Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Frédéric Beigbeder (Frederik Begbede)


7 replies to this topic

#1
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 36094 thanks

Frederik-01-620x350.jpg

 

 

Frederik Begbede (Frédéric Beigbeder, 1965) je jedan od najznačajnijih, najprovokativnijih i najpopularnijih savremenih francuskih pisaca. Do sada je objavio romane: Mémoire d'un jeune homme dérangé,  Praznik u komi (Vacances dans le coma), Ljubav traje tri godine (L'amour dure trois ans),699 dinara (99 francs), Windows on the World, Romantični egoista (L'égoïste romantique),  U pomoć, molim za oproštaj (Au secours pardon) i Francuski roman (Un roman français).
 
Osim pisanjem bavio se i advertajzingom, radio je za brojne magazine, vodio je TV šou. Godine 1994. osnovao je književnu nagradu “Prix de Flore” koja se svakog novembra dodeljuje talentovanim piscima (među dobitnicima su Mišel Uelbek i Ameli Notomb) u legendarnom Cafe de Flore, u kome se nekada okupljala intelektualna elita, kao što su bili Žan-Pol Sartr, Simon De Bovoar i drugi.
 
Begbede je 2008. uhapšen zbog konzumiranja kokaina sa haube kola u pariskom 8. arondismanu. Svoje zatvorsko iskustvo pretočio u roman (Francuski roman), najličniji do sada, u kome se vraća u detinjstvo i mladost sa dirljivom neposrednošću i razornim humorom koji je karakterističan za njegov stil. Za Francuski roman je 2009. dobio izuzetno značajnu “Renaudot” nagradu.
 
Begbede priznaje da u mnogim njegovim romanima ima dosta autobiografskih delova i da je Oktav, glavni lik romana 699 dinara i U pomoć, molim za oproštaj, na neki način njegov avatar. Roman U pomoć, molim za oproštaj je satira o novoj Rusiji i roman o novoj ideologiji - ideologiji lepote, mladosti, kao nekoj vrsti maske koju nosi industrija. Ukratko, ta knjiga je više "zla" i surovija i sledi nit romana 699 dinara, a povezuje ih isti glavni lik.
 
 
Nezvanicni Begbedeov internet sajt S.N.O.B. (Site Non Officiel de Frederic Beigbeder)  www.beigbeder.net


Thanked by 31 Members:
Nihil , Miroslav_76 , milica1944 , Mollygoa , senkavetra , Žilijen , zz006 , prvepruge , ajero , ivan gnjavic , s3ptease , Snezanabe , Deposit , naty1dnt44 , LidaDida , slabun69 , banesto1963 , AB Normal17 , hanabanana , lilit_adamov , mirtica , shomyserbia , reese , redbatler , losername , olovka , anamaine , bilja66 , sasaboy , AbFab , Cyrano

#2
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 36094 thanks

Frederik Begbede - Praznik u komi

 

praznik_u_komi_vv.jpg

 

 

Mark Maronije, duhoviti i lucidni Begbedeov alter ego, kolumnista i pisac, sprema se da krene na otvaranje noćnog kluba „Klonja“ iza kojeg stoji njegov stari prijatelj, slavni disk-džokej Žos. Godine su devedesete, atmosfera je apokaliptična, a zvanice su najslavniji Parižani tog doba.

 
Za samo dvanaest sati dogodiće se sumanuti karusel najneverovatnijih obrta začinjenih seksom, alkoholom i drogama svih vrsta, a sve u zaglušujućem ritmu elektronske muzike i pod rafalom svetlosnih efekata najprestižnijeg kluba na svetu. Maronije, kome inteligencija i ironija ne dozvoljavaju da se do kraja prepusti orgiji dekadencije, prolazi kroz ovu dugu noć u sopstvenoj potrazi za ljubavlju koja ga čeka negde pred samo svitanje.
 
Praznik u komi je drugi Begbedeov roman čiji mu je uspeh kod publike i kritike obezbedio mesto u prvoj ligi francuskih književnika. 
 
