Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Fernando Pessoa


7 replies to this topic

#1
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 356 posts
 • 90490 thanks
 • LocationMeđu knjigama

33y1fdg.jpg

 

Heteronimi

 

Fernando Pesoa, rođen u Lisabonu 1888, najpre dugo egzistira kao činovnik u nekoj mračnoj kancelariji. A onda, 8. marta 1914, taj najpre idealistički pesnik, jedan od najvećih u XX veku, primećuje kako u njemu iskrsava izvesni dvojnik po imenu Alberto Kaeiro, „paganski“ učitelj, koga prate dvojica učenika: Rikardo Reiš, epikurejski stoik, i Alvaru de Kampuš, koji sebe naziva „senzacionistom“. Potom je tu, poput prozirnog lista hartije za kopiranje ispred pesnikovog lica, izvesni Bernardo Suareš, koji vodi dnevnik svog „nemira“ u sumornoj prozi, dok istovremeno Pesoa istražuje svakojake puteve, od erotizma do ezoterizma. Svaki od njih je Fernando Pesoa (koji prestaje da bude mladi idealista). On je još sedamdesetak drugih, pri čemu je čak i Pesoa samo jedan od njih. On piše, a uz njega pišu svi njegovi heteronimi, i rukopise trpa u kofer, i tako sve do smrti, 1935. godine. U koferu je, godinama kasnije, otkrivena silna gomila odlomaka njegovog višestrukog, zagonetnog i nezavršenog dela. U ovoj knjizi je deo tih fragmenata (od manifesta, eseja, zapisa, do pisama), pogla-vito onih koji se tiču umnožavanja stvaralačkog Ja.

 

Izvor: zdls
Jezik: Srpski
Format knjige: EPUB, AZW3
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 314 Members:

#2
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 9,403 posts
 • 67360 thanks

Fernando Pesoa

 

Knjiga nespokoja

 

Korica-350.png

 

Knjiga nespokoja je kaleidoskop glasova – začuđujuće skladni hor podvojenih ličnosti i
heteronima velikog pesnika, duboko i uznemirujuće promišljanje života, lirika sumnji i strahova,
sentimentalni vodič kroz metafizičku arhitekturu lisabonskih ulica, melanholija egzistencije
jer, po rečima samog autora, „Fernando Pesoa, precizno govoreći, i ne postoji”. Teško je
odrediti joj čak i književni vrstu; da li je u pitanju kontemplativna proza, tanana psihološka
biblija tiho uznemirenih ljudi, epistolarni roman duše, poezija bez stiha, dnevnički zapis,
filozofski eseji o prolaznosti? Ovo je knjiga zaglušujuće tišine gde svaki treptaj pesnikove
duše odzvanja kao u praznoj crkvi razbijeni kristalni bokal u kome se mesto osveštanog vina
nalaze tajne našeg pada.


Knjiga nespokoja važi za kamen temeljac evropskog modernizma, to je knjiga na kojoj je Pesoa
radio čitav život i nikada je nije završio ostavljajući svojim brojnim tumačima da joj pronađu
početak i kraj, da je sa svakim novim izdanjem preuređuju kao nedokučivu slagalicu života, bez
mogućnosti da dobiju tačnu i konačnu verziju. Pesoino vanvremensko delo upravo je to,
neuhvatljiva istina stvari koja kao da nikada nije ni bila predodređena da se izgovori.


 


 

 

Sken:BD tim :handshake: :sun:

 

Obrada: markocim ( :flower: emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.pngemoji_u1f353.pngemoji_u1f340.png za vilu)

 

pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 415 Members:

#3
easy

easy

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 554 posts
 • 12273 thanks

220px-Pessoa_chapeu.jpg

 

 

Fernando António Nogueira Pessoa (Lisabon, 13. lipnja 1888. – Lisabon, 30. studenog 1935.), portuglaski pjesnik modernizma. Istaknuto ime književnosti 20. stoljeća i jedan od najvećih pjesnika portugalskog jezika. Pisao je i na engleskom i francuskom, i pod više od 70 različitih imena - heteronima.

 

Za života bio je poznat uskom krugu pesnika i ljubitelja poezije. Tek posle smrti, njegov opus postaje bliži široj čitalačkoj publici zahvaljujući najviše Luisu de Montalviru, koji je sakupio i objavio kritički izbor iz njegovih dela. 

