Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Kiran Desai


2 replies to this topic

#1
dexdex

dexdex

  Gold Member

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,334 posts
 • 209935 thanks

Kiran Desai - Halabuka u voćnjaku guava

 

61669140439546906443.jpg

 

«Halabuka u voćnjaku guava» prvi je roman Kiran Desai, objavljen 1998. godine, u kojemu se već otkriva njezin pripovjedni talent kojim stvara osobit svijet suvremene indijske kulture. Iznimnost Kiran Desai u ovom se romanu očituje u spoju duhovitosti i ironije s jedne, te nježnog pripovjednog glasa s druge strane, koji ima razumijevanja za svoje unesrećene likove. 
 
«Halabuka u voćnjaku guava» roman je na granici stvarnosti i fantastike: u nemogućnosti da se uklopi u svijet realnoga, glavni lik, neobičan mladić Sampath, odluči povući se u jedan voćnjak te živjeti i spavati na stablu guave. Za njim dolazi cijela obitelj, pa i znatiželjnici iz obližnjega grada, na kraju vojska i policija. Komična situacija na rubu je tragičnoga, no Kiran Desai svaku tešku situaciju olakšava duhovitim opisima. 
 
O romanu se pohvalno izrazio Salman Rushdie, a osvojio je i Betty Trask Award, priznanje koje britansko Društvo pisaca dodijeljuje najboljim romanima koje su napisali autori mlađi od trideset i pet godine iz zemalja Commonwealtha. Kako sama autorica kaže, ovaj je roman bio vrlo slatka verzija Indije. Čvrsto sam se držala stvari za koje sam zapravo znala da ih gubim - svega što sam najviše voljela kod Indije, izjavila je.
 
 
PDF,epub,azw3
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 253 Members:

#2
discrete

discrete

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 133 posts
 • 39651 thanks

Kiran Desai - Nasleđeni gubitak

 

 

73185622480835287763.jpg

 

 

BUKEROVA NAGRADA ZA 2006. GODINU Božanstven roman, o jednom vremenu, nadi, bezvremenoj mudrosti ali i dilemama ljudi dvadeset prvog veka. Od vrhova Himalaja do četvrti u Njujorku, ponekad sa smehom a ponekad s tugom, pratimo interesantne priče pojedinaca različitih kultura, rasa i religija, nošenih ličnim i političkim olujama. Posmatrajući s mnogo blagonaklonosti, ponekad sa smehom a ponekad s tugom, Desai prikazuje svoje likove u svim ljudskim tesnacima. Tako pratimo živote Bižuovog prijatelja Zanzibarca čija je životna filozofija „lako ćemo“, dve sestre anglofilke potpuno predane Bi-Bi-Siju i jedan švajcarski sveštenik koji ima strastven plan da podstakne pravljenje sira širom Himalaja. Kada društvena stvarnost prekine junake u građenju svojih ličnih, izolovanih svetova, oni su prinuđeni da preispitaju svoje interese, koji dolaze u sukob. Ovaj veličanstveni roman o jednom vremenu čiji svaki trenutak sadrži mogućnost ispunjene ili izneverene nade, rasvetljava posledice kolonijalizma i globalne sukobe uzrokovane religijama, rasom i nacionalizmom. Knjigu je prevela Tatjana Bižić. „Kiran Desai je izvanredan pisac.“ Salman Ruždi „Kad bi prikazi knjiga prelazili pravo na suštinu, prikaz ove bi mogao naprosto da glasi: Fantastičan roman! Pročitajte ga!“ Boston glob „Iako su u žiži ovog izuzetnog novog romana Kiran Desai sudbine nekoliko bespomoćnih ljudi, on istovremeno uspeva da istraži, prisno i do dubina, gotovo svako pitanje savremenog sveta: globalizaciju, multikulturalnost, ekonomske nejednakosti, fundamentalizam i terorističko nasilje.“ Njujork tajms buk rivju „Desaijeva s izvanrednim osećajem smenjuje humor i predosećanje tragedije, što je odlika samo najvećih pisaca. Njena proza je zastrašujuće lepa, i pri tom savršeno uravnotežuje poetski i najprostiji jezik.“ Opra magazin

 

 

pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 321 Members:

#3
BabolaT

BabolaT

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 2,638 posts
 • 143458 thanks
 • LocationCroatia

Kiran Desai - Nasljeđe gubitka

PDF / 1,25 MB / 284 str, / HR

 

0000576_kiran-desai-nasljede-gubitka_550

 

Nasljeđe gubitka jest, kaže, puno mračnija verzija njezine domovine. Od prve rečenice romana Kiran Desai uvodi nas u svijet zabačenog prostora obavijena maglom, u zapuštenu i vlažnu kuću staroga suca Jemubhaia, smještenu u sjeveroistočnom podnožju planine Kanchenjunga. Iako na početku djeluje kao mjesto utočišta i sigurnosti koje bi tako izolirano moglo biti bilo gdje na svijetu, tijekom romana postaje mjesto nesigurnosti, straha i nasumičnog nasilja.

Sučeva kuća i oni koji u njoj žive (sudac, njegova unuka Sai, kuhar i kuja Mutt) izgubit će povlasticu života izvan vremena i povijesti: i u taj prostor koji je i dalje bogu iza nogu, zaboravljen od sviju, ulazi suvremenost sa svojim događajima. A suvremenost u ovom slučaju znači ustanak, rat, razbojstva i ubojstva, prekinute komunikacije i opskrba, razrušene ceste i mostovi. Iako je radnja romana smještena u polovicu osamdesetih godina prošlog stoljeća i tim se historijskim dijelom oslanja na nepalsku borbu za samostalnost, u Nasljeđu gubitka prepoznaje se neumitan slijed povijesti koja neprestano ponavlja istu matricu sukoba i mržnji: ne kao logičan slijed uzroka i posljedica, s jasnim motivima i svrhom, već kao slučajan niz katastrofičnih događaja koji izranjaju na pozadini starih sukoba i mržnji
 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 Thanked by 130 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users