 
Sken i obrada: ja
 
EPUB, AZW3, PDF - Srpski, latinica
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 251 Members:

#3
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 36094 thanks

Frederik Begbede - Francuski roman

 

delfi_francuski_roman_frederik_begbede.j

 

 

Ovo je priča o Emi Bovari iz sedamdesetih koja je posle razvoda ponovila ono isto prećutkivanje prethodne generacije o nesrećama tokom dva rata. Ovo je priča o čoveku koji je postao hedonista da bi se osvetio za to što je bio ostavljen, o ciničnom ocu koji je postao takav jer mu je srce bilo slomljeno. Ovo je priča o starijem bratu koji je učinio sve samo da ne liči na svoje roditelje, i o mlađem koji je učinio sve samo da ne liči na svog starijeg brata. Ovo je priča o melanholičnom dečaku koji je odrastao u zemlji koja se ubila, koga su vaspitali roditelji deprimirani svojim neuspešnim brakom. Ovo je priča o zemlji koja je uspela da izgubi dva rata praveći se kao da ih je dobila, a zatim uspela da izgubi svoje kolonijalno carstvo praveći se da to nije uopšte važno za njen ugled i veličinu. Ovo je priča o novom ljudskom rodu ili o tome kako su katolički monarhisti postali globalizovani kapitalisti. Takav je život koji sam živeo: francuski roman.

 
Noćobdija je napisao svoju najbolju knjigu. - Lire
 
Nemoguće je mrzeti ovu knjigu. Begbede je previše inteligentan da uzbegne sve zamke koje bi književna kritika mogla da mu postavi. Uspeva čak i da nas dirne. - Livres hebdo
 
Francuski roman je njegov najdirljiviji roman. - Le Magazine Littéraire
 
 
Izvor: bojana888
Obrada: ja
 
EPUB, AZW3, PDF
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 276 Members:

#4
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 36094 thanks

Frederik Begbede - Priče pod ekstazijem

 

delfi_price_pod_ekstazijem_frederik_begb

 

 

Tokom 80-ih godina pojavila se nova droga: MDMA (Metilen-Dioksi-Metamfetamin), zvani ekstazi. Ova "pilula ljubavi" izaziva čudne efekte: talase vreline, želju da se celu noć pleše uz techno muziku, škrgutanje zubima, ubrzanu dehidraciju, egzistencijalnu zebnju, pokušaje samoubistva...Autor ove knjige je više ne konzumira i poručuje da se ne proba: zbog toga što razara mozak, kao što pokazuje i ova zbirka pripovedaka napisana pod njegovim uticajem.

 

 

Izvor: bojana888

Obrada: ja

 

EPUB, AZW3, PDF

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 217 Members:

#5
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 36094 thanks

Frederik Begbede - Ljubav traje tri godine

 

delfi_ljubav_traje_tri_godine_frederik_b

 

 

Ljubav je unapred izgubljena bitka.

 
U početku, sve je lepo, čak i vi sami. Ne sećate se da ste ikad bili tako zaljubljeni. Svaki dan donosi svoj lagani tovar čudâ. Niko na planeti Zemlji nikada nije spoznao takvo zadovoljstvo. Sreća je tu, I jednostavna je; ta sreća ima lice. Kosmos se osmehuje. Godinu dana vaš život biće niz sunčanih jutara, i vama je sunčano jutro čak i kad je snežno popodne. Pišete knjige o tome. A onda se uzmete, što pre – zašto čovek da razmišlja kad je srećan? Od mozganja postaješ tužan; treba se prepustiti životu.
 
Druge godine stvari počinju da se menjaju. Postali ste nežni. Ponosite se saučesništvom koje se ukorenilo u svakodnevicu vašeg para. Ljudi na ulici misle od vaše žene da vam je sestra: to vam laska, ali i utiče na vas. Ljubav vodite sve ređe, i mislite da to nije razlog za zabrinutost. Ubeđeni ste da je svakim danom vaša ljubav sve čvršća, dok se zapravo iz dana u dan kraj vašeg sveta neumoljivo bliži. Branite ustanovu braka pred svojim drugarima neženjama koji više ne mogu da vas prepoznaju. A i vi sami, jeste li sigurni da sami sebe prepoznajete dok recitujete lekciju koju ste naučili napamet, uzdržavajući se pri tom da ne pogledate za mlađanim gospođicama za kojima se cela ulica okreće?
 
Treća je godina, i vi se više i ne uzdržavate da gledate za mlađanim gospođicama za kojima se svi okreću. Sa ženom više I ne razgovarate. Sate i sate provodite s njom u restoranu slušajući šta pričaju oni za susednim stolom. Izlazite sve češće zajedno: to vam dođe kao opravdanje da se više ne tucate. Uskoro dolazi i onaj čas kad svoju ženu ne možete više da podnesete, ni jednu jedinu sekundu, jer zaljubili ste se u drugu. Samo u jednome se niste prevarili: život je, zaista, taj koji ima poslednju reč.
 