 

Osnovao je portugalski modernizam i duboko uticao na jezik – zbog njega „čak ni lisabonske sobarice više ne govore isto kao njihove dede i babe“. Rođen je u porodici koja je pripadala lisabonskoj srednjoj klasi, jevrejskog i azorskog porekla. Obrazovao se u lokalnoj srednjoj školi i na univerzitetu u Kejptaunu, i odlično je govorio engleski jezik. Kada je imao samo petnaest godina, napisao je niz virtuoznih soneta na engleskom, po ugledu na Šekspira. Vratio se u Portugal 1905. godine i više ga nije napuštao. Napustio je studije i od tada se izdržavao od prevođenja poslovnih prepiski na engleski, što mu je omogućilo skroman, ali siguran život. Društveni život bio mu je sasvim nezanimljiv i umro je (relativno) nepoznat. Svoju kreativnu energiju usmerio je ka poetskom stvaralaštvu i bio je umešan u ključne književne kontroverze svog vremena. Pri kraju života, sledeća generacija pesnika počela je da mu odaje priznanje i od tada njegova slava narasta koliko u Portugalu, toliko i u svetu. Danas je priznat kao jedan od najvećih evropskih pesnika moderne. U svojoj zemlji zauzeo je status najvećeg pesnika XX veka i nacionalnog heroja. 

 

Pesoa je objavio relativno malo za života. Veći deo njegove poezije pojavio se u književnim časopisima, i bio je prikupljen tek nakon njegove smrti. Ostavio je čuveni kovčeg pun spisa, koji su posthumno postepeno objavljivani. Mnogi od njegovih ranih radova napisani su na engleskom, pa izgleda kao da se u početku nadao književnoj karijeri u Britaniji. Kasnije, pisao je na portugalskom, ali su kritičari uočili uticaj engleskog na sintaksu i ritam u njegovim delima, što je delimično proizvelo posebnu lepotu njegovih stihova. Pesoa je danas najpoznatiji po svojim avangardnim i modernističkim radovima, napisanim desetih i dvadesetih godina prošlog veka, a posebno po stvaranju tri heteronima (na portugalskom Pesoa znači ličnost) – Alberto Caeiro (Alberto Kaejro), Ricardo Reis (Rikardo Reiš) i Alvaro de Campos (Alvaro de Kampuš). Oni su bili više od pukih pseudonima, jer je izumeo posebne identitete za svakog od njih i održavao je dobro potkrepljenu iluziju da oni pišu potpuno nezavisno od svog tvorca. Svaki od heteronima pisao je stihove različitih stilova, kao i sam Pesoa. Godine 1934, objavio je zbirku mitskih nacionalnih pesama Mensagem (Poruka), zloupotrebljenu nakon njegove smrti od strane konzervativnog Salazarovog režima.

 

 

20958939.jpg

 

 

Večiti kalendar - pesme Alberta Kaejra i Rikarda Reiša

 

Fernando Pesoa je plodonosan pisac, revolucionar umetničkog izražavanja i nesvakidašnji poeta, koji izlazi iz okvira strogog, nametnutog i klasičnog pesništva. Ne robuje pravilima i pesničkim normama vec je vođen unutrašnjom potrebom i sopstvenom filozofijom slobode i nematerijalnog poimanja sveta. "Pisac prirode", kako je sam sebe nazivao, sluga je svojih čula kroz koja opisuje prirodu koju vidi i pritom nudi čitaocu svoju percepciju života - nesputanog, običnog i jednostavnog.
Knjiga je podeljena na tri dela, potpisana imenima Alberta Kaejra i Rikarda Reisa, poznatim pseudonimima pisca. "Čuvar stada" (I deo), "Odvojene pesme" (II deo) i "Ode" (III deo), celine su kojima pesnik na različite, a opet bliske načine iznosi svoje poimanje života i sveta. 

 

 

epub, pdf

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Zvezde, planete i njihovi odnosi ne odlučuju ni o čijoj sudbini. - Zaratustra


Thanked by 66 Members:
milenkod , Ivanrot , sazor , Feud , dmnikolic , MikaM , bruja , burruchaga , JaricZivadin , stojcicb , vikon18 , skywalker , dzile , Blaze , Ljubo1957 , DoctorWho , dulopand , rajka.bogda , Pedja1983 , debelodete , Eternity , elektrovladika , vukina , iljocare , crnovcic , ArmandHammer , Nan Zgubidan , ItanaIvana , dictuvi7227 , djkoja58 , mjanic024 , JanaAdam , goran0210 , kolokolčik , branislav34 , Natasa7777777 , Vilotici , solicitor , qwoeiruz , offset , muyo , boris 88 , farukdesa , gzurlex , 11micha , malonorat , kikisvud , midhadz , deluxe89 , s3ptease , flowers94 , Brankadj , zagordarkwood , ahoric , Nyks , Prebond , nreload , bosutsko , dexdex , Feelgood , kovacdjole , Atom Ant , boden , bane007 , markocim , plavka

#4
easy

easy

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 554 posts
 • 12273 thanks

26113284.jpg

 

Poema Antinoj je napisana 1915, a štampana 1918 u Lisabonu, da bi 1921 bila objavljena prepravljena verzija u zbirci "Engleske poeme". Poema opisuje oplakivanje cara Hadrijana nad mrtvim Antinojem, kao i njegov zavet da će sazdati skulpturu kao spomen na njihovu ljubav.

