Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Erih Koš


1 reply to this topic

#1
Pepe le Tvor

Pepe le Tvor

  Silver Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPip
 • 2,628 posts
 • 139560 thanks
Erih Koš - Sneg i led
 
 
main-1_zpsqagbiizi.jpg
 
 
 
Jedno novo ledeno doba, nenajavljeno i isprva neprepoznato, nastupa usred jednog običnog, našeg proleća... Ljudi i njihove lične i društvene vrednosti nalaze se iznenada u tom ledenom iskušenju, koje pomera sve uobičajene parametre... Evo okvira u kojem Erih Koš razvija radnju svog satiričnog romana u kojem je prvi put, majstorskom rukom, usmerio svoju umetnost u domen jedne specifično shvaćene naučne fantastike.
 
 
sken: tuga 101
 
Obrada: Pepe le Tvor
 
sr/lat
 
 
ePUB, MOBI, AZW3, PDF
 
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

Napomena: knjiga nije pročitana

 


Sve ima svoj kraj, osim ljudske gluposti

 

 

 

 


Thanked by 210 Members:

#2
drdm

drdm

  Bronze Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPipPip
 • 1,033 posts
 • 15850 thanks
Erih Koš - Novosadski pokolj (2014)
 
Književnik Erih Koš rođen je u Sarajevu, 15.04.1913. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, 1935. godine. Svoju karijeru je počeo kao advokatski pripravnik, 1937. godine. Narodnooslobodilačkoj borbi priključuje se 1941. godine. Posle rata, radio je u Ministarstvu kulture i prosvete i diplomatiji. Tokom svoje bogate naučne karijere bio je i član: Jugoslovenske lige za mir, nezavisnost i ravnopravnost naroda; Udruženja književnika Srbije, PEN kluba Srbije i Međunarodnog PEN kluba. Bavio se i uredničkim radom u časopisu Savremenost (jedan od osnivača i urednik 1955-1960). Dopisni član SANU postaje 1974. a redovni 1978. godine. Aktivno je radio u Odboru za Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU, Odboru za 3. Milenijum i MAO za orijentalne studije. U književnosti će ostati upamćen, između ostalog, po romanima Čudnovata povest o kitu velikom takođe zvanom Veliki Mak (1956), II Tifo (1958), Novosadski pokolj (1961), Mreže (1967), Dosije Hrabak (1971), U potrazi za Mesijom (1978) i esejima Tajprokleti zanat spisateljski (1965), Zašto da ne (1971), Pripovetka i pripovedanje (1980), Satira i satiričari (1985). Akademik Erih Koš je umro u Beogradu, 25.05.2010. godine.
 
Iz pogovora:
 
"Prihvatajući se da u romanesknoj formi obradi strašne događaje koje je istorija upamtila pod nekoliko naziva (novosadska racija i hladni dani su najpoznatiji), Erih Koš je preuzeo veliku odgovornost. U vreme koje još uvek snažno ideološki upliviše na oblikovanje uvida u prošlost, tumačenje prošlosti književnim sredstvima, već samom činjenicom postojanja, može predstavljati iskorak iz doktrinarne konvencije. Drugim rečima, kada književnik, a Koš to u romanu Novosadski pokolj čini, dakle kada on posegne za pojedinim akterima istorijskog događaja koji je izabrao za svoju temu, tada, tim postupkom, dovodi u pitanje sliku, pojednostavljenu nužnošću istorijskog metoda. Takav postupak, dalje, svedoči odluku da se odabrani istorijski događaj razume u njegovoj suštini. U slučaju romama Novosadski pokolj, ta odluka je utoliko dramatičnija, jer je književna transpozicija u narativni fokus postavila komandante odnosno izvršioce zločina u Novom Sadu, iz januara 1942. godine. Ovim je Erih Koš obavezao sebe, ali i čitaoca da horizont očekivanja samerava ne (samo) prema impulsima empatije, nego da učini napor i uroni u anatomiju zločina".
 
11435_1.jpg
 
Format: PDF
Broj strana: 125
Jezik: SR, latinica
Veličina: 5,28 MB
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 145 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users