušava primaknuti. Tako glavni protagonist ovdje niti ima pristup, niti se može pravo približiti, kamoli stupiti u tajnoviti dvorac iz kojeg se upravlja bizarnim selom i mještanima, medu kojima K. dolaskom postaje i do kraja ostaje uljez, "prekobrojan stranac"...
Dvorac, možda i najbolje što je Kafka napisao, i danas stoji nadmocno, nedohvatljivo, kako zidano zdanje glavnom liku u romanu, tako i knjiško izdanje brojnim Kafkinim sljedbenicima.

 

 

epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


PB902

Kindle PW


Thanked by 489 Members:

#2
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,037 posts
 • 144158 thanks
aPyymqC.jpg
 
Preobražaj
 
“Što se to sa mnom dogodilo?” pomislio je Kafkin junak kad ga je autor rasanio u prvoj rečenici svojeg najpoznatijeg kraćeg djela, možda i najglasovitijoj u povijesti književnosti: “Jednoga jutra, kada se Gregor Samsa probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u svojem krevetu pretvorio u golema kukca.”
Tako počinje Preobražaj, jedno iz niske Kafkinih remek-djela, koje je već od samog objavljivanja 1915. doživjelo brojna tumačenja i dešifriranja. Ova malograđanska anti-idila, bremenita sumornim metaforama te nekom nadnaravnom, gotovo neuhvatljivom čulnošću, zapravo pripovijeda ne baš svakidašnju, ali ipak životnu priču; jer malotko se nije barem jednom “probudio iz nemirnih snova” s osjećajem da je nevoljen, neshvaćen i sam (baš kao Samsa), i da bi se najradije zatvorio u oklop poput kakva kukca i ne bi izlazio iz sobe. Osjećaji odbačenosti, nerazumijevanja, neizvjesnosti ili nemoći da nešto promijeni, koji nakon zagonetnog preobražaja preplavljuju glavnog junaka, većini ljudi su i danas, premda mrski, nažalost prilično bliski. Uostalom, kao i onodobna opaska jednog kritičara: “Kod Kafke najviše užasava to što nikoga ništa ne užasava.”
 
Janji hvala :flower:  :flower:  :flower:
Obrada: boden
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 41 Members:
zdnick , AeTo , farukdesa , kovanji , zarkodr , Bigpapak , MightyShaban , jova474 , vesnadraskovic , Gandalfsremčica , IvanaAnavi , jecafaca , IgorTomic , bratmunze94 , atikus , iljocare , JaJelena , vemix1x2 , quinoa , vukina , petardjapicru , NS_MILA , kapetanovici , sasamar , reader10 , Hakala , dictuvi7227 , RasKaizoku , AmyPond , Mesmer , rikardinjoo , mare-vd , rutracker , crnovcic , bolinjero , Cyrano , onda.josh , Trelkovski , almad , halzi , Atom Ant

#3
WbravetheheartW

WbravetheheartW

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 163 posts
 • 11014 thanks

Franz Kafka - Proces

 

Kafka%20Proces.jpg

 

Der Process (njemački: Proces) je roman Franza Kafke napisan tokom 1914. i 1915., ali izdan tek 1925. godine u Berlinu. Jedno od Kafkinih najpoznatijih djela, Proces prati neobičnu priču bankovnog službenika Josefa K., čovjeka koji je uhapšen i optužen za nepoznat zločin od strane nepoznatog autoriteta. Priroda zločina za kog je optužen nije otkrivena niti njemu niti čitatelju.

Kao i ostali Kafkini romani, Proces je ostao nedovršen, ali sadži poglavlje koje radnju privodi kraju. Upravo zbog ovoga, u romanu postoji nekoliko rupa i nekonzistentnih dijelova, mada je jedan dio nedovršenih ili neuklopljenih poglavlja napisan i danas je uglavnom uključan u izdanja romana kao dodatak.

 

Jezik: hrvatski

Foramti: EPUB, DOCX i AZW3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 317 Members:

#4
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 645 posts
 • 113027 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Франц Кафка

 

НЕСТАЛА ОСОБА

 

p026568c0.jpg

 

     Овим преводом је први пут код нас сачувана аутентичност Кафкиног језика.

     Млади Карл Росман, кога су родитељи због извесне кућне афере отерали у Америку, с прилично оптимизма и у пратњи двојице подједнако комичних и злокобних другара, упушта у пустоловине које га воде у Оклахому, где у невероватном позоришту започиње своју такорећи театарску каријеру...

     Нећемо сазнати како завршава читава ова авантуристичка повест. Али, можемо да је замислимо. Због тога ћемо јој бити и приврженији.

 

У обради коришћен латинични PDF by "bojana888"

Ћирилична транслација, корекције, израда PDF-a, ePUB-a и AZW3... JA

 

PDF + ePUB + AZW3

 

(српски ћирилица & latinica)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Edited by Carlo, 30 May 2016 - 16:04.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!!!


Thanked by 423 Members:

#5
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 276 posts
 • 78328 thanks

nas_f.jpg

 

Franz Kafka - Pisma Mileni

 


Neodoljivo delo velike strasti, bezdanosti i bola zbog ljubavi...

