Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Lav Nikolajevič Tolstoj


17 replies to this topic

#1
dexdex

dexdex

  Gold Member

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,334 posts
 • 190695 thanks

Lav Nikolajevič Tolstoj - Ana Karenjina (PDF sređeno)

 

I i II knjiga

 

ana_karenjina_2_dio.jpg

 

 

 

"Osveta je moja i ja ću je vratiti."

Radnja romana je smještena u sedamdesete godine devetnaestog stoljeća, u bogate krugove petrogradskog društva. Paralelizam radnji: sretan brak Levina i Kiti te tragična veza Vronskog i Ane, pisac koristi kao komentar jedne drugoj. "Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način." Tom rečenicom Tolstoj započinje roman.

izvor scribd, hvala autoru skena

 

PDF

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 557 Members:

#2
ixtis

ixtis

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 341 posts
 • 55612 thanks

Lav Nikolajevič Tolstoj - Ana Karenjina

 

Lev_Tolstoj__Anna_Karenina.jpg

 

 

Hvala  za odličan pdf!!!

 

 

 

epub - hr

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 336 Members:

#3
dexdex

dexdex

  Gold Member

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,334 posts
 • 190695 thanks

Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat i mir   I-IV

 

jezik srpski/lat.

 

9781909115033-uk.jpg9781909115040-uk.jpg

 

 

 

 

 

 

Jedno od najcenjenijih dela u svetskoj književnosti, Tolstojev Rat i mir je epska priča o ruskom životu u danima invazije Napoleona na Rusiju 1812.

Roman prati tri od najpoznatija likova u svetskoj literaturi:
Pjera Bezuhova, vanbračni sina imućnog seoskog kneza, koji se bori za svoje nasleđe i željom za duhovnim ispunjenjem.
Kneza Andreja Bolkonskog, koji ostavlja svoju porodicu iza sebe da bi se borio u ratu protiv Napoleona.
Natašu Rostov, lepu mladu ćerku plemića koja intrigira Andreja I Pjera.

__________________________________________

 

 

TOM PRVI

 

 

Na početku prve knjige, na proslavi u julu 1805. koju je ordanizovala Ana Pavlovna Šerer - počasna saradnica kraljice majke Marije Fjodorovne, upoznajemo se sa glavnim porodicama u romanu. Pjer Bezuhov je nepriznati sin imućnog seoskog kneza koji ubrzo umire od kapi, i neočekivano ga ostavlja kao jedinog naslednika njegovog velikog bogatstva. Obrazovan u Francuskoj, i označen smrću svoje majke, Pjer je u suštini dobrodušan, ali društveno neprilagođen zbog svoje otvorene prirode, i teško mu je da se uklopi u Petrogradsko društvo.

Pjerov prijatelj, inteligentni i ironični knez Andreja Bolkonski, je suprug šarmantne Lize, i tek počinje da pronalazi mir u svom bračnom životu. Smatrajući petrogradsko stanovništvo nezanimljivim, odlazi u pomoć Kutuzovu pred nadolazeći rat sa Napoleonom.

Tolstoj nas tada prebacuje u Moskvu, dnevni ruski grad, kao kontrast Petrogradu. Tu upoznajemo porodicu Rostov, koja će postati jedan od vodećih elemenata u nastavku romana. Saznajemo o moskovskom knezu Ilji Rostovom, sa svoje četvoro dece, od kojih živahna Natalija i stariji brat Nikolaj privlače najviše pažnje u romanu. Mlada Nataša, u cvetu rane mladosti, iskazuje svoju nezrelu ljubav Borisu, detinjastom ali disciplinovanom oficiru, dok je Nikolaj zaljubljen u svoju stariju rođaku Sonju. Najstarije dete u porodici Rostov je Vera, koja je hladna, ali u srećnom braku sa nemačkim oficirom. Peća je najmlađe dete, i poput svog starijeg brata, želi da postane vojnik uprkos godinama. Glave porodice su Ilja i Natalija Rostov, voljeni par, uvek zabrinuti oko svoje nemarne politike prema novcu.

