Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Henry Gilbert


1 reply to this topic

#1
Disco Ninja

Disco Ninja

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 2,401 posts
 • 103480 thanks
 • LocationZ E M U N

Henry Gilbert - Robin Hood

 

 

Henry_Gilbert_Robin_Hood.jpg

 

 

Robin Hud je živeo u vreme kad su pod jarmom feudalnog plemstva u Engleskoj široki slojevi naroda bili obespravljeni, robovi čiji je život pripadao vlasteli.

O ličnosti Robina Huda, o njegovim podvizima i junačkim delima postoji niz balada i narodnih predanja. On se uvek pojavljuje kao zaštitnik sirotinje, borac protiv bespravlja, on i njegova hajdučka družina koju ne može da dokuči ruka feudalca.

Možda Robin Hud nije ni postojao. Možda je njegova ličnost plod mašte i želja siromašnog naroda da se u jednom junaku otelovi borac protiv ropskog života, čovek koji ima smelosti da se bori protiv feudalaca i da im prkosi.

Uostalom to nije ni važno. Ime Robina Huda ušlo je u narodna predanja i ta predanja su prenošena s kolena na koleno, širila njegovu slavu i davala nadu da će jednom i bespravlju doći kraj.

 

 

Scan & obrada: Disco Ninja

 

Srpski jezik, latinica

Formati: azw3, ePub & pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

Ovo je moj upload. U slučaju mrtvih linkova, pošaljite mi PP, a ja ću obnoviti linkove.

Uživajte!
I ne kradite! To rade samo jajare!


А что, паны? - Есть ли еще порох в пороховницах? Не иступились ли сабли? Не утомилась ли козацкая сила? Не погнулись ли еще козаки? 

 


Николай Васильевич Гоголь - Тарас Бульба

 

Kad ženu štitiš kao sestru, voliš kao ženu i poštuješ kao majku, onda si pravi muškarac.


Žarko Laušević, dramski umetnik

 

Lav je jači od vuka. Slon je jači od vuka. I medved je jači od vuka. Ali od svih njih, jedino vuk nikad nije igrao u cirkusu.

 

Ruska narodna poslovica

 

Im-Hot.jpg

 

 

... i sve je više varvara, a sve je manje Rimljana.

 

Momčilo Bajagić Bajaga: "Rimljani"


Thanked by 202 Members:

#2
solicitor

solicitor

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 329 posts
 • 48273 thanks

HENRI GILBERT

ROBIN HUD

ISTORIJSKI ROMAN O LEGENDARNOM

ENGLESKOM JUNAKU

 

cover-res.jpg


Knjiga iz prvog posta u izdanju Plave Ptice sa ilustracijama u oba pisma.

Malo su teži fajlovi zbog oko 40 ilustracija.

________________________


O Robinu Hudu, legendarnom engleskom junaku s kraja dvanaestog i početka trinaestog veka, sačuvano je bezbroj najlepših balada; one opevaju njegove podvige, u ono teško i krvavo vreme bezvlašća, kada se vode borbe o presto što ga privremeno beše napustio Ričard Lavljeg Srca, otišavši u jedan od krstaških ratova. Narodni pevači opevali su Robina Huda kao osvetnika poniženih i uvređenih, kao strogog sudiju okrutnim lordovima i samovoljnim prelatima; bio je to, po njima, ideal muževnosti, plemenitih svojstava i retke moralne čvrstine; zaštitnik nejakih, progonjenih i nesrećnih; galantni pokrovitelj nezaštićenih žena.


U bezbroj navrata su, i u novije doba, ove balade korišćene u modernoj književnoj obradi: i sve one uznose i veličaju legendarni lik gospodara Šervudske šume, njegovu pravdoljubivost, njegovu nenadmašnu streljačku veštinu, njegovu odanost prijateljima i strogost prema neprijateljima. Ali možda nijedan od svih potonjih pisaca nije, kao Henri Gilbert, u svoje delo pretočio duh narodnih balada, njihovu izvornu svežinu, niti sa toliko maštovitosti i spisateljske snage izrazio duh vremena.


Sve što je bilo znano, i sve što nije bilo znano, o ovom drevnom junaku, sada je ponovo pred nama: u knjizi retke jasnoće, pesničke ponesenosti i čvrstih moralnih nazora.

_____________________


Sken knj. 1: zmilosavljevic

Sken knj. 2: dzovani & markoboss

Obrada: solicitor

srpski / ćirilica + latinica

ilustrovano

Plava Ptica, knjige 25 i 26

azw3 / epub / pdf


_____ ćirilica _____

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


_____ latinica _____

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


\m/ |||-.-||| \m/


Thanked by 147 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users