Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Antonio Tabucchi


9 replies to this topic

#1
apeiros

apeiros

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 208 posts
 • 43959 thanks

Pereira tvrdi da...

 

 

 

Kome i u kojim okolnostima Pereira pripoveda događaje iz ključnog meseca svog života, tog sudbonosnog avgusta 1938? To pisac ne otkriva, ostavljajući čitaocu da pretpostavi. Ali Pereira je pouzdan svedok, koji savesno, s obiljem detalja, pripoveda o tom tragičnom momentu svog života i istorije Evrope, momentu koji će doneti dramatičan preokret u njegovoj svakodnevici i usloviti njegovo intenzivno unutrašnje sazrevanje i, na kraju, bolno preispitivanje savesti.

 

epub, mobi, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 304 Members:

#2
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86336 thanks

glava_f.jpg

 

 

Antonio Tabucchi - Izgubljena glava Damascena Monteira

 

U općinskom parku kraj romske naseobine na periferiji grada Porta Manolo Gitano, nekoć zvan El Rey, pronalazi tijelo mladića odrubljene glave. U istrazi, čiji cilj nije samo da se utvrdi istina već i da se ona pretvori u pravdu, sudjeluju mladi lisabonski novinar Firmino i Fernando de Mello, ekscentrični odvjetnik, aristokrat i branitelj potlačenih, opsjednut pravnom teorijom Hansa Kelsena, intelektualac razočaran modernim potrošačkim društvom u kojemu umjesto ljudskosti i pravednosti vladaju moć i novac. Nadahnut stvarnim događajem, takozvanim „zločinom iz Sacavema”, roman se bavi problemima prava i pravednosti, policijske brutalnosti, zlouporabe ovlasti, korupcije i društvene marginalnosti.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 333 Members:

#3
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86336 thanks

snovi_f.jpg

 

 

 

Antonio Tabucchi - Snovi o snovima

 


„Opsedala me je često želja da proniknem u snove umetnika koje volim. Nažalost, oni o kojima u ovoj knjizi govorim nisu nam ostavili noćna putešestvija svoga duha. Iskušenje da to donekle ispravim je neodoljivo, te sam u pomoć prizvao književnost ne bih li ispunio tu prazninu.”
Tabuki

Tabukijevi snovi o snovima omiljenih pisaca su još jedno čitanje njihovih dela. U knjizi se prepušta literarnoj igri, pokušavajući da svoje pisce vidi kao junake, međutim, preplićući biografiju i literaturu Tabuki kroz imaginarne snove svojih junaka-pisaca iznosi vlastiti doživljaj njihovog dela.

 

Putovanje kroz „Snove o snovima” Tabuki počinje Dedalom. Jer, pored tehnologije letenja koja jeste podloga sna, mit o Dedalu je i priča o nalaženju smisla kroz stvaranje. Arhetipski model izgnanstva upokojen u sudbini rimskog pesnika Ovidije kazuje nam kroz njegov san da stihovi koje piše određuju sudbinu ma gde živeo. Tamna mesta u biografijama Vijona, Karavađa, Čeka, Anđolijerija, Remboa, Tuluz-Lotreka ili Karla Kolodija, tvorca čuvenog Pinokija, suočavaju nas sa ironijom koja vibrira između svetosti stvaralačkog sna i bogohulničke biografije.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 306 Members:

#4
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86336 thanks

horizont_f.jpg

 

 

Antonio Tabucchi - Linija horizonta


Glava tema romana jeste traganje za sopstvenim identitetom time što će traga za podacima o izvesnom lešu. To je pravi filozofski poduhvat. Možda se zato lekar patolog zadužen za obdukciju i zove Spino. Leš pred njim je čoveka o kome zna jedino da je poginuo u policijskom okršaju i da mu je ime Karlo Noboldi ili Nobodi. Ime je verovatno lažno, i moglo bi da znači, s obzirom na engleski jezik (Nobody), Niko. Možda je lažno i sve ostalo.