 

Prvi rat, koji je Tolstoj sjajno opisao u svom prvom delu, bila je bitka kod Austerlica (1805), jedna od najvažnijih u celoj svetskoj istoriji. Tu je zaratio Napoleon protiv Rusije i Austrije. Rusija i Austrija su izgubile. Tolstoj je tu dao sjajan opis likova koji tada počinju da dobijaju svoj pravi književni karakter. 

 

PROSVETA

 

PDF+epub+mobi srpski, latinica

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 582 Members:

#4
WbravetheheartW

WbravetheheartW

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 163 posts
 • 12201 thanks

Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat I Mir 1-4

 

l-n-tolstoj-rat-mir-iv-slika-28678325.jp

 

Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat I Mir 1

 

Jezik: hrvatski

Formati: AZW3, EPUB i DOCX

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat I Mir 2

 

Jezik: hrvatski

Formati: AZW3, EPUB i DOCX

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat I Mir 3

 

Jezik: hrvatski

Formati: AZW3, EPUB i DOCX

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat I Mir 4

 

Jezik: hrvatski

Formati: AZW3, EPUB i DOCX

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 362 Members:

#5
dexdex

dexdex

  Gold Member

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,334 posts
 • 190695 thanks

____________________________

 

Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat i mir 

 

TOM DRUGI

 

Ako postoji centralni lik u romanu Rat i mir, onda je to svakako Pjer Bezuhov, koji se, uz dobijeno nasledstvo, sada nalazi pred mukama jednog ruskog plemića. Veliki deo druge knjige nas upoznaje sa njegovim unutrašnjim borbama i težnjama da se bude bolji čovek. Pošto je sada bogati aristokrata, njegovo bahato ponašanje od ranije je zaboravljeno, i on ulazi u filozofsku potragu svojstvenu za Tolstoja: kako osoba da živi moralan život u etički nesavršenom svetu? Onda ulazi u brak sa nemoralnom ženom, ćerkom poznatog kneza i još dublje se okreće analizi svog života...

Pjer je neprestano kontrastiran u odnosu na kneza Andreju Bolkonskog, Tolstojevog inteligentnog i ambicioznog alter-ega.

Mlada Nataša sreće Andreju tokom svog prvog bala, i brzo osvaja njegovu ljubav. Oni se čak i zaručuju, ali na rok od godinu dana. Kad knez Andreja odlazi radi svojih obaveza, Elen i njen zgodni brat Anatol zajedno organizuju zaveru kako bi zaveli i obeščastili mladu, nezrelu i prelepu Natašu...

 

PROSVETA 

 

 

PDF+epub+mobi /srpski, latinica

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 403 Members:

#6
dexdex

dexdex

  Gold Member

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,334 posts
 • 190695 thanks

____________________________

 

Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat i mir 

 

TOM TREĆI

 

 

Ova knjiga je obojena izrazito ratnom tematikom, i fokus je uglavnom na ratu, a ne na sudbinama junaka, koji su delimično skrajnuti. I sam Napoleon uzima više učešća kao aktivan lik u ovoj knjizi.

Za vreme Velike Komete, koju Pjer posmatra, život poonvo počinje za njega, sa svežom verom u ljubav. Interesantna je scena u kojoj on kabalističkom numerologijom pokušava da poveže svoje ime sa Napoleonom, istorijom, brojem 666...

U međuvremenu, Nikolaj se iznenadno pojavljuje kao junak koji pomaže ožalošćenoj Mariji Bolkonskoj, koja je ostavljena u nemilosti svojih pobunjenih kmetova sa imanja. Očaran Marijom, koju prvi put vidi, Nikolaj ponovo razmišlja o braku, smatrajući Marijinu posvećenost, brigu, ali i nasleđe veoma privlačnim. Ipak, ono što ga sprečava u prošenju Marijine ruke je njegovo ranije obećanje rođaci Sonji.