 

 

.epub, pdf

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Zvezde, planete i njihovi odnosi ne odlučuju ni o čijoj sudbini. - Zaratustra


Thanked by 49 Members:
sazor , dmnikolic , bruja , burruchaga , JaricZivadin , zoricaceleketic , vikon18 , skywalker , Blaze , Ljubo1957 , rajka.bogda , Pedja1983 , debelodete , elektrovladika , vukina , iljocare , crnovcic , ArmandHammer , JanaAdam , dezdemona532 , dejanjoleski , segenik , Natasa7777777 , midhadz , reality , farukdesa , gzurlex , Sunovrat19 , Black Baron , deluxe89 , s3ptease , Brankadj , zagordarkwood , ahoric , safeta5 , Nyks , predragmilosav , mikkacol , Prebond , nreload , bosutsko , dexdex , Dekart , kovacdjole , Atom Ant , boden , Disco Ninja , markocim , Cyrano

#5
easy

easy

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 554 posts
 • 12273 thanks

23.7.15.1_0011.jpg

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Zvezde, planete i njihovi odnosi ne odlučuju ni o čijoj sudbini. - Zaratustra


Thanked by 124 Members:

#6
easy

easy

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 554 posts
 • 12273 thanks

img020.jpg

 

Najbliži svom duhovnom ocu, Fernandu Pesoi - tvorcu družine pesnika kojom je artikulisao različite poetike ("čuo u sebi raspre, divergentna stajališta") - Alvaro de Kampuš dekompoziciju autorskog integriteta iskazuje kao razmimoilaženje koje čini sav naš život - neprekidni dijalog, raskorak duše i tela, spoljašnjosti izgubljene u lavirintima Boga, unutrašnjosti ulovljene u jednoličnoj ili nedoslednoj površini slučajnosti i ideja.

 
.epub
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Zvezde, planete i njihovi odnosi ne odlučuju ni o čijoj sudbini. - Zaratustra


Thanked by 59 Members:
milenkod , miometa , sazor , dmnikolic , bruja , burruchaga , JaricZivadin , skywalker , Blaze , radost , Ljubo1957 , rajka.bogda , Pedja1983 , debelodete , elektrovladika , vukina , iljocare , crnovcic , ArmandHammer , djkoja58 , JanaAdam , dezdemona532 , branislav34 , arodisi , segenik , schizoidman1 , Natasa7777777 , Milos Pekicc , solicitor , qwoeiruz , midhadz , LAURELINDORENAN , reality , farukdesa , Atlanta , gzurlex , Demode , Sunovrat19 , martinar , deluxe89 , s3ptease , flowers94 , Brankadj , zagordarkwood , plavka , Nyks , mikkacol , triksi44 , knapp , Prebond , zeljko62 , nreload , bosutsko , dexdex , Atom Ant , Cyrano , boden , markocim , gerasimrohan

#7
easy

easy

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 554 posts
 • 12273 thanks

bjdtLZe.jpg

 

„Svi mi imamo dva života: istinski – koji snivamo u detinjstvu, 

I sanjamo i dalje, kao odrasli, kroz neku izmaglicu; 
Lažni – koji živimo u zajedništvu s drugima 
I koristimo u praktične svrhe, 
Onaj gde nas na kraju strpaju u neki sanduk.“ 


Autor ovih stihova – portugalski pesnik Fernando Pesoa – rođen u Lisabonu 1888, izdržao je četrdeset sedam godina u svom „lažnom“ životu, nastojeći da u njemu što manje učestvuje, kako bi se „zatvoren u kući svog duha“ svim snagama posvetio jedinom pravom životu – literaturi.

 

.epub, pdf

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Zvezde, planete i njihovi odnosi ne odlučuju ni o čijoj sudbini. - Zaratustra


Thanked by 258 Members:

#8
easy

easy

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 554 posts
 • 12273 thanks

Bankar anarhista

 

1062417_F%20Pesoa%20-%20BANKAR%20ANARHIS

 

Vrhunski portugalski pesnik demonstrira nam, u vidu platonovskog dijaloga, ne bez humora i strasti,kako anarhista postaje bankar koji ostaje anarhista i otkriva nam apsurde društvene hipokrizije. Ovo malo, neotkriveno remek-delo pravi je eksplozivni poklon. Ne otvarajte ga ako se bojite da će vas razneti. S pravom je Pesoa pridavao svom tekstu veliki značaj. I to zato što je, po njemu, najbolji način da služite slobodi ne da budete delić kolektivne akcije koja neumitno degeneriše u tiraniju (zagledajte se u prošle revolucije) nego da sami sebe oslobodite, u ovom slučaju preuzimajući kontrolu nad novcem i njegovom moći... Ako ste bez novca, barem možete razvijati sopstvenu divlju inteligenciju i bezgraničnu maštu, a to je oružje bez premca u postizanju slobode. Najbolji primer za to jeste sam Pesoa. Ko čita, već je na putu slobode!

 

.epub

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Zvezde, planete i njihovi odnosi ne odlučuju ni o čijoj sudbini. - Zaratustra


Thanked by 178 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users