 

U knjizi „Pisma Mileni” prvi put se na srpskom jeziku pojavila necenzurisana i po autentičnom redosledu sređena, jedna od najintrigantnijih ljubavnih prepiski na svetu, između Franca Kafke i Milene Jesenjske. Ovo delo je i svojevrstan ljubavni roman, gde pratimo strast dramatično zaljubljenog Kafke prema neobično inspirativnoj Jesenjskoj.

 

Franc Kafka je Milenu upoznao kao prevodioca njegovih ranih, kratkih napisa na češki. Kako se ovo poznanstvo razvilo u strastvenu vezu možemo pratiti u  prepisci koja je trajala dve godine.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by bojana888, 09 June 2018 - 19:26.


Thanked by 548 Members:

#6
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 276 posts
 • 78328 thanks

nas_f.jpg

 

 

Franz Kafka – Vavilonska jama

Priče i snovi


Devetnaest priča i nacrta Franca Kafke, u ovom izboru i pogledu na njegovo delo, stalo je na svega 40 strana. Neke priče duge su dve tri rečenice.

 

Jovica Aćin, kao naš znameniti kafkolog, uneo je u ovu knjižicu pored velikog poznavanja i erudicije i klicu odanosti/ omaža piscu čiji je opus, čini se, najživlja tradicija...


„Vavilonska jama” izbor je iz zapisa snova i zapisa o snovima koje je Kafka rasuo po svojim pismima i dnevnicima. Imajući na umu činjenicu da njegovo književno delo svoju poetiku gradi na oniričkom principu, ali i postmodernističku tezu da sve što čini tekst poprima status fikcije, knjiga se može čitati dvojako. Ona jednim delom omogućuje dublji uvid u stvaralaštvo ovog književnika - a sanjao je čak i Jozefa K. - u imaginativne mehanizme ili, tačnije rečeno, u načine delovanja imaginativne inteligencije iz koje nastaje njegovo pismo. Zapis sna i zapis o snu, sa druge strane, mogu se tumačiti i kao samostalni književni radovi, autohtoni umetnički tekstovi koji stvaraju osobeni svet.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: Cyrano i jaske :clapping:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 341 Members:

#7
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 276 posts
 • 78328 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Franz Kafka – Moja tvrđava

 


Neobjavljivani rukopisi Franca Kafke, pronađeni u njegovoj zaostavštini.

 

U Mojoj tvrđavi Kafka progovara o „tamnicama, srodnim i okolnim stvarima”. Pred nama je Kafka, onakav kakav jeste, bez intervencija Maksa Broda, koje su, iako dobronamerne, ponekad neprilične. Jovica Aćin je, iščitavajući najnovija izdanja Kafkinog dela, priređena prema originalnim rukopisima (koji se danas čuvaju u Oksfordu), usredsređujući se na neobjavljene stvari, poglavito probrao priče, nezavršene ideje za priče, nacrte, zapise, ponekad lične.

 

Aćin kaže da je pred nama „struja pisanja, koja se ne prekida i prolazi kroz razne modulacije, kao da ne mari da li će biti čitana kao pismo, dnevnički zapis, lična beleška, nacrt ili čak roman”. U ovom delu očekuju nas i čuvene Kafkine maksime: „Kavez je krenuo da traži pticu”, „ne dopusti da te zlo nagna da poveruješ da bi pred njim mogao da imaš tajne” ili „ne postoji Imati, samo Biti, samo Biti koje žudi za poslednjim dahom, za ugušenjem”...

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 352 Members:

#8
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 276 posts
 • 78328 thanks

nas-f.jpg

 

 

 

Franz Kafka - Sinovi

 

 

Za života je Kafka, između ostalog, planirao da objavi knjigu pod naslovom „Sinovi”, koja je trebalo da sadrži tri povesti: „Ložač”, „Preobražaj” i „Presuda”. Ta tri prozna dela, na svoj način, predstavljaju jezgro Kafkine pripovedačke umetnosti, koja je, opet, po rečima Paula Rabea, u samom srcu celokupne autorove umetničke vizije.

 

 

pdf, mobi, epub

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 283 Members:

#9
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 276 posts
 • 78328 thanks

nas-f.jpg

 

 

 

Franz Kafka – Celokupne pripovetke

 

 

Kafkine pripovetke obiležene su strahovima i nervozama ljudske egzistencije. Maleni čovek, koji dominira njegovim pripovetkama, bori se sa svojim strahovima i bezizlaznošću pokušavajući da pronađe bar malo ljubavi. Pripovetke su oblikovane tako da savremeni svet u njima prepoznaje svoj lik. U ovoj zbirci objavljene su neke od Kafkinih najboljih ostvarenja: „Preobražaj”, „Presuda”, „Umetnik u gladovanju”...

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: Cyrano i jaske :party: :clapping:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Srećna Nova godina. Mnogo sreće, zdravlja, radosti i ljubavi vam želim...Thanked by 359 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users