Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Isaiah Berlin - Koreni romantizma


No replies to this topic

#1
orwell

orwell

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts
  • 19516 thanks

Isaiah Berlin - Koreni romantizma

 

image.png

 

U Korenima romantizma sakupljena su posthumno objavljena predavanja koja je jedan od najvećih i najuticajnijih istoričara ideja u 20. veku, Isaija Berlin, održao 1965. godine u Vašingtonu, a koja su kasnije u više navrata emitovana na Bi Bi Si-u (BBC). Razmatrajući romantizam kao prvenstveno nemački antiprosvetiteljski, antiracionalistički, antiuniverzalistički, antimaterijalistički i antiutilitaristički intelektualni pokret, Berlin pokušava da ga objasni i definiše, da izdvoji i analizira njegovu suštinu, ali i da pokaže zašto su romantičari duboko promenili politiku, etiku i filozofiju modernog čoveka u najradikalnijoj, najdramatičnijoj i najdubljoj promeni pogleda na svet koja se dogodila u moderno doba. Berlin pre svega analizira ideje Hamana, Herdera, Šilera, Šelinga i Novalisa i pokazuje kako su učestvovale u oblikovanju nacionalizma i konzervativizma, ali i egzistencijalizma. On piše na sebi svojstven način, na koji se o tako širokom i složenom intelektualnom pokretu jedino i može pisati - kombinacijom epistemologije, aksiologije, estetike, etike i politike. Koreni su knjiga koja je jednako dobrodošla onima koji tek treba da se upoznaju sa idejama političkog romantizma, ali i dobrim poznavaocima tradicije, koje će inspirisati na drugačije promišljanje temelja i posledica delovanja romantičarskog pokreta. Čitajući ovu knjigu postajemo svesni zajedničkih intelektualnih korena savremenog postmodernizma, neoromantizma, nacionalizma, komunitarizma i antiglobalizma i klasičnog romantizma 19. veka.

 

 

Jezik: srpski

Pismo: latinica

Format: pdf

 

Izvor: scribd

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by boden, 31 August 2016 - 10:29.
Obnovljeno


Thanked by 70 Members:
bobanno , drug , ryualsi , Blaze , lakiyu , majlstrejn123 , gjankovi , epiapi , cultureindusrty , jana25 , iljocare , farukdesa , Brankadj , anisena , TalijaA , ivan gnjavic , ja licno , vladislavrac , Jovanka16 , danijelataskov , djoxxx , s3ptease , leonard1971 , gorkana , JecaiVlada , zakizaki , rasko55 , sandra-pavlovic , valvla , mimi93 , cucimirko , kristy90 , ellroy , banesto1963 , Brunelda , sulejmanalfa , easy , sofijasofija , [email protected] , vlatko59 , edo2909 , SaleXieri , ivan006 , Dixie , komeci , veroljub72 , Umor Zevalo , bobyangel , lilit_adamov , loznicka , srdjan23456 , nemanjazzivkovic , nopassarant24 , maglaski , pahuljicaaa , montie , anjamemedova , peter36 , sinke73 , sashkitza89 , Alice M , crnitulipan , evengelije , bilja66 , ivek2 , azw , darkblue , Milo103 , Ela777 , korngold1110 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users