Dok se Napoleon probija kroz Rusiju, Pjer odlučuje da posmatra Borodinsku bitku sa dobre pozicije, među ruskim artiljerijskim borcima. Nakon nekog vremena aktivnog posmatranja, i on sam se uključuje, praktično postavši jedan od njih. Tu, on konačno iz prve ruke shvata sve užase rata, i nemilosrdnost ubijanja zdravih i mladih ljudi. Bitka je duga i užasna, ali se iznenađujuće završava neočekivan pobedom Rusa, uprkos brojčano inferiornoj ruskoj vojsci; ipak, general Kutuzov se naoko ne okorišćava ovom činjenicom, već se povlači, dopuštajući Napoleonu da nastavi i izvrši invaziju na prestonicu Moskvu.
Stanovništvo masovno beži, i nastaju veliki požari širom grada...

 

PROSVETA

 

PDF+epub+mobi /srpski, latinica

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 386 Members:

#7
dexdex

dexdex

  Gold Member

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,334 posts
 • 190695 thanks

____________________________

Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat i mir

TOM ČETVRTI

 

 

Nakon što je prisustvovao uništavanju Moskve od strane francuskih vojnika, kao i streljanju ruskih civila, Pjer je osuđen da maršira sa Velikom Armijom u teškom povlačenju iz Moskve u užasnim zimskim uslovima. Ubrzo se sprijateljuje sa svojim saputnikom iz ćelije, Platonom Karatejevim, nenametljivim i prijatnim kmetom. U Karatajevu Petar nalazi sve ono što je želeo od ljudi: poštenje i totalnu nepretencioznost, za razliku od petrogradskog društva, i očigledno pripadnika radničke klase, sa kojim pronalazi smisao životu u prostom radu i saživotu sa njim.

 

Za to vreme, Andreja, nakon ranjavanja u Napoleonovoj invaziji, biva zbrinut od strane Rostovih, koji su u begu, ponovo je sjedinjen sa Natašom i sestrom Marijom, negde pred kraj rata. 

 

Pjer se ponovo sastaje sa Natašom, dok Rusi pobedonosno obnavljaju Moskvu. Pjer konačno nalazi ljubav... Postoje naznake o budućem učešću Nikolaja Bolkonskog i Pjera u budućoj Decembarskoj pobuni, koja je promenila istoriju Rusije, ali to su tek naznake i ništa više.

 

 

Epilozi:

Prvi epilog završava se izjavom Nikolaja Bolkonskog da će učiniti nešto zbog čega bi njegov otac "biti zadovoljan" (verovatno kao revolucionar u Decembarskoj pobuni).

Drugi epilog nam pokazuje Tolstojevo viđenje istorije, slobodne volje i opisa načina na koji interakcija dve osobe može da utiče na čovečanstvo. U dugim delimično istorijskim, delimično filozofskim esejima, on diskutuje o pitanju slobode, kao i nepotrebnosti vlasti, koju suptilno napada, zbog svojih jasnih anarhističkih stavova.

 

 

 

PROSVETA


PDF+epub+mobi /srpski, latinica

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

- KRAJ -Thanked by 395 Members:

#8
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,382 posts
 • 163234 thanks

Y63xkx4.jpg

 

Kreutzerova sonata
 
Kroz ispovjednu pripovijest Pozdniševa, koji je ubio vlastitu suprugu jer ga je, navodno, prevarila s jednim glazbenikom, autor iznosi svoje mišljenje o odnosima između muškaraca i žena, ljubavi, tjelesnoj požudi, braku, majčinstvu, kao i o utjecaju glazbe, koja u čovjeku pobuđuje emocije, i to često u neskladu s društvenim i moralnim zakonom. U pogovoru autor sam tumači moralne pouke koje je želio dati ovom novelom.
 
