Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Thomas Mann


8 replies to this topic

#1
trimy

trimy

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 63 posts
 • 3952 thanks

Pokupljeno negde, nekada sa NETa pa evo da upotpunimo kolekciju

 

4555_1.jpg

 

Hans Kastorp, 23-godišnji inženjer parobrodarstva iz Hamburga dolazi po preporuci svog lekara i u jednu trondeljnu posetu svom rođaku Joahimu Cimsenu, u sanatorijum u Davosu, u Švajcarskoj. Pred kraj svog boravka lekari mu dijagnostifikuju vlažno mesto u plućima i on ostaje u sanatorijumu na neodređeno vreme. Tu upoznaje način života i običaje, stiče prva poznanstva, od kojih je najvažnije ono sa italijanskim književnikom humanistom, Lodovikom Setembrinijem. Kastorp se zaljubljuje u ruskinju, Kalvdiju Sosa, i jedne karnevalske noći izjavljuje joj ljubav. Madam Sosa odbija njegovo udvaranje i odlazi u Dagestan. Setembrini ga upoznaje sa jezuitom, Leom Naftom, koji pokušava da utiče na Kastorpa svojim pesimističkim i konzervativnim stavovima. Joahim odlazi u ravnicu, ali se ubrzo vraća, još bolesniji i ubrzo umire. Sukob Nafte i Setebrinija za Kastorpovu dušu se završava dvobojem u kojem Setembrini ispaljuje hitac u vis, a Nafta puca sebi u glavu. Madam Sosa se u sanatorijum vraća u pratnji Menera Peperkorna, vitalnog holanđanina sa Jave. Mener je izuzetna i dominantna ličnost, ali pod pritiskom bolesti izvršava samoubistvo. U Evropi se rasplamsava prvi svetski rat i Kastorp posle 7 godina provedenih u Davosu odlazi u ravnicu da se bori. Mann poručuje čitaocu da su Kastorpovu izgledi da preživi prilično rđavi, ali da to pitanje ipak treba da ostane otvoreno.

 

Format           : ePub

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 502 Members:

#2
Agata

Agata

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,024 posts
 • 89813 thanks

Thomas Mann - Čarobni breg


man-tomas-carobni-breg.png


Roman Čarobni brijeg je tzv. roman - rijeka, jer u tančine opisuje procese (umotavanje u deku, doručak) i razmišljanja koja se odnose na stručne ideje (filozofija). On je takođe i roman - esej jer daje filozofski pogled na obične životne teme. Osnovu romana čine dijalozi i rasprave Setembrinija i Nafte u koje povremeno uključuje Kastorp, te vrijeme kao glavni motiv. "Ovdje se naprosto igraju vremenom, prosto da ne vjeruješ. Tri nedjelje su za njih kao jedan dan." Ovo je rekao Hans Kastorp kada je došao u Berghof sanatorijum u posjetu rođaku Joakimu. Joakim Cimsen smatra da na brijegu vrijeme ne postoji, već da je samo "presipanje iz šupljeg u prazno". Život na brijegu je za njega negacija stvarnost. Ovo djelo postavlja mnogo filozofskih pitanja, naročito pitanja preživljavanja i nadživljavanja smrti, bolesti i prolaznosti. Tome u romanu mnogi posustaju počevsi od gdina Albina koji drži pištolj pri ruci, ako mu dosadi život, preko Menera Peperkorna, koji se ubija otrovom, pa do Nafte koji u dvoboju izvršava samoubistvo.

Život na čarobnom brijegu sastoji se od ležanja na balkonu, boravka u trpezariji, mjerenja temperature, te odlaska u šetnju. Hansov život je pomalo bio drugačiji, jer je on redovno odlazio u posjete Setembriniju i Nafti i, za razliku od drugih, je bio zaljubljen u Klavdiju Sosa koja ga je podsjećala na dječaka Hipea iz njegovog djetinjstva. On joj je na Valpurginu noć, na maskaradi izjavio ljubav, a ona njemu da odlazi. Na odlasku joj je poklonio svoj "unutrašnji portret" - rentgen sliku. Još jedno mjesto gdje su se svi okupljali bila su predavanja dr Krokovskog, najčešće predavanja o ljubavi, telepatiji, hipnozi, tumačenju sna. U roman pisac uvodi fantastično u onom trenutku kada su uz Elinu pomoć prizivali duhove. Prvi se javio pjesnik Holger koji im je recitovao pjesme. Na seansi su puštali muziku sa ploča koje su dobili na poklon. Za vrijeme pojavljivanja ploče Faust Hans je prizvao Joakima, da bi se na kraju pokajao i molio ga za oprost.

