Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Miguel de Cervantes


1 reply to this topic

#1
orwell

orwell

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 247 posts
 • 20273 thanks

Miguel de Cervantes - Don Quijote

 

 

 

Don Quixote ili Don Kihot ili Don Kihote (šp. Don Quijote) Migela de Servantesa, jedno je od remek-dela španske i svetske književnosti, najviše objavljivana i najprevođenija knjiga na svetu posle Biblije. Smatra se kamenom temeljcem zapadnoevropske književnosti i jednim od najboljih, ikad objavljenih dela fikcije, kao i najvažnijim delom španskog Zlatnog veka (šp. Siglo de Oro). Roman se sastoji iz dva dela: prvi, nazvan "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha", objavljen 1605. i drugi, "Segunda parte del ingenioso caballero Don Quijote de la Mancha", objavljen 1615. (godinu dana pre autorove smrti). 

"Don Kihot" je višeslojan roman sa bezbroj značenja i isto toliko tumačenja. Osim oštre kritike i parodiranja viteških i pastoralnih romana, popularnih u Servantesovo doba, ovaj roman predstavlja takođe i kritiku crkve i inkvizicije, kritiku tadašnjeg španskog društva koja se ogledala u podeli na stare i nove hrišćane, običaja i ljudskih naravi. U Servantesovo doba, mnoge od ovih kritika su mogle da koštaju autora slobode ili čak i života, i jedini način da ih izrazi bio je kroz usta mentalno poremećenih literarnih junaka.

 

 

 

Don_Quijote_I_Miguel_de_Cervantes.jpg

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

Don_Quijote_II_Miguel_de_Cervantes.jpg

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

jezik: hrvatski
pismo: latinica
format: epub, mobi, pdf
 
e-izdanje pripremili: Mirna Goacher i Dubravko Deletis

Edited by Veš[email protected], 28 August 2016 - 21:58.
Obnovljeno


Thanked by 420 Members:

#2
orwell

orwell

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 247 posts
 • 20273 thanks

Miguel de Cervantes - Uzorite novele

 

Uzorite_novele_Miguel_de_Cervantes.jpg

 

Uzoritim novelama (1613) Cervantes je u španjolsku književnost uveo kratku priču po uzoru na talijanske novelle boccacciovske provenijencije. Formalno i sadržajno ju je usavršio, dodavši joj dijaloge, kojih u talijanskim pričama gotovo da i nije bilo, očistivši je od komentara i citata što su skretali pažnju od toka radnje. Nju je pak obogatio brojnim epizodama, ne narušavajući joj jedinstvo, smjestio je u domaću sredinu i izbacio natruhe čudesnog. Zbirka od dvanaest priča napisana je kako reče autor, da zabavi i pouci. Ima u njima ljubavnih zapleta, prerusavanja, dvoboja, trovanja, prizora iz skitničkog i ciganskog života, neodoljivo realističkih opisa lupeškog podzemlja, Uzorite novele heterogen su skup brižljivo dorađenih pripovijesti i prava je šteta što su samo djelomično prevedene na hrvatski. 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

jezik: hrvatski
pismo: latinica
format: pdf, epub, mobi
 
e-izdanje pripremili: Mirna Goacher i Dubravko Deletis

Edited by Veš[email protected], 28 August 2016 - 21:46.
Obnovljeno


Thanked by 174 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users