 

Mrtvac i njegova sudbina jesu enigma sa kojom se Spino suočava, i prelazi u akciju koja je zapravo opredeljenje nalik onome sa kojim nas je davno upoznao filozof Spinoza. Jedno ništavno telo, beznačajna smrt i nevažna lična istorija u Spinovim očima postaju nešto nezaobilazno, bivaju zalog bezmalo nedostižnog cilja: spoznati sebe.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 293 Members:

#5
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86336 thanks

rekvijem_f.jpg

 

 

Antonio Tabucchi - Rekvijem


Jedne nedelje u julu, pripovedač ove knjige čita „Knjigu nespokoja” Fernanda Pesoe odmarajući se na prijateljevom imanju, kad se najednom, kao nekom čarolijom, nađe u Lisabonu. Po vrelom danu, u gotovo pustom gradu, on kreće u potragu za osobama i stvarima koje su nestale iz njegovog života (prijatelj, žena, otac, pesnik, kuća, slika), a od kojih želi da se oprosti. Tokom svog lutanja srešće, kao u halucinaciji, mrtve i žive u istoj ravni postojanja.

 

Ova knjiga, koja o smrti govori gotovo veselim tonom, predstavlja čudnovat rekvijem, a u isti mah je i san, kapric nalik na „Alisu u zemlji čuda”. Ali to je i omaž Portugaliji, neobičan obilazak Lisabona, gest ljubavi Antonija Tabukija, koji je ovu knjigu želeo da napiše upravo na portugalskom.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 295 Members:

#6
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86336 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Antonio Tabucchi - Tristano umire


Uzbudljiva ispovest jednog bogatog i burnog života razapetog između istorijske uloge i intimnih avantura.

 

Jedan od najboljih Tabukijevih romana, remek-delo velikog majstora.

 

Roman je dugački solilokvij čoveka na samrti, čoveka koji pokušava ispričati svoj život piscu kako bi ga mogao ponovo oživeti u književnom delu.

 

U priči, presecanoj fragmentima italijanske političke stvarnosti, Tristano niže halucinantne retrospektive rata, fašizma pod Musolinijem, pokreta otpora u kojem je učestovao, proživljenih ljubavi. U ovom romanu nalazimo sve Tabukijeve opsesije: problem pisca i njegovoga dvojnika preuzet od Pessoe, pitanje značenja književnosti i njenog odnosa prema stvarnosti, pitanje znači li herojstvo hrabrost, a kukavičluk znači slabost. Kako napisati priču jednog života i „ko svedoči za svedoka”?

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: jocamx i jaske :yes:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 357 Members:

#7
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86336 thanks

nas_f.jpg

 

 

Antonio Tabucchi - Indijski nokturno

 

U vrelini indijskih noći, bezimeni junak traži nestalog prijatelja. Dok prati njegove blede i retke tragove, raštrkane od Bombaja do Goe, kroz sumnjive kvartove u kojima se jeftino prodaje sve što se može poželeti, kroz bleštavi privid luksuza u hotelima za zapadnjake, kroz drevne manastire i svratišta na železničkim i autobuskim stanicama, put mu se ukršta s drugim neobičnim putnicima. Međutim, čovek se lako izgubi u čudesnoj zemlji u kojoj su deca bogolika, starci luckasti a žene prelepe...

 

„Indijski nokturno” se čita kao putopis i kao kriminalistički roman, ali i kao tipična tabukijevska proza, koja osvaja sočnim jezikom, vrcavim dijalozima, slutnjom i zagonetnošću, poetizovanom i sanolikom realnošću koja se iz nje pomalja.


„Indijski nokturno” je 1987. godine dobio prestižnu Prix Medicis etranger, francusku nagradu za najbolji roman godine napisan na stranom jeziku.

