Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Arthur Machen

Anđeli Monsa Veliki bog Pan Beli narod Tri varalice

4 replies to this topic

#1
kravinoff

kravinoff

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 126 posts
 • 14033 thanks

Andjeli-Monsa-lukonose-i-druge-ratne-leg

 

Anđeli Monsa

 

Radeći kao ratni dopisnik sa bojišta u Francuskoj i Belgiji, Artur Maken 1914. objavljuje priču o nebeskim silama koje pritiču u pomoć saveznicima u trenucima beznađa kada su izloženi najžešćem napadu nadmoćnijih nemačkih snaga. Maken je postao poznat već u svojoj 31. godini sa svojom novelom „Veliki bog Pan,“ ali sada doživljava novu vrstu popularnosti koju sam smatra donekle nezasluženom, odnosno nastalom iz pogrešnih razloga.
Iako cenjen i prihvaćen u novinarskim krugovima u Flit Stritu, on zapravo novinarski rad doživljava više kao nužno zlo pomoću koga izdržava porodicu nego kao svoj istinski poziv, i više puta naglašava da su „Lukonoše“ plod mašte, književno delo, a ne istinska reportaža sa ratišta. Ipak, objavljuje niz drugih sličnih priča, koje su mnogi kritičari okarakterisali kao ratnu propagandu, ali koje svejedno odišu njegovim izuzetnim stilom i snažnom imaginacijom. Legenda o srednjevekovnim lukonošama koje se pojavljuju iznad rovova savremenog ratišta dalje nastavlja svoj sopstveni život, i još uvek je veoma prisutna kao motiv u mnogim umetničkim adaptacijama i studijama o kolektivnom podsvesnom.

 

sr/lat

 

epub, mobi

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 337 Members:

#2
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,336 posts
 • 159942 thanks

tiwD649.jpg

 

 

Veliki bog Pan
 
Objavljivanjem ove priče daleke 1894. godine Arthur Machen je svrstan u klasike horora, a priča je imala velik utjecaj na brojne poznate autore s područja fantastike, nadnaravnog i horora. Radnja započinje manjim kiruškim zahvatom na mozgu kojeg je doktor Raymond učinio mladoj djevojci Mary. Nekoliko desetljeća kasnije čitav niz misterioznih smrti i samoubojstava će biti dovedeno u vezu s tom noći kad se Mary prvi puta susrela s velikim bogom Panom...
 
Scan: BDtim :beer:
Obrada: boden
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 170 Members:

#3
Bri

Bri

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,451 posts
 • 35400 thanks

w2QLXCP.jpg

 

Arthur Machen

 

Plamena piramida

 

 

Dvije prve od ovdje odabranih priča pripadaju Machenovom najslavnijem djelu Tri varalice. Zanimljiva je priča o tom naslovu. Na izmaku srednjega vijeka govorilo se o nekoj opasnoj knjizi De tribus impostoribus, koja objašnjava kako je čovječanstvo zavedeno od tri slavna obmanjivača: Mojsija, Krista i Muhameda. Različiti su koncili najstrože zabranjivali čitanje tog sveska, što ga nitko nikad nije vidio, ali je ipak znatno utjecao na slobodu mišljenja. Machen je iskoristio taj naslov za svoju fantastičnu knjigu. Opća tema je duhovno i fizičko raspadanje triju žrtava prepuštenih moćima zloduha. Čitatelj neće lako zaboraviti te dobro zasnovane more koje, uz malo mašte i nesreće, mogu napučiti i njegove noći.

 

Jorge Luis Borgeses

 

scan: Harold   :beer: 

 

hr, pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.

Thanked by 328 Members:

#4
Bri

Bri

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,451 posts
 • 35400 thanks

My3SAGP.jpg

 

Arthur Machen

 

Tri varalice

 

Tri varalice“ roman je s elementima horora, napisan kao niz kraćih priča koje su međusobno naizgled nepovezane, a na kraju se na veoma neobičan način sklapaju u zaokruženu cjelinu. Pratimo događaje vezane uz nekoliko likova, od kojih su neki članovi društva poganskih običaja te pletu mrežu prijevara na ulicama Londona pokušavajući se domoći nestalog rimskog novčića iz doba cara Tiberija…

 

Djelo kultnog britanskog pisca Arthura Machena (1863-1947) prvi put je izašlo 1895. godine, a nakon toga je doživjelo brojna reizdanja. Njegove priče prevedene su na mnoge jezike i ponovno objavljene u antologijama kratkih priča bezbroj puta. Povjesničar fantastične literature Brian Stableford je sugerirao da je Machen „prvi pisac istinski suvremenih horor priča, a njegovi najbolji radovi uvijek moraju biti uračunati među najbolja djela u svojek žanru“. Značaj mu je priznao i Jorge Luis Borges koji je u Machenu prepoznao velikog pisca s izrazitim utjecajem na magijski realizam.