Scan: Scribd
Obrada: boden
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

BUDI HUMAN
Za Laninu životnu bitku!

https://www.budihuma.../lana-jovanovic


Thanked by 52 Members:
dmnikolic , Mila116 , mimiwho , sputnik , Tagora , marchelo , bruja , Modiljani , farukdesa , ctebo , BubaMata , militrt , kartagina1954+ , Pantenon , philly077 , ipiplek , jasambre , rutracker , Maocetung , Atom Ant , andrijanasanja , Luka101 , pigmalion , reader2020 , Blaze , IvanaAnavi , sashkitza89 , bobanno , stojcicb , lakiyu , Gandalfsremčica , Milance995Prota , Slavica 39 , deduk , zarkodr , wolandina , webber , Byron1788 , Filaret , Vlado1983 , iljocare , sanjalica28 , Djuro Palanacki , kapetanovici , AnaBilan , kameron1947 , Jerome_Fandor , zarijanx , svenson , User_King_Name , crnovcic , Spuzvica

#9
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 711 posts
 • 130702 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Lav Nikolajevič Tolstoj

 

Ana Karenjina

 

ana_karenjina.jpg

 

     Romansijerski postupak, koji od jednostavne priče o "nevernoj ženi" gradi umetničko delo i govori o smislu života, o krivici i o smrti. Kvalifikovan i kao društveni i kao psihološki roman, karakterističan je za Tolstojev romansijerski postupak, koji je i od jednostavne priče o "nevernoj ženi" gradi potpuno umetničko delo, gde se slođenom i nestandarnom kompozicijom i osobenim pripovedačkim postupkom kroz spoljni kontrast tihe sreće časne porodice i grešne strasti, koju prate poniđejna i gorčina-govori o krupnim pitanjima smisla života, o krivici i o smrti.

 

     „Princip Ane Karenjine“ – tako se u društvenim naukama naziva početak romana: „Sve srećne porodice liče jedna na drugu; svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način“. Mnoge čitaoce iritiraju i glavna junakinja (prilično histerična ličnost) i melodramski sadržaj, ali roman je i pored toga doživeo preko 20 ekranizacija u svetu.

 

PDF, ePUB i AZW3 su ugledali svetlo dana zahvaljujući skeniranju ćiriličnog izdanja Ane Karenjine od strane "

Please Login or Register to see this Hidden Content

" -ta.  :yes: 

 

Korišćen njegov odt. sa fontom "Resavska BG" prilikom dalje obrade i  konvertovanja u latinicu.

"Jurenje nota", izrada novih PDF-ova i ePUB-ova, delimično ispravljanje slovnih grešaka... JA

 

PDF + ePUB + AZW3

(srpski ćirilica & latinica)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 481 Members:

#10
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 711 posts
 • 130702 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan
 
Lav Nikolajevič Tolstoj
 
VASKRSENJE
 
vaskrsenje_vv.jpg
 
     Vaskrsenje (rus. Воскресение) je roman pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja koji je izazvao pravu buru u društveno-političkom životu tadašnje Rusije i koji je dao povoda reakcionarnim krugovima da Tolstoj bude ekskomuniciran iz pravoslavne crkve. Glavni likovi romana su Dmitrije Ivanovič Nehljudov i Katjuša Maslova.
     Kad literatura poseduje jednog Tolstoja lako je i prijatno biti pisac ... Ono što je on učinio opravdava sve nade i želje uložene u književnost...
     Dugo je Vaskrsenje bilo svođeno na ljubavnu priču između plemića i sluškinje, na priču o grehu i iskupljenju, s moralnom poentom.
Ovaj roman je mnogo više od toga, traganje za istinom, priča o dubokoj duhovnoj drami pisca i junak, nemilosrdna kritika ne samo ruskog društva Tolstojevog vremena već svakog društva i svakog vremena.
     Iako u tom vremenu nije tako shvaćen Vaskrsenje je knjiga koja razotkriva najtamnije uglove ljudske duše.
 

