Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Claudio Magris


6 replies to this topic

#1
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,322 posts
 • 64976 thanks

Claudio Magris - Tri priče

 

 

proizv8800.jpg

 

 

     Tri priče ove knjige ("Graf", "Glasovi" i "Vi ćete, dakle, razumjeti") nezaobilazni su pjev drame življenja koja i jest sastavni dio cjelokupnoga Magrisova opusa. Neki književni kritičari priču "Graf" smatraju jednim od njegovih najljepših književnih izraza.
     Tom grafu, sasvim beznačajnom malom čovjeku, tek prividnom luđaku, autor dodjeljuje važnu ulogu vođenja računa o životima koji to više nisu. Njega, koji ni grof ni graf uistinu nije, opisuje dugačkim rečenicama, dugačkim poput rijeke iz koje vadi mrtve duše, rečenicama povezanim bezbrojnim zarezima jer bi u protivnom tijela mogla „zapeti“ u bujici njegovih riječi i u rijeci koju je gotovo nemoguće obuzdati.
     U drugim dvjema pričama, "Glasovi" i "Vi ćete, dakle, razumjeti", pojavljuje se drukčiji, jednako tako zanimljiv način narativnog izražavanja. Uvjetno bi se mogao nazvati kompulzivno nabrajanje, koje će ubrzo zatim postali vrlo važnim elementom autorova izraza, svaki put kada beskrajna samoća i patnja razdiru čovjeka gotovo do manijakalnog delirija, kao u "Glasovima".
     Moderna Euridika, heroina priče "Vi ćete, dakle razumjeti", besprijekorna je ženska figura, mučenica i mučiteljica svojega Orfeja, ali uistinu i dirljiv hvalospjev ženi i njezinoj požrtvovnoj ženstvenosti.
     Riječ je o Magrisovom dubinskom istraživanju najskrivenijih meandara ljudske duše, a njih se ne može istražiti bez odisejevske temeljitosti lutanja svim mogućim morima.


Claudio Magris rođen je u Trstu 1939. Diplomirao je njemački jezik i književnost na Sveučilištu u Torinu. Predavao je modernu i suvremenu njemačku književnost na različitim i mnogobrojnim stranim sveučilištima te na sveučilištu u Torinu i Trstu. Profesor emeritus tršćanskoga sveučilišta. Autor je brojnih znanstvenih i književnih djela od kojih su neka prevedena na više od dvadeset stranih jezika. Desetak njegovih djela dosad je prevedeno na hrvatski jezik ( "Dunav"; "Ono drugo more"; "Mikrokozmi"; "Naslijepo"; ... ). Claudio Magris dobitnik je brojnih prestižnih nagrada u Italiji i inozemstvu.

 

 

     Zahvalnost i ovog puta Haroldu Fanderu

     Doc. + Pdf.  (hrvatski; A-4)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

a170.gifThanked by 194 Members:

#2
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,382 posts
 • 163274 thanks

 

Claudio Magris - Tri priče


  

 

Izvor: severijan :beer:

Obrada: boden

 

epub, azw3 HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


BUDI HUMAN
Za Laninu životnu bitku!

https://www.budihuma.../lana-jovanovic

 

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN prikuplja novčana sredstva za Lanu Jovanović (2019). Budi human, pomogni i ti.


Thanked by 33 Members:
lakiyu , dmnikolic , rus975 , ryualsi , nanulina , Blaze , Baraka2 , tanetov , iljocare , skahrovic , bobpp , martinar , Elbook , janhaw21 , dictuvi7227 , aska , lebowski , Yoyo33 , grgalica , dusko51 , zwelj , gordanagoga , tompar , Yersinia , Korisnik7 , stameni1 , Milo103 , grezic , atikus , Natasa7777777 , mirkojokic , danilovac , Atom Ant

#3
Meli

Meli

  Gold Member

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 8,903 posts
 • 169431 thanks

amqBUC0.jpg

 

 

Claudio Magris - Obustaviti postupak

 

 

Duboko u čovjekovu biću postoji nerazjašnjiva potreba za razaranjem, ubijanjem, ratom, zlom... a da bi to razumio i spriječio, junak novog romana Claudija Magrisa čitav je svoj život sakupljao oružje – podmornice, haubice, oklopna vozila, bajunete i drugo te knjige o ratovanju, koje je želio smjestiti u Totalni muzej Rata za došašće Mira i za onesposobljenje Povijesti. Grad za taj muzej može biti samo onaj koji se nalazi na granici svjetova, u kojem se isprepleću povijest i budućnost, u kojem se trguje i ratuje, u kojem je postojao i logor smrti, grad nama blizak i dalek, grad autora romana – Trst.

Obustaviti postupak, posljednji roman književnog majstora i jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca Claudija Magrisa, knjiga je od koje zastaje dah. Na jedinstven način u njoj Magris spaja sudbine svojih junaka s ratnim i pogibeljnim opsesijama, a istinska je junakinja romana Luisa – višestruki Drugi, Tršćanka i građanka svijeta, koja nakon iznenadne smrti idejnoga tvorca Muzeja pred sebe stavlja zadatak da njegovu ideju oživi i osmisli postav Muzeja svih bitaka.
Moćno, vizionarski ispripovijedan, Obustaviti postupak roman je u kojem se na jedinstven, čudesan način spajaju tragedija rata i tišina ljubavi, epska širina i najdublja intima, erudicija i liričnost, roman koji kao rijetko koji u povijesti književnosti zaziva mir, toliko potreban svijetu napaćenom ratovima.
 