Roman završava potpunim preobražajem Hansa Kastorpa. On mijenja svoje navike : prestao je da puši Mariju Mancini i počeo Zakletvu na Ripliju. Za njega je stalo vrijeme simboličnim prestankom rada njegovog sata, odlazi u rat ali ne zlovoljan već pjevajući. Preobrazio se u novu ličnost zahvaljujući boravku u Berghofu i ljudima sa kojima je tamo bio.


pdf
srpski

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


FilesFlash je prestao sa radom, linkovi su mrtvi. Pošaljite link teme knjige koja vas interesuje na pp i link će biti zamenjen, ili prijavite uredniku.


Thanked by 405 Members:

#3
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,764 posts
 • 182321 thanks
FGzKAaw.jpg
 
Doktor Faustus
 
Fikcionalni životopis genijalnoga modernističkog skladatelja Adriana Leverkuehna, čije stvaralaštvo simbolički predočuje hermetizam u nekih tendencija suvremene umjetnosti. To je ujedno roman o 20. stoljeću, a aluzije na prošlost i renesansnu predaju o Faustu daju djelu širinu povijesne panorame njemačke kulture od srednjega vijeka do nacizma. Prikaz ideologije njemačkoga građanstva isprepleće se s autorovom verzijom priče o Faustovu prokletstvu, u kojoj se može prepoznati i prokletstvo društva koje je pošlo stranputicom.
 
Scan: žabac :clapping:
Obrada: boden
 
epub, azw3, pdf HR
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 248 Members:

#4
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 778 posts
 • 148791 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Thomas Mann

 

Smrt u Veneciji

 

smrt_u_veneciji_v.jpg

 

U obradi korišćen PDF koji je postavio  

Please Login or Register to see this Hidden Content

  :yes: 

 

Izrada novog PDF-a i ePUB-a... JA

 

PDF + ePUB + AZW3

(hrvatski)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 480 Members:

#5
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 778 posts
 • 148791 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Thomas Mann

 

Ispovest varalice Feliksa Krula

 

ispovesti_varalice_feliksa_krula_vv.jpg

 

ePUB pokupljen sa neta pa prepravljen, našminkan, doteran...  :rofl: 

 

 

ePUB

(srpski - latinica)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 375 Members:

#6
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 778 posts
 • 148791 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Thomas Mann

 

Buddenbrookovi

 

 

budenbrokovi.jpg

 

PRIKAZ  UZ  RUSKO  IZDANJE  “BUDENBROKOVIH” (1936)  
 
     Ovaj prvi veliki roman Tomasa Mana jeste jedno od najznačajnijih djela njemačke književnosti predratnog doba. Po svom društvenom i umjetničkom značaju jedino se još ciklus romana Hajnriha Mana, koji prikazuje vilhelmovsko carstvo, može uporediti s njim. U tom ciklusu (naročito u “Podaniku”) Hajnrih Man istupa politički oštrije i aktuelnije od svog brata Tomasa.
 
     U “Budenbrokovim” ne nalazimo  takvu  neposrednu aktuelnost. Fabula romana završava se davno prije procvata i sloma vilhelmovskog razdoblja. Pa ipak on sadrži duboku društvenu kritiku, mada u složenom, zamršenom obliku. Umjetnički oblik “Budenbrokovih”, tjesno povezan s tim osobenim vidom kritike društva, takođe je veoma osoben: u cijeloj njemačkoj knjiže-vnosti iz predratnih godina nema ni jednog jedinog po obliku ovako zaokrugljenog i monumentalnog romana tako mirnog toka. Ali ne samo u njemačkoj-i u cijeloj svjetskoj književnosti tog razdoblja malo je djela koja bi se u pogledu umjetničkog oblika mogla uporediti s ovim romanom.
 
     U njemu se priča istorija jedne porodice. Opadanje buržoazije ovdje je prikazano u slici propadanja jedne trgovačke porodice. Nezavisno jedni od drugih, razni pisci, Manovi savremenici, prihvatali su se sličnih predmeta. Maksim Gorki napisao je ''Djelo Artomonovih'', Golsvordi ''Sagu o Forsa-jtima''.Već je i Zola opisao propast jedne porodice i uklopio tu temu u široko komponovanu sliku sloma Drugog Carstva. Najveći dio pisaca usretsredio je svoju pripovjedačku vještinu na sudbine opisanih porodica a krupne političke i ekonomske pojave druge polovine vijeka prikazao samo utoliko ukoliko su bile povezane s ličnom sudbinom ovog ili onog člana porodice. Društvena stvarnost javlja se u ''Budenbrokovima'' u neposrednom obliku samo tamo gdje opipljivo pokazuje uspon ili pad porodice Budenbrok.
 