Sken  

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Obrada... JA

 

PDF + ePUB + AZW3

(srpski ćirilica & latinica)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 474 Members:

#11
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 711 posts
 • 130702 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Lav Nikolajevič Tolstoj

 

Hadži Murat

 

hadzi_murat_ham.jpg

 

     Hadži Murat je poslednji Tolstojev roman, objavljen posle njegove smrti. Jedan moćni osvajač i jedan brojno mali narod a velik dušom, sudarili su se i krv lije. Od prve stranice romana, od onog novembarskog sutona kad je Hadži Murat ujahao u nemirno čečensko selo, čitalac sve prisnije duhovno srasta s njegovom poetičnom ličnošću i s bolom preživljava ono zlosrećno aprilsko svitanje u šumici okađenoj puščanim dimom kada su ga smrtno ranjenog sasekle kozačke sablje. I zauvek pamti kako su nad njegovim obezglavljenim telom u utišanom jutru posle okršaja – zapevali slavuji.

 

U obradi korišćen ćirilični sken sa SCRIBD-a i latinični PDF nepoznatih autora.

Izrada PDF, ePUB i AZW3 izdanja... JA

 

PDF + ePUB + AZW3

(srpski ćirilica & latinica)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 452 Members:

#12
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 711 posts
 • 130702 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Lav Nikolajevič Tolstoj

 

Otac Sergije

 

201502131312550.acsergije.jpg

 

    U Petrogradu se četrdesetih godina zbio događaj koji je sve začudio: ljepotan, knez, komandant tjelesnog eskadrona kirasirskog puka, kojemu su svi proricali carsko ađutantstvo i sjajnu karijeru kod cara Nikolaja I., mjesec dana prije vjenčanja s ljepoticom, dvorskom damom koja je uživala osobitu caričinu naklonost, dao je ostavku, prekinuo veze sa zaručnicom, ostavio svoje malo imanje sestri i otišao u manastir u namjeri da se ondje zakaluđeri.“

    Ovako započinje jedna od najljepših Tolstojevih novela u kojoj se glavni lik, monah Sergije, u potrazi za Bogom i smirenjem bori s vlastitom požudom i ohološću.

 

    Lav Nikolajevič Tolstoj (Jasnaja Poljana, 9. rujna 1828.- Astapova, 7. studenog 1910.), ruski grof, književnik i mislilac, jedan je od najvećih svjetskih romanopisaca. Među velikane svjetske književnosti ubrojio se prije svega romanima "Rat i mir" i "Ana Karenjina". Zbog filozofskih i religijskih djela u kojima izlaže svoju interpretaciju kršćanstva, izopćen je iz Pravoslavne crkve. Svoje viđenje Crkve kao institucije i svoj stav o duhovnom životu opisao je i u noveli "Otac Sergije".

 

U obradi korišćen PDF by "DocSlide"

Korekcije, prepravke, dopune... JA

Urađeno brzo, bez detaljnih provera

 

 

PDF + ePUB + AZW3

(hrvatski)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 494 Members:

#13
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 711 posts
 • 130702 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Лав Николајевич Толстој

 

РАТ И МИР I - IV

 

rat-i-mir.jpg

 

    Рат и мир (рус. Война и мир) је роман Лава Николајевича Толстоја, чувен по својој обимности, који је прво издат у Руском веснику (рус. Русский вестник) у разобљу између 1865. и 1869. године, у ком се описује руско друштво током Наполеонове ере. Обично се карактерише као једно од два Толстојева најважнија ремек-дела (поред Ане Карењине), као и један од најбољих светских романа.

 

    Рат и мир је понудио свежу фикцију, са огромним бројем ликова у заплету који није покривао ништа мање теме од оних у наслову, као и теме попут младости, брака, љубави, година, живота и смрти. Иако се данас сматра за роман, у то време је оборио толико велики број убеђења о томе како роман треба да изгледа да га многи критичари из тог времена уопште и нису тако посматрали. И сам Толстој је сматрао Ану Карењину, написану десетак година касније, као свој први роман, у европском смислу.

