Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Marie-Henri Beyle Stendhal


5 replies to this topic

#1
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 705 posts
 • 129199 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Mari-Anri Bel

 

Stendal

 

Stendhal.jpg

 

    Mari-Anri Bel (fr. Marie-Henri Beyle; Grenobl, 23. januar 1783 — Pariz, 23. mart 1842), poznatiji pod pseudonimom Stendal, bio je francuski pisac čija se dela smatraju pretečom realizma.

 

     Stendal je rođen u Grenoblu 23. januara 1783. godine. Imao je teško detinjstvo. Kasnije je uspeo da proputuje Nemačkom, ali je bio više vezan za Italiju gde je postao konzul. Većinu svojih dela je napisao u Italiji i objavio pod pseudonimom Stendal. Njegov roman Crveno i crno zasnovan je na istinitom događaju objavljenom u novinskoj hronici. Najpoznatija Stendalova dela su romani Crveno i crno, Parmski kartuzijanski manastir i Rasprava o ljubavi.
 
     Po opštem mišljenju, Parmski kartuzijanski manastir je jedan od najuzbudljivijih ljubavnih romana u francuskoj i evropskoj književnosti. S obzirom da je živeo u periodu romantizma, njegova realističarska dela nisu bila cenjena u to vreme. Svoj rad je posvetio „nekolicini srećnika“, misleći pritom na one koji su, posle njegove smrti, početkom XX veka „otkrili“ njegov talenat.
 
     Iz njegove autobiografije Život Anrija Brijara saznajemo da mu je majka u koju je bio “zaljubljen“ umrla na porođaju kada je imao sedam godina. Taj događaj ne samo da je odredio njegovo detinjstvo, već je odredio njegov kasniji život. Otac mu je bio „pobožni građanin koji je mislio samo na zaradu“. Odgajio ga je deda Anri Ganjon, lekar koga se Stendal seća kao „ljubaznog i zabavnog“. Deda mu je bio obrazovan i posvećivao mu je pažnju, čitao mu, uticao da zavoli književnost. Vrlo rano Stendal čita Molijera, Voltera, Horacija…
 
     Sa 13 godina upisuje se u Centralnu školu u Grenoblu, počinje da se druži sa vršnjacima, stiče prijatelje i izuzetno je uspešan u matematici. Zahvaljujući baš matematici, dobija stipendiju i sa 16 godina upisuje Politehničku školu u Parizu. Nije očaran Parizom, doživljava „grad svetlosti“ kao “blatnjav, bez planina”, grad vrlo zauzetih ljudi koje on ne poznaje. Razboljeva se. Posle ozdravljenja, napušta studije, želi da bude zavodnik i „da piše komedije“. Međutim, zapošljava se u Ministarstvu rata. Kada se Napoleon proglasio za cara, 1804. godine imenovao je Stendala za prvog konzula u Italiji. Dve godine kasnije vraća se u Pariz i kao oficir Napoleonove armije i prati neposredno, na bojnom polju Bonopartine vojne uspehe u Nemačkoj, ukidanje Svetog Rimskog carstva, stvaranje Rajanske konfederacije. U autobiografiji kaže da je tim događajem, oficirskim pozivom „bio potpuno opijen, lud od sreće i radosti.“ Istovremeno boraveći u Nemačkoj otkriva Mocarta, njegovu muziku i fasciniran je, zanesen njenom lepotom. Ta opčinjenost lepotom umetničkog dela ili nekom prirodnom lepotom, čemu je bio sklon Stendal naziva „Stendalov sindrom“ u medicini i podrazumeva ubrzan rad srca, gušenje… Priključiće se i Napoleonovom pohodu na Moskvu septembra 1812. godine. Biće svedok pobede kod Borodina, a kasnije 1815. godine definitivnog velikog Napoleonovog poraza i predaje. Vraća se u Italiju, u „novu i pravu domovinu“ kako kaže. U Italiji je napisao: Život Hajdnov, Istoriju slikarstva u Italiji i putopis Rim, Napulj, Firenca. Pod sumnjom da šuruje sa karbonarima, tajnim grupama koje su se borile protiv restauracije monarhije i koje su se raširile po Apeninskom poluostrvu Stendal je proteran iz Italije. Vraća se u Pariz, grad u kome je napisao neka od najvažnijih dela: studiju Rasin i Šekspir, Život Rosinijev i svoje kapitalno delo Crveno i crno.
 
