Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)

Harry G. Frankfurt


1 reply to this topic

#1
Guest_Veš[email protected]_*

Guest_Veš[email protected]_*
  • Guests
  • thanks

Harry G Frankfurt

O proseravanju

 

o-proseravanju.jpg

 

o-knjizi-1.png

 

Zašto ima toliko proseravanja?Ko se i kada najviše proserava?Naravno da ne možemo da budemo sigurni da danas ima više proseravanja nego u drugim vremenima. Ali vidimo da je danas proseravanje neizbežno kadgod okolnosti traže od čoveka da govori o onome o čemu je neznalica, bilo da je reč o vođenju družavnih poslova ili o političkim porukama u bilo kom delu sveta.Proseravanje je jednako deo javnog, koliko i privatnog života. Ono je sveprisutno.

 

* Reč kritike:U Frankfurtovom analitičkom dogmatizmu ono „nemoj da filozofiraš!” nije tako udaljeno od njegovog „nemoj da se proseravaš!”, što je stvarni epilog ovog eseja. Jer, Frankfurt nije skeptik, kao što sam najpre mislio, nego analitički dogmatik koji bi pre umro za istinu nego od istine, kao što je govorio Niče. Zato Frankfurt kritikuje „antirealističke doktrine i savremen oblike skepse”. Nasuprot tome, ja mislim da nema filozofije bez „proseravanja”, odnosno bez figurativnog mišljenja, bez ljubavi prema obmani i radosti laganja. Filozofija je način pisanja a ne borba za „istinu”, kao teologija.

 

Nenad Daković, NIN: Nemoj da filozofiraš!***Nekada se, brate mili, znalo kojim se pojmovima Filozofija (veliko početno slovo nije slučajno) bavi: um, sloboda, moral… Sada, evo, dogurasmo/dogoresmo do proseravanja. Upravo je tome, naime, svoju kratku studiju posvetio Hari G. Frankfurt (izvorno: On Bullshit; prevela Tamara Radović; Vega Media, Novi Sad, 2006). Pri tome, Frankfurt nije tamo neki šarlatan, nego ugledni penzionisani profesor filozofije na Prinstonu… Kakva “degradacija filozofiranja”? Koješta, autor tu nije baš ništa “kriv”: on samo, rasnim filozofskim instinktom, reaguje na svoje vreme, kao što su Kant, Šopenhauer ili Niče reagovali na svoje. Kada bi, ako ne sada, trebalo da nastane tekst nameran da ozbiljno pretrese pojam i stanovite pojavne oblike proseravanja? Ko će, ako ne čovek ovog vremena, da napravi suptilnu distinkciju između laži, muntanja (humbug) i proseravanja, tih misaono-jezičkih praksi koje se uveliko dodiruju i presecaju, ali nikako nisu jedno te isto, i svaka od njih nosi svoje konotacije i može da rezultira specifičnim posledicama?

 

Teofil Pančić, VREME: Istina, laž i bullshit

 

Izvor: Scribd

Obrada: [email protected]

 

PDF, ePub, azw3

 

download1.png

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 125 Members:

#2
Carlo

Carlo

    Advanced Member

  • VIP
  • PipPipPip
  • 714 posts
  • 131591 thanks
  • LocationBrdoviti Balkan
 
Harry G. Frankfurt
O istini
 
delfi_o_istini_hari_gfrankfurt.jpg
 
     Godine 2005. Harry G. Frankfurt napisao je mali esej, Kenjaža, koji je postigao svjetsku slavu, postavši bestselerom u punom smislu te riječi. U tom je eseju, kako sam kaže, ponudio okvirnu analizu ideje prodavanja magle.
Kasnije je, međutim, shvatio kako u cijeloj knjizi nije poklonio nikakvu pozornost pitanju s kojim se svaka odgovarajuća rasprava o prodavanju magle mora pozabaviti. Iako je, naime, ravnodušnost spram istine nepoželjna ili čak prijekora vrijedna osobina, pa zbog toga prodavanje magle valja izbjegavati i osuditi, esencijalno je objasniti zbog čega nam istina jest tako važna, ili zašto bismo o njoj posebno trebali voditi računa.
 
     U skladu s time, u ovoj se knjižici, koja dosjetljivošću i argumentacijom u potpunosti slijedi Kenjažu, razmatra praktična i teorijska važnost koja se istini zapravo pridaje, bez obzira postupamo li mi općenito na način kao da to jest tako. U maestralnom prijevodu Andyja Jelčića, pred vama je ponovno teorija u svom najboljem izdanju, djelce koje će vam elegancijom i oštrinom misli pružiti odgovor na pitanje zašto je istina uopće bitna.
 
 
PDF skinut sa neta
 
Pravljenje novog PDF-a & ePUB-a... JA
 
 
PDF + ePUB
(hrvatski)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 97 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users