Magrisova knjiga, jedinstvene strukture bez uzora, čita se s neodoljivom željom da se na kraju svake stranice sazna što se događa na sljedećoj.
– Corriere della Sera
 
Poput mora, ova knjiga – zapanjujuće snaž­­na i strastvena – dočekuje, prihvaća i obujmljuje, pa opet odbacuje, guši i sapleće. 
– Il Piccolo
 
Dok čitamo Magrisov roman, preplavljuje nas osjećaj iznimne izražajne moći. Mnogo­glasna i originalna, razvedena struktura. 
– La Stampa
 
Claudio Magris jedan je od najvećih pisaca današnjice. 
Mario Vargas Llosa
 
Djelo i postojanje Claudija Magrisa neprocjenjivi su u našoj epohi barbarske povijesti. 
George Steiner
 
 
pdf, epub, azw3 by Mmelta
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 388 Members:

#4
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 226 posts
 • 29604 thanks

Claudio Magris - NAGAĐANJA O JEDNOJ SABLJI

 

img000_mala.jpg

 

 

Uzbudljiva i potresna priča o životu u istoriji, o sudbini grupacije belih Rusa koji posle poraza u Oktobarskoj revoluciji beže iz Rusije i doživljavaju potom gorke emigranske dane u Evropi između dva svetska rata.
Njihova drama dostigla je vrhunac na kraju Drugog svetskog rata, kada na padinama Alpa nastaje kratkoveka država belih Rusa.
Dramatično i uzbudljivo, potresno i neponovljivo pripovedanje o običnim i poznatim ljudima u žrvnju istorije.
Priča o tome kako svaki izbor u istoriji ima nedvosmislenu cenu.
Možda najbolji roman Klaudija Magrisa.

 

Formati: epub, azw3, pdf

Jezik: srpski

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 321 Members:

#5
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 356 posts
 • 90259 thanks
 • LocationMeđu knjigama

Klaudio-Magris-Drugo-more-184x280.jpg

 

Drugo more

 

Kratak roman Klaudija Magrisa, priča o istorijskim slojevima Mediterana, o ljudima, kulturama i tradicijama koje su nastajale i traju na njegovim obalama.
U romanu Drugo more čitaoca neprestano osvajaju zanimljiva priča i jedna od najbriljantnijih erudicija u modernoj evropskoj književnosti, otmenost pripovedanja i dubina uvida, neočekivani susreti i čari mora koje otkriva možda najbolji moderni poznavalac Mediterana.
Živeći na Mediteranu i s njim i njegovim novim i starim istorijskim i iskustvenim tragovima, Magrisovi junaci čeznu i za nekim drugim morem vlastitog života.
Ta čežnja jeste njihova velika utopija koja traje uporedo s mirnim ili dramatičnim prilikama na Mediteranu, među kojima u ovom romanu posebno mesto imaju Drugi svetski rat i događaji u godinama koje mu neposredno slede.
 
 
Izvor: bojana888
Jezik: Srpski
Format: EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 330 Members:

#6
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 226 posts
 • 29604 thanks

Claudio Magris - VI ĆETE, DAKLE, RAZUMETI

 

 

img000_mala.jpg

 

 

Uzbudljiva ljubavna priča u kojoj se glavna junakinja, žena u najboljim godinama, posle povrede noge, povlači iz javnosti i iz dotadašnjeg privatnog života, odlazeći u jedan prihvatni centar. Otuda u dirljivom obraćanju odustnom muškarcu govori o svojoj ljubavi i strasti, paatnji i bolesti, samoći i žudnji. Moderna obnova mita o Orfeju i Euridici zadobija u Magrisovom kratkom romanu nesvakidašnju snagu i punoću.

 

Formati: epub, azw3, pdf

Jezik: srpski

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 274 Members:

#7
bane17

bane17

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 534 posts
 • 178080 thanks

FMEtrGo.jpg

 

Klaudio Magris

 

Obustavljen postupak

 

 

SR izdanje

 

Velika priča o junaku koji je čitav svoj život posvetio ideji da u Trstu, gradu i luci na granici kultura, jezika i svetova, podigne veliki Muzej rata koji bi svedočio u korist mira i koji bi svojim mnogobrojnim sakupljenim predmetima, ostacima različitih ratova i sukoba, pozivao na prevladavanje svih silnih konflikata među ljudima.

Magrisov roman je istorija jedne utopije i jednog velikog životnog pregnuća.

Krećući se kroz roman Obustavljen postupak kao kroz postavku zamišljenog muzeja, čitalac se suočava sa mnoštvom uzbudljivih priča iz istorije i savremenosti, mita i svakodnevice, sa ljudskim sudbinama i dramama, poduhvatima i propastima.

Magris na neuporediv način svedoči o silama istorije i o običnom čoveku koji se često nađe pred licem tih sila. Ali je njegov roman i velika pohvala priči i ljudskoj potrebi za smislom.

 

 

pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by bane17, 12 December 2019 - 12:17.


Thanked by 173 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users