Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Maurice Joly - Dijalog u paklu između Makijavelija i Monteskjea


No replies to this topic

#1
misterioznicovek

misterioznicovek

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • 125 thanks

M33epNX.jpg

 

Autor:    Moris Žoli
Naslov:  Dijalog u paklu između Makijavelija i Monteskjea 
 

Preveo sa francuskog: Frano Cetinić

 

Opis:

Dva protagonista ovih Dijaloga – Makijaveli i Monteskje – dva velika predstavnika suprotstavljenih političkih pogleda – despotizma i liberalizma – razmatraju praktične implikacije primene svoga znanja u modernoj epohi.

 

Za Monteskjea, rodonačelnika političkog liberalizma, teoretičara trodelne podele vlasti – tog zakonodavca naroda, kako je ostao zapamćen u istoriji političkih ideja Evrope – despotizam je u modernim vremenima ne samo nemoralan, jer je to uvek i bio, nego i neostvariv. Politička svest građana, industrijski polet i kompleksnost modernih političkih institucija, čine svaku tiraniju ne samo zastarelom nego i neefikasnom.

Makiaveli koga potomstvo pamti po Vladaru, ne i po njegovom celokupnom praktičnom i teorijskom delu, brani suprotno stanovište: despotizam je spojiv sa modernim vremenima. Narod je nesposoban da upravlja sâm sobom, potrebna mu je zato čvrst ruka koja će ga voditi. Prepušten sâm sebi, on je sposoban tek za slepo nasilje i anarhiju. Politika je nespojiva sa moralom, reći će Makiaveli na samom početku Dijaloga i tako dati osnovni ton celoj raspravi.

Razlozi koji Monteskjea nagone na zaključak kako je despotizam neprimerem modernom vremenu upravo su oni isti koje Makijaveli postavlja u odbranu modernog despotizma.

 

To su ukratko glavne ideje knjige koja je kada se pojavila u Briselu 1865, bez imena autora, donela Morisu Žoliju, siromašnom i nepoznatom pariskom advokatu osudu od petnaest meseci zatvora. Otkrivena će biti kasnije – povodom najvećeg falsifikata stoleća, knjige Protokoli sionskih mudraca, izrađene na temelju manipulacije originalom. Žolijeva bi knjiga verovatno bila prepuštena zaboravu da jedan njen primerak nije došao do ruku anonimnog tvorca Protokola, tog „tajnog plana“ o svetskoj dominaciji koji su navodno skovali čelnici Svetskog izraelitskog saveta.

 

Jezik: Hrvatski

Izdavač: Gradac, Čačak, 2001

Format: PDF, EPUB

Scan i obrada: misterioznicovek

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 121 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users