Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Honoré de Balzac


4 replies to this topic

#1
volter

volter

  Gold Member

 • Administrator
 • 7,744 posts
 • 397757 thanks
 • Locationnisam ja odavde

Šuani

 

 

 

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

 

 

 

Balzac je u početku pisao romane koje je objavljivao pod tuđim imenima, dok u tridesetoj godini nije osetio da je napisao delo od vrednosti i dao mu svoje ime. To je roman Šuani. 

 

 

sken i obrada: Lapidus  c014.gif

 

 

 

pdf, epub, mobi, azw3 i fb2

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


16_bd_Untitled-1.png
Pomognite nam u održavanju našeg i vašeg sajta sa donacijom - više info na linku ispod

http://www.balkandow...je/#entry417322

 

Prijava mrtvih linkova
http://www.balkandow...ks/#entry164002

Kako napraviti pdf iz epuba
http://www.balkandow...ge-3#entry93114


Thanked by 369 Members:

#2
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 694 posts
 • 125806 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Onore de Balzak

 

Pukovnik Šaber

 

Pukovnik_aber.jpg

 

    Pored čiča Gorija, Evgenije Grande, Rođake Bete, Rođaka Ponsa, Mutivode, Izgubljenih iluzija, Traženja Apsolutnog, Veličine i propasti Cezara Birotoa, Seljaka, Poslednjeg šuana, i mnogih drugih romana, Balzak je napisao u jedno malo delo, koje spada u najsavršenije Balzakove spise. To je Pukovnik Šaber, remek-delo u svakom pogledu, uzor kompozicije i stila.

    To je dirljiva istorija starog ratnika koji se vraća u Francusku posle pada Carstva. On se pojavljuje kao neka vrsta aveti jer svi veruju da je hrabro poginuo na bojnom polju i u ovom jadnom starcu niko ne prepoznaje negdašnjeg Napoleonovog heroja. On se sada našao u jednom sasvim novom svetu koji ne razume, iz kojeg je iščezlo sve što je predstavljalo smisao njegova života, u svetu u kojem nema mesta za njega. Ostalo mu je samo jedno dobro, njegova žena. Ali ona je »žena bez srca«, sebična, preudala se i, da bi sačuvala za sebe Šaberovo veliko bogatstvo, svog bivšeg supruga proglašava za varalicu. Šaber će pokušati da povrati svoju društvenu identičnost i prava na svoju ženu, ali se odriče borbe u trenutku kad mu je trebalo još malo nastojanja pa da izvojuje pobedu, povrati svoje ime i položaj u društvu. Saznanje o gadostima njegove žene otkrilo mu je sve niskosti i gnusnosti visokog društva. Skrhane volje, odričući se svega, on živi u krajnjoj bedi, pada sve niže, do dna društvenih lestvica zatvaraju ga kao skitnicu, da bi umro u jednom domu za starce.

    Iako po svojim razmerama pripovetka, Pukovnik Šaber je »po bogatstvu radnje, po dramatičnosti koja se razvija iz stranice u stranicu, iz novih i novih situacija, gotovo jedan od onih romana u kojima će Balzak docnije obuhvatiti celo jedno društvo, celo jedno doba«.

 

Dušan MILAČIĆ

 

U obradi korišćen PDF sken sa Scribd-a 
 
Konvertovanje u ćirilicu, ćirilična naslovnica... JA
 
PDF + ePUB + AZW3
(srpski - ћирилица & latinica)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 352 Members:

#3
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 694 posts
 • 125806 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan
Оноре де Балзак
 
Чича Горио
 
image.jpg
 
    У једном предговору из 1839. године Балзак (1799-1850) пише: „Догађај који је послужио као модел одиграо се под ужасним околностима каквих нема ни код људождера; јадни отац викао је читавих двадесет часова колико је трајала агонија да му донесу воде да утоли жеђ, а нико му није притекао у помоћ: његове две кћери биле су једна на балу, а друга у позоришту, иако су знале у каквом је стању њихов отац. У ту истину тешко је било поверовати. Противно тврђењу једног злонамерног критичара, Балзак је одлично познавао париско високо друштво, а врло озбиљни економисти потврдили су тачност података које је он навео.
    Енгелс је написао да је од Балзака научио више него од свих економиста и историчара тога времена заједно. Одбијајући да ропски подражава стварност, да наизглед тачно приказује догађаје и карактере, он је желео да их прикаже верно, анализирајући њихову суштину и откривајући њихову скривену истину. Отуда се Балзак сматра једним од највећих мајстора реализма.
 