 

Uz utjecaj na čitav niz velikih američkih žanrovskih pisaca, svojim je knjigama snažno utjecao i na stvaralaštvo još jednog glasovitog autora, H. P. Lovecrafta.

 

hr, pdf, epub, azw3

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 


Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.

Thanked by 224 Members:

#5
volter

volter

  Gold Member

 • Administrator
 • 7,878 posts
 • 408249 thanks
 • Locationnisam ja odavde

lHlqfIE.jpg

 

 

Veliki bog Pan
 
- EDICIJA -
Poetika strave
Knjiga 7
 
 
 
Priče strave koje su ponuđene kao izbor u zbirci „Veliki bog Pan“ su upravo umetnost, jedinstveni izraz koji je Maken ostavio kao reper za dosegnuti budućim autorima. 
 
Autorov životni put ukrstio je predivne velške predele i sumorne ulice Londona, i time ostavio trajni pečat na njegovim radovima. Rođen na granici Velsa i Engleske, u mestu okruženom istorijom i legendama, posebno onim o kralju Arturu i Kamelotu, suočen sa ranim neuspesima i siromaštvom, uvučen u londonske dekadentne krugove, pa čak i član čuvene Zlatne zore… sam Makenov život je ponudio raznolike inspiracije i potke za njegova dela. 
 
U svojim pričama, autor u potpunosti izvrće viktorijansku percepciju normalnosti, izvitoperujući do krajnjih granica predrasude svoga doba kroz demonizaciju i degradaciju običnog, dobroćudnog pa i ambivalentnog iz keltskog folklora – pojačavajući izvrtanje stare vere koje je hrišćanstvo već učinilo pokrštavanjem. Bića u njegovim delima postaju izuzetno okrenuta zlu, telesna i provlači se da su, za ono vreme izuzetno skandalozno, seksualno pokretana. Akcenat se prenosi na stvarnost iza stvarnosti, na sile u nama i oko nas koje vrlo lako mogu da nadvladaju, da se ispolje i da, u tom suočavanju, rastave čoveka od jedine stvari koja ga čini superiornom u odnosu na životinje i zveri – razuma. Priče su duboko protkane simbolikom, koja nažalost i nije uvek bila adekvatno shvaćena. 
 
„Mi živimo u svetu simbola; svetu prolaznih stvari, čulima opazivih, koje istovremeno prikrivaju i otkrivaju duhovne i živuće i večne stvarnosti.“ 
Artur Maken 
 
Pored naslovne novele „Veliki bog Pan“, u zbirci se nalaze i sledeća ostvarenja: „Srž unutarnjeg svetla“ („The Inmost Light“), „Beli ljudi“ („The White People“), „Ceremonija“ („The Ceremony“), „Svetleća piramida“ („The Shining Pyramid“), „Priča o crnom pečatu“ („The Novel of the Black Seal“), „Beli prah“ („The Novel of the White Powder“) i „Krajnji sever“ („N“).
Kao dodatak knjizi, tu je detaljna Makenova biografija, kao i stručan pogovor iz pera pokretača edicije „Poetika strave“ dr Dejana Ognjanovića, pod naslovom „Artur Maken: Mračna ekstaza“ u kome se kontekstualizuje Makenovo delo u istoriji horor proze.
 
 
sken i obrada BD tim
 
 
pdf, epub i azw3
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

16_bd_Untitled-1.png
Pomognite nam u održavanju našeg i vašeg sajta sa donacijom - više info na linku ispod

http://www.balkandow...je/#entry417322

 

Prijava mrtvih linkova
http://www.balkandow...ks/#entry164002

Kako napraviti pdf iz epuba
http://www.balkandow...ge-3#entry93114


Thanked by 174 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users