Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Ante Kovačić


3 replies to this topic

#1
magz

magz

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 3,952 posts
 • 461420 thanks

Ante Kovačić - U Registraturi

 

 

image.jpg

 

 

U registraturi je najpoznatiji i najznačajniji roman Ante Kovačića, jednog od najznačajnih hrvatskih realista. Roman je u nastavcima izlazio tijekom 1888. godine i to u časopisu Vijenac. Prema kritičarima, ovaj je roman najznačajniji hrvatski roman 19.st. uz "Seljaču bunu" Augusta Šenoe".Djelo je postalo iznimno popularno još u Kovačićevo doba, a dodatnu popularizaciju u 20.st. donosi istoimena TV serija iz 1974. godine u kojoj je Ivicu Kičmanovića tumačio jedan od najboljih hrvatskih glumaca, Rade Šerbedžija.

Ivica Kičmanović veoma je bistro dijete seoskog «mužikaša» Jožice zvanog Zgubidan. Na susjednom brijegu žive Mali Kanonik i njegova obitelj, s čijim sinovima, Pericom i Mihom Ivica polazi u školu. Zbog Ivičine bistrine, učitelj i župnik nagovaraju Jožicu da ga pošalju na daljnje školovanje u grad, što uspijevaju i ostvariti uz pomoć župnika i Jožičina rođaka Jurića, «Žorža», koji radi kao sluga kod bogatog «Illusrissimusa» koji pak pristaje primiti Ivicu na stan i hranu za vrijeme školovanja. Illustrissimus je lik misteriozne prošlosti, izvanbračni sin vlasnika imanja i supruge upravitelja imanja, a prije preseljenja u grad živio je razvratnim životom (silovao je Doricu, suprugu jednog uglednog seljaka).
Kada je Ivici 20 godina, u Mecenin dom stiže njegova lijepa rođakinja i štićenica Laura u koju se Ivica odmah zaljubi, a koja mu ispriča kako je nakon očeve smrti odrasla u siromašnoj radničkoj obitelji u kojoj je otac pijanac, a sin jednooki grubijan Ferkonja. Bježeći od Ferkonje, u šumi je naišla na babu Hudu kod koje je provela nekoliko godina, a zatim je došla u grad k Meceni. Nakon što Mecena otkrije Ivičinu i Laurinu ljubav, potjera Ivicu iz svog doma pa se on, upravo za Uskrs vraća kući.
Mecena je na samrti, a Laura požuruje ...

 

DOC || HR

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 131 Members:

#2
orwell

orwell

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 247 posts
 • 24539 thanks

Format: epub

Izvor: eLektire

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 165 Members:

#3
BabolaT

BabolaT

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 2,638 posts
 • 143461 thanks
 • LocationCroatia

Ante Kovačić - Fiškal

PDF / 484 KB / 151 str.

 

13493922.jpg

 

Fiškal je posjedovao staru, trošnu prizemnu kuću. Pružala se u duljinu svojih četrdeset hvati. Stajala je u sredini glavne ulice grada Krapine, tamo ispod stare kule Čeha, Leha i Meha, žuto bojadisana otkako je Krapinci pamte. To je pak mnogo, jer se može sa svom sigurnošću komplimentirati Krapincima da imadu vrlo dobru pamet. A stariji građani, o kojima se ne može dvojiti da u svako doba trijezno, ozbiljno i razborito ne sude, mogli bi svakako udariti u okladu da je ta kuća građena ako i ne istoga dana kojega sada u podrtinama kraljevski grad Čeha, Leha i Meha, to zastalno u istoj godini, dok je otac gvardijan, čim bi ga obilnija kapljica zagorskoga vina opomenula na stvari što ih je nekada čitao i proučavao, punim autoritetom iskusnoga historika tvrdio da je našao u kloštarskim pergamenima latinskim jezikom pisano kako su u kući fiškalovoj nekada držali svoje znamenite skupštine glasoviti krapinski suci. Upravo zato nekom pobožnošću, nekim osobitim počitanjem prolazili bi stari Krapinci mimo tu kuću.
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 93 Members:

#4
BabolaT

BabolaT

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 2,638 posts
 • 143461 thanks
 • LocationCroatia

Ante Kovačić - Odabrane pripovijesti

PDF / 592 KB / 113 str.

 

odabrane-pripovijesti.jpg

 

Pohladno bijaše jutro, a vjetru ni traga.
Noću duvala je silna bura uz tešku pljuskavicu i silne gromove. Starica i majka župnikova primi nas na konak i nastani na sjenik jer je sin i "žlahtni gospod fajmešter" odnio sobom ključe od gornjih soba, a nije mu se bilo nadati te noći. Majka i djevojka služinica konakuju u jednoj jeditoj sobi pa stoga valjalo se nama putnicima seliti na suho bilje Cererina carstva, tj. na sijeno.
Djevojče od trideset godina, slično nešto koludrici, odvede nas na sjenik, prostre tanane plahte, mi se pako povalismo na sijeno i skoro, kako smo bili umorni, predademo u zagrljaj tihe noći.
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 Thanked by 110 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users