 
PDF iskopan sa neta pa doteran, našminkan, sređen da liči na knjigu...  ;) 
 
Izrada novog PDF-a i ePUB-a... JA
 
PDF + ePUB
(hrvatski)
 
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 538 Members:

#7
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 778 posts
 • 148791 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Tomas Man

 

Pripovetke I - II

 

Tomas_Man_Pripovetke_I_II.jpg

 

     Tomas Man je počeo i završio kao novelist, mada je bio pre svega romansijer. Ako izostavimo indijsku legendu i biblijsku priču, tematika njegovih novela je savremena, sve se odvija u sferi građanskog sveta. Osnovna tema Manovih najznačajnijih novela jeste odnos duha prema životu i problem umetnika. Otud su junaci njegovih novela često umetnici, pisci, skloni raspravi i analizi. Stoga je u novelama malo radnje, ali mnogo razgovora i meditacije. Man voli složen psihološki problem na kome ogleda svoju veštinu poniranja. Severnjak po umetničkom mentalitetu, on je ne samo u roman već i u novelu unosio »etiku, muziku, humor«. Njegove novele imaju uvek »dublje značenje«, likovi dobijaju simbolički smisao. Na etičko-socijalnoj pozadini uvek se ističe ljubav prema čoveku, humanost. U umetničkom postupku Man se drži stvarnosti. Analitički realizam njegovog pripovedanja zasniva se na stvarnim pojedinostima. Man nije voleo da izmišlja. »Čovek nije pesnik time što će nešto izmisliti, već time što će mu stvari nešto značiti.« Najzad, Manovu novelu odlikuje izvanredan stil, savršenstvo forme. Njegova proza nam otkriva pravu umetnost jezika.​ ​

     

U ovoj zbirci su smešteni sledeći naslovi:​ ​

 

     Pripovetke I: Razočarenje; Mali gospodin Frideman; Bajaco; Tobija Mindernikel; Luishen; Tonio Kreger; Smrt u Veneciji; Orman; Težak čas; Gladius Dei; Gladni ljudi; Genijalno dete; Sreća; Kod proroka; Soj Velzunga; Železnička nesreća; Kako su se tukli Jape i Do Eskobar; Put groblja.​ ​

     Pripovetke II: Gospodar i pas; Nered i rani bol; Mario i mađioničar; Zamenjene glave; Zakon; Prevarena​

 

Obrada PDF-a by "Vivant"

 

Izrada novog PDF-a i ePUB-a, korekcije... JA

 

PDF + ePUB + AZW3

(srpski - latinica)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 460 Members:

#8
kluts

kluts

  Starting Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPip
 • 75 posts
 • 17543 thanks
Lota u Vajmaru

- Tomas Man
 
bdmalacover.png
 
 
 
Tomas Man je, fasciniran samim konceptom genijalnosti i bogatstvom njemačke kulture, pronašao u Johanu Volfgangu fon Geteu otelotvorenje nemačkog ideala kulturnog heroja. Manova romaneskna biografija Getea prvi je put objavljen 1939. godine.
 
„Lota u Vajmaru“ je veličanstveni i živopisni dvostruki portret - kompleksna studija večno mladog Getea i Lote, žene koja je u svojoj mladosti poslužila kao model za Šarlotu u poznatim i uticajnim Geteovim „Jadima mladog Vertera“.
 
Lotina razmišljanja, u susretu sa Geteom, prvim poslije četrdeset godina, i njeni razgovori sa različitim ličnostima u Vajmaru, omogućavaju Manu da predstavi širok i bogat portret Geteovog genija kroz brojne tačke gledišta.
 
 
 
 
 
istorijska fikcija, nemačka klasična književnost
srpsko-hrvatski jezik
latinično pismo
obrada u pdf i epub formatima
 
pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 
epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Edited by kluts, 09 March 2020 - 02:47.


Thanked by 351 Members:

#9
Vlado1983

Vlado1983

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 8 posts
 • 266 thanks

Ispovesti varalice Felixa Krula

Thomas Mann

 

rMwSvOq.jpg

Tomas Man kruniše svoj obimni romaneskni rad izvanrednom pričom o Feliksu Krulu. Jezička elegancija ove izmišljene autobiografije, njena ironična dvosmislenost, kao i događaji u kojima Feliks Krul učestvuje, dokazuju da je „bog lopova“. On je „paket svih zanata“ koji je u stanju da se nosi sa svakom novom i neočekivanom situacijom.
Nijedno drugo delo nije okupiralo Tomasa Mana u tako dugom periodu kao roman o Feliksu Krulu. Nastajao je decenijama, od 1910. do objavljivanja 1954. Na taj način pratio je gotovo čitav književni život autora.

 

PDF, srpski

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 201 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users