 

    Руске речи за „мир“ (од пре 1918. - мир) и „свет“ (од пре 1918. - мiръ, што подразумева и „друштво") су хомоними, и након реформе руског језика 1918. године су се писале идентично, што је довело до урбане легенде у Совјетском Савезу да је оригинални наслов дела заправо „Рат и свет" или „Рат и друштво". Међутим, сам Толстој је превео наслов на француски као La Guerre et la Paix, што је требало да разреши дилему. Међутим, збуњеност је трајала, па је дошло дотле да је у популарном руском квизу Что? Где? Когда? као тачан одговор на питање у вези са делом призната варијанта „друштво“, на основу штампарске грешке из 1913. Емисија је репризирана 2000. године, што је поново пробудило „легенду“. Могућу збрку је изазвала и песма Владимира Мајаковског Война и міръ, која је преведена као „Рат и друштво“, а иначе је у потпуности невезана са романом.

 

    "Рат и мир“ је такође био и наслов политичког дела француског анархисте Пјера Прудона, а чињенице да је и Толстој био ватрени анархиста, и да је поменуто дело из 1864., годину дана пре изласка романа, довело је до спекулација да је овај анархистички манифест на неки начин инспирисао писање једног од највећих романа у историји.

 

    Такође, на самом почетку, 1865., док је постојао само први део, звао се - "1805. година". Још један од наслова био је и „Све је добро, што се добро сврши“.

 

    Толстој је првобитно желео да напише роман о Децембарској побуни. Ипак, његово истраживање ради одређивања узрока довела га је уназад све до Наполеонове инвазије на Русију 1812. године, и коначно до историје целог рата. Ипак, у првом епилогу се показују тенденције да ће Пјер Безухов и син кнеза Андреје, Николај, постати чланови Декабриста.

 

    Иако је Толстој написао највећи део романа, укључујући и сву нарацију, на руском, неки делови дијалога (укључујући и прву реченицу) написани су на француском. Ово је једва приказивало реалност, с обзиром на то да су сви припадници руског аристократског друштва деветнаестог века знали француски и причали га међу собом радије него руски. Заиста, Толстој и даје једну референцу на ову чињеницу, приказујући одраслог руског аристократу који мора да иде на течајеве руског како би савладао матерњи језик. Још мање реалистично, Французи из романа, укључујући и Наполеона, понекад причају на француском, понекад на руском.

 

    Роман нам приповеда о четири аристократске породице у Русији, са акцентом на Безухове, Болконске и Ростове, и преплитања њихових личних живота са руском историјом у периоду од 1805. до 1813. године, принципијелно са Наполеоновом инвазијом 1812, године. Како догађаји следе, Толстој систематски пориче његовим ликовима било који значајан слободан избор: даља улога историје одређује њихову срећу или трагедију.

Стандардно руско издање је подељено у четири тома (петнаест делова) и два епилога, од којих је један углавном наративан, а други строго тематски. Грубо речено, прва половина романа (прва два тома) баве се искључиво његовим фикционалним ликовима, а други део, као и један од епилога, се састоји од нефикционалних есеја о природи рата, политичкој моћи, историји, и историографији. Толстој је имплементирао ове делове у роману супротно устаљеним нормама фикционалног приповедања. У извесним скраћеним издањима ови есеји су у потпуности избачени, док су у другим издањима, од којих су нека штампана и за Толстојева живота, ти есеји спојени у додатак на крају књиге.

 

У обради (ћириличном пресловљавању) коришћени doc-ови by "

Please Login or Register to see this Hidden Content

" :yes:

Ситне корекције и остале радње... ЈА

Надам се да се није поткрало много грешака, иако су грешке у случају пресловљавања са латинице на ћирилицу неминовне?!