 
Sken i obrada: ja
 
EPUB, AZW3, PDF
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 294 Members:

#6
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 36094 thanks

Frederik Begbede - U pomoć, molim za oproštaj

 

delfi_u_pomoc_molim_za_oprostaj_frederik

 

 

Oktav se vratio. Bivši copywriter iz 399 dinara sada nosi šapku. Luta Moskvom kroz sneg i dolare u potrazi za savršenim licem. Njegova nova profesija? „Talent scout"! Posao iz snova. Agencija za manekene plaća Oktava da uspostavi kontakt sa najlepšim devojkama na svetu. „Gospodo, naš cilj je jednostavan: tri milijarde žena treba da požele da liče na jednu te istu". A on treba da nađe tu jednu. Ova satira razotkriva tiraniju mladosti i diktaturu lepote. Ali to nije sve. Oktav ide u susret Apokalipsi - Leni, tinejdžerki iz Sankt Peterburga u koju će se zaljubiti prvi i poslednji put. U nedavno obnovljanoj crkvi, ispovediće svoje grehe jednom popu koji klima glavom sa puno saosećanja. Ko će koga spasiti? Ko će prvi stradati? U pomoć, molim za oproštaj je priča o čoveku koji misli da je slobodan kao Rusija i koji će shvatiti da sloboda ne postoji.
 
Sve vreme tog apokaliptičnog koktela, te trke na rubu ponora, protkane zajedljivim humorom, ali takođe i osećajnošću i silom teže između smeha i straha, zabavljamo se i uznemireni smo. Na kraju nas to izgubljeno dete pogađa do ganuća. - Le Monde
 
Nećemo ovde da prepričavamo redosled ruskih avantura tog ciničnog erotomana, tim više primamljivog i podnošljivo depresivnog koji u besanim noćima luta oko zatvorenih crkvi. Samo treba da znamo da je Begbede jednom novom snagom okružio svetačkim oreolom tu ispovest Oktava Paranga i da mu to ide jako dobro. - Telerama
 
 
Sken i obrada: Ja
 
EPUB, AZW3, PDF

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 226 Members:

#7
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 36094 thanks

Frederik Begbede - Romantični egoista

 

delfi_romanticni_egoista_frederik_begbed

 

 

Ova priča počinje 2000. godine. Oskar Difren ima trideset četiri godine. To je jedan fiktivan pisac, kao što, jelte, postoje umišljeni bolesnici. Svoj dnevnik vodi u štampi, da bi u život uneo strast. Egoista je, kukavica, cinik i opsednut seksom – ukratko, isti kao i svi muškarci.
 
„Dobar dan svima! Ja sam Oskar Difren, romantični egoista, neurastenični neznabožac. Gledam plavuše na biciklima. Volim jastoga na žaru, zakonom zabranjenu travu, hrskave uštipke, velike grudi boje kajsije, ljudsku nesreću.“
 
„Ljudi misle da će, kako stare, oguglati na sve, ali to nije tačno: zaljubljujemo se svakodnevno, i za to nam je dovoljan jedan pogled, ili zvonak smeh kojeg se srce odnekud seti. Nego se, jednostavno, uzdržavamo, jer znamo kuda to vodi.“
 

 

„Biti zaljubljen, to znači biti u čudu. Kad to stanje čuda mine, eto kraja. Često zaboravljamo da ljubav čini devedeset odsto znatiželje spram svega deset odsto straha da ćete umreti ostavljeni kao izanđalo govno.“
 
 
 
Sken i obrada: Ja
 
EPUB, AZW3, PDF
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 235 Members:

#8
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 36094 thanks

Frederik Begbede

 

delfi_699_dinara_frederik_begbede.jpg

 

 

Oktav je gospodar sveta. Oktav se bavi unosnim poslom pisca reklama, on odlučuje danas o onome što ćete vi želeti sutra. Oktav je živi mrtvac obasut novcem, devojkama i kokainom. Ali jednoga dana će se pobuniti. Talentovani Oktav će odlepiti.

Idealna klijentkinja? „Mongoloid mlađi od pedeset godina.“ Šta rade bogataši koji su stekli svoje bogatstvo reklamom? „Vode treći svetski rat. “
 
Od ostrva Grand Žat, gde vlasnici agencije vode pregovore, do Majamija, gde se snima reklama na amfetaminima, od jednog seminara u Africi do bulevara San Žermen de Pre, od paklenih dveri seksa do izgubljene nevinosti, na granici između fikcije i pamfleta, Frederik Begbede ispisuje ispovest deteta trećeg milenijuma. Na humorističan način raskrinkava sveprisutni merkantilizam.
 
Ovo je na neki način, knjiga o moralu. I to za samo 699 dinara.
 
 
Sken i obrada: Ja
 
EPUB, AZW3, PDF

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 240 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users