У обради, ("реконструкцији") коришћен, на први поглед "добар" PDF са Scribd-а, француски оригинал, хрватски превод...
 
Конвертовање у латиницу, додавање поглавља, неких фуснота, ћирилична и латинична насловница... ЈА
 
 
PDF + ePUB + AZW3
(српски - ћирилица & latinica)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 347 Members:

#4
dusty

dusty

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,009 posts
 • 117254 thanks

skoOEXG.jpg

 

 

Honoré de Balzac - Sjaj i bijeda kurtizana
(Splendeurs et misères des courtisanes)
 
 
 
 
Liijepi Lucien de Rubempre, za kojim luduju mnoge žene iz visokog pariškog društva, zaljubljuje se u krasnu kurtizanu Esteru, nazvanu Torpilla. Međutim, ta se ljubav ne dopada njegovom zaštitniku španjolskom opatu Carlosu Herreri, kojemu je životni zadatak uzdići Luciena, sina siromašnog ljekarnika, do najviše moći, ugleda i bogatstva. Stoga kurtizanu zatvara u samostan, u kojemu će bludnica promijeniti svoju duhovnu i fizičku fizionomiju. Ali opat Herrera nije mladu bludnicu preobrazio u čestitu djevojku iz plemenitih pobuda. Ona je samo jedna od poluga u njegovom mračnom planu, koji nikako ne priliči opatu, nego velikom zločinačkom mozgu jednog Jacquesa Collina ili Vautrina. Stari sladostrasni bankar Nucingen namamljen je u stupicu, te troši goleme svote na preobraženu bludnicu... Ali Estera od toga nema ništa - novac je potreban da se Lucien počne brže uspinjati uz visoke ljestve uspjeha. Dokle će se uspeti? I hoće ii široka ramena opata Herrere izdržati svu težinu toga uspinjanja ili će se svinuti pod teretom...
Uz napetu romantičnu fabulu, koja nas izvanrednim zapletom drži do posljednje stranice, Balzac nam daje vjernu i plastičnu sliku milijunskoga Pariza početkom XIX stoljeća (od Luja XVIII do srpanjske revolucije 1830), Pariza u kojemu još uvijek djeluju plemići i zločinci iz doba Velike revolucije, suradnici Napoleonova vojvode od Otranta, besmrtnog Fouchea, tog najvećeg policijskog genija svih vremena. Otkriva nam i svijet pariških kurtizana, posebne vrste prostitutki koje se prodaju pojedinom bogatašu i nemilice rasipaju tako stečen novac, da se na kraju, napuštene od ljepote, survaju u blato iz kojega su se i uzdigle.
 
 
epub, azw3, pdf
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Nekad dobiješ, a nekad te dobiju.


Thanked by 365 Members:

#5
zuls

zuls

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 134 posts
 • 27875 thanks

Onore de Balzak 

Izgubljene iluzije

 

VmQqyjT.jpg

 

Izgubljene iluzije Balzakove, slično ostalim velikim delima njegovim, takođe zahvataju problematiku jednog određenog sloja ondašnjeg francuskog društva. Naime, u ovom romanu pisac analitički verno i umetnički sugestivno oživljava intelektualni Pariz svoga vremena: umetničke, književne, novinarske, političke i finansijske krugove. I ovde je, kao i u drugim velikim svojim delima, snagom izuzetnog talenta Balzak vanredno živo ostvario veliki broj likova, posebno lik glavne ličnosti, novinara Lisijena de Ribanprea.

 

pdf, epub, azw3

 

 

(cirilica+latinica)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 276 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users