 

 

PDF + ePUB + AZW3

(српски - ћирилица)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 408 Members:

#14
bob15

bob15

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 11 posts
 • 404 thanks

Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat i mir

 

Rat i Mir I-IV

 

Jezik: Hrvatski

Format: Epub3 (iPad Pop-Up footnotes)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

ObnovljenoThanked by 183 Members:

#15
dulence

dulence

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 253 posts
 • 10007 thanks

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

L. N. Tolstoj

 

KOZACI

 

 

U ovoj nesvakidašnjoj priči istovremeno se prepliću kozačka istorija sredine XIX vijeka i romantična storija moskovskog aristokrate i seoske djevojke.
Tolstoj, jedan od najvećih ruskih realista, romanom Kozaci, vodi čitaoca u pustolovinu kroz predjele Nogajske stepe, sa čijeg se kraja uzdiže moćni planinski lanac Kavkaza i čiju cjelinu presjeca rijeka Terek, granica između Kozaka i Tatara…

 

Srpski jezik, ćir/lat - PDF/epub

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 379 Members:

#16
dulence

dulence

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 253 posts
 • 10007 thanks

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Л. Н. Толстој

 

СЕВАСТОПОЉСКЕ
И ДРУГЕ
ПРИПОВЕТКЕ

 

 

1. Препад
2. Забелешке једног маркера
3. Сеча шуме
4. Севастопољ у децембру
5. Севастопољ у мају
6. Севастопољ у августу 1855. године
7. Песма о боју на реци Чорној 4. августа 1855. године
8. Мећава
9. Два хусара
10. Из кавкаских успомена. Ражаловани
11. Јутро једног спахије


НЕЗАВРШЕНЕ СТРАНЕ И СКИЦЕ
1. Чикица Жданов и каваљер Чернов
2. Како умиру руски војници

Обрађен један стари PDF потписан са "service of penzos".

 

Српски језик - ћирилица - PDF/epub.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 286 Members:

#17
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 711 posts
 • 130702 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan
Лав Николајевич Толстој
 
Смрт Ивана Иљича и друге приповетке
 
smrt-ivana-ilji-a.jpg
 
    И сељак и човек, и гроф и социјалиста, народни добротвор и анархиста, реформатор и бунтовник који је величао прогрес, поврх свега генијални писац, аутор класичних романа "Рат и мир" и "Ана Карењина", који су одавно заузели своје место у пантеону великих књижевности, Лав Николајевич Толстој је обележио целу једну епоху, може се рећи златни век руске мисли и уметности.
 
Увршћене су следеће приповетке:
 
Платномер
Белешке умоболног
Смрт Ивана Иљича
Завршетак малоруске легенде »Четрдесет година« коју је објавио Костомаров 1881. год.«
Три сина
Суратска кафана
Кројцерова соната
Поговор за »Кројцерову сонату«
Ђаво
Франсоаза
Скупо стаје
Карма
Сан младога цара
Три поучне приче
Газда и слуга
Отац Сергије
Две различите верзије историје кошнице са ликовим заклопцем
Пропаст ада и његово обнављање
 
НЕЗАВРШЕНЕ СТРАНЕ & СКИЦЕ
 
МАТИ
КО ЈЕ У ПРАВУ?
 
 
Скен: 

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

 
Обрада, пресловљавање у латиницу, ћирилична насловница... ЈА

 

PDF + ePUB + AZW3

(српски - ћирилица & latinica)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 384 Members:

#18
dulence

dulence

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 253 posts
 • 10007 thanks

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Л. Н. Толстој

 

РАТ И МИР

 

Сва 4 тома у једном фајлу!

Коришћени Carlovi фајлови.

 

Српски-ћирилица: PDF/epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Верзија са избаченим дијалозима на француском. Смањен број фуснота са 967 на 158

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by dulence, 10 February 2019 - 00:32.


Thanked by 260 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users