 

pdf, mobi, epub

 

naslovnica: Cyrano :cool:

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 324 Members:

#8
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86336 thanks

nas-f.jpg

 

 

 

Antonio Tabucchi – Vreme brzo stari

 

 

„Vreme brzo stari” Antonija Tabukija sadrži devet priča u kojima pisaca otvara temu sećanja, odnosno neumoljivog proticanja vremena koje karakteriše kružno, gotovo magijsko viđenje ljudskog postojanja.

 

Bivši agent počivše Nemačke Demokratske Republike, koji je godinama špijunirao Bertolda Brehta, besciljno luta Berlinom dok na kraju ne stigne do groba pisca da bi mu poverio svoju tajnu. U nekom turističkom gradiću na obali, jedan italijanski oficir koji je na Kosovu bio žrtva osiromašenog uranijuma, podučava jednu devojčicu veštini proricanja budućnosti uz pomoć oblaka. Jedan čovek koji zavarava svoju samoću pričajući sam sebi priče postaje protagonista događaja koji je izmislio jedne besane noći. Izuzetne pripovesti koje na nezaboravan način ulaze u našu maštu, premda ne pripadaju području mašte već su deo jedne stvarnosti čiju smo šifru možda izgubili.

 

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: jocamx  :clapping:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 290 Members:

#9
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86336 thanks

nas-f.jpg

 

 

Antonio Tabucchi - Crni anđeo


 

U njegovom pripovedanju, lišenom sofisticiranosti, doista ima nekog mesečarstva, neke tajanstvene lepote koja nas privlači svojom fantazijom. I priče u ovoj knjizi, sa svojim kobnim utvarama i oniričkim kompleksima, baš su takve. Pune su košmarnih anđela, ali istovremeno u njihovom mraku - alarmantno razgovetni i prozirni. Oni nagoveštavaju nerešive tajne sveta. Tabuki je nošen posebnim osećanjem da je život univerzum koji se ne da kontrolisati, svojevrsni haos, bez oblika, te neobjašnjiv. Pričati taj život, po njemu, u neku ruku je pokušaj da se pređu zadate granice i uobliči ono što je suštinski neuobličivo. Koliko god se upinjali, racionalna snaga uvek izostaje. Na njenom mestu može jedino da bude pripovedanje koje se odriče mogućeg radi nemogućeg. Otuda potiče i Tabukijevo zalaganje za moć uobrazilje kao čovekove izuzetne sposobnosti da se snađe i opstane u haosu života. Jasno je onda zašto veću vrednost pripisuje onome što je u našoj glavi nego pojavama oko nas. Kao da postoji sukob između imaginacije i realnosti, a pisac je uvek usred tog sukoba. Dokle god verujemo da je svet beskonačan, beskrajan je i sukob.

 

 

mobi, epub, pdf

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 Thanked by 229 Members:

#10
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86336 thanks

nas-f.jpg

 

 

 

Antonio Tabucchi - Žena iz Porto Pima i druge priče

 

 

Iako jedna od ranijih Tabukijevih knjiga, Žena iz Porto Pima u potpunosti se odlikuje onom vrstom pripovedačke invencije, sa elementima lakoće, elegancije, delikatnosti, koju već donekle poznajemo iz drugih knjiga istog autora...

 

Dokumentarnost je mešana s fikcijom, literatura sa zbiljom... i sve se to odigrava u čudesnom prostoru koji omogućava dijalog između kitova i ljudi, okeana i kopna, ostrvlja i kontinenata, minulog i sadašnjeg. Tu je i oblikotvorno prelivanje između esejističkog, pripovedačkog i romanesknog govora, prelivanje koje, u najboljoj evropskoj tradiciji, efikasno miri traganje za novim proznim formama i čitljivost. Poprimajući izgled malog istorijskog vodiča po Azorskim ostrvima za radoznalce, ova knjiga je obeležena i nekom ličnom modulacijom koja otkriva piščeve sklonosti ka svojevrsnoj prirodnoj bizarnosti sveta koji nas okružuje.

 

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 Thanked by 167 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users