Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

K. Kunjin - Vasko da Gama


No replies to this topic

#1
Disco Ninja

Disco Ninja

    Bronze Member

  • BD tim
  • PipPipPipPip
  • 2,415 posts
  • 105191 thanks
  • LocationZ E M U N

K. Kunjin - Vasko da Gama

 

 

K_Kunjin_Vasko_da_Gama.jpg

 

 

Predanja su govorila da je smelog čoveka, koji prebrodi sve strahote mora, očekivala najvećanagrada. Od samog detinjstva, Vasko da Gama je slušao priče o padu Konstantinopolja i slušao odrasle ljude kako ponavljaju reči molitve koju je Papa naredio da se čita: "Od đavola, Turaka i komete... spasi nas, Gospode".Vasko da Gama, pustolov i morelovac, dobio je uputstva od portugalskog kralja "da se možepredstavljati kao trgovac, ratnik ili poslanik, šta je smatrao da je podesnije, da može slatiposlanstva kraljevima i vladaocima i pisati pisma sa svojim potpisom, ako smatra da je potrebno".Portugalski kralj je verovao da će Vasko da Gama uvek znati šta treba da uradi da bi pobedio.Brodovi Portugalaca, polazeći u nepoznatu daljinu, kretali su sa lisabonskog keja. To mesto narod je davno prozvao obalom suza i radosti: obalom suza - za one koji su polazili na daleki put, a obalom radosti - za one koji su se, posle lutanja po tuđim morima, vraćali u otadžbinu. Svaki putnik je mogao poginuti iznenada, bez pokajanja i bez oproštaja grehova, a vrlo je verovatno da će, u slavu kralja i crkve, verni sinovi Portugalije, učiniti za vreme plovidbe, mnogo novih zločina.Zasvirale su trube. Kaluđeri su zapevali crkvenu himnu. Vasko da Gama je mahnuo crnom maramom. Ponovo ga je čekala Indija - cilj dugogodišnjih lutanja.

 

 

Izvor: Ovaj forum, Jasketova kolekcija knjiga. Hvala Jaske!  :clapping:  :beer: 

Konverzija na latinicu & obrada: Disco Ninja

 

Srpski jezik, latinica

Formati: azw3, ePub & mobi

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Ovo je moj upload. U slučaju mrtvih linkova, pošaljite mi PP, a ja ću obnoviti linkove.

Uživajte!
Kultura narodu!


А что, паны? - Есть ли еще порох в пороховницах? Не иступились ли сабли? Не утомилась ли козацкая сила? Не погнулись ли еще козаки? 

 


Николай Васильевич Гоголь - Тарас Бульба

 

Kad ženu štitiš kao sestru, voliš kao ženu i poštuješ kao majku, onda si pravi muškarac.


Žarko Laušević, dramski umetnik

 

Lav je jači od vuka. Slon je jači od vuka. I medved je jači od vuka. Ali od svih njih, jedino vuk nikad nije igrao u cirkusu.

 

Ruska narodna poslovica

 

Im-Hot.jpg

 

 

... i sve je više varvara, a sve je manje Rimljana.

 

Momčilo Bajagić Bajaga: "Rimljani"


Thanked by 114 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users