     Od 1831. godine ponovo je u Italiji. Opet je konzul u Ćivitavekiji, malom gradiću blizu Rima. Čita stare italijanske hronike i u njima nalazi motive za mnogobrojne novele, kao i za svoj drugi veliki roman Parmski kartuzijanski manastir. Pred kraj života, vraća se u Pariz 1841. godine pošto je predhodno ostao bez položaj, prilično bolestan. Piše pod pseudonimima: Luiz Aleksandar, Bombe, Anastas de Sarpijer.
 
     Umro je u proleće 1842. godine. Posthumno su objavljena mnogobrojna njegova dela, među kojima još jedan roman, Lisjan Leven.
 
     Dela
 
     Crveno i crno (1830),
     Parmski kartuzijanski mananstir (1839)
     Rasprava o ljubavi
     Lisjan Leven
     Život Hajdnov
     Istorija slikarstva u Italiji
     Rim, Napulj, Firenca
     Rasin i Šekspir
     Život Rosinijev
 
     Nedovršena autobiografska dela
 
     Memoari jednog egoiste (1892),
     Život Anrija Brilara (1890).

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 61 Members:
loznicka , dmnikolic , louvancouver , dude , Gandalfsremčica , Jovan94 , zorancako , vemix1x2 , Djuro Palanacki , kameron1947 , joco385 , bolinjero , mldjen , ptar69 , farukdesa , onda.josh , ZoricaJovicic , zoranmccs , mumin , chica , ana oroz , tim.nb. , filip1783 , Tanja 1971 , knjigucitaj , s3ptease , tataprati , gaus , vlatko59 , slabun69 , kartagina1954+ , autonawy , jasnas , dino54 , dzemal69 , Marni , scull011 , ljubicabs , tvrtko , Sunovrat , avaheru , majona75 , neotec , reese , dali57 , biljanasan , Sanguimel , sashkitza89 , Cicek Micek , Yersinia , teodor1 , Beli81 , mave , Makily , bilja66 , kablar , mjokic , Eddie the Head , sladjan10 , peoklwki , sazor

#2
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 705 posts
 • 129199 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Стендал

 

Пармски картузијански манастир

 

StendhalChartreuse.jpg

 

     Ово је један од најузбудљивијих љубавних романа у француској и европској књижевности и најлепше Стендалово дело. Радња овог романа, препуног збивања и неочекиваних обрта, догађа се у Италији почетком 19. века. Фабрицио дел Донго, у чијем лику назиремо идеални аутопортрет аутора романа, сања о слави и љубави. Сан о успеху на бојном пољу у Наполеоновој војсци неће се остварити, али ће препознати љубав свог живота у лепој Клелији Конти, кћери свога тамничара. Поред других незаборавних портрета – војвоткиње Сансеверине или грофа Москве – Стендал нам нуди мајсторски приказане друштвене односе и интриге на двору у Парми и слику Италије која се бори против аустријске окупације.

 

 

У обради коришћен PDF by "service of penzos"

 

 

Израда новог PDF-a и ePUBA... ЈА

 

 

PDF + ePUB

(српски - ћирилица)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 
 
PDF + ePUB
(srpski - latinica)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 217 Members:

#3
WbravetheheartW

WbravetheheartW

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 163 posts
 • 12091 thanks

Marie-Henri Beyle Stendhal - Crveno i crno

 

Frederic_de_Sten_514b76648ef77.jpg

 

Smisao svog romana Stendhal je objasnio već samim naslovom u kojemu bojama označuje dvije oprečne pokretačke snage u životu glavnoga junaka: crvena simbolizira republikanizam, a crna crkvenu karijeru. Zainteresiran prije svega za istraživanje evolucije osjećaja i misli svojih likova, Stendhal ovdje stvara jedno od temeljnih djela psihološke pripovjedačke proze ne samo francuske nego i svjetske književnosti.

Julien Sorel, siromašan, izuzetno inteligentan i ambiciozan, dolazi iz provincije u grad s namjerom da nađe sreću, da uspije ili, čak, da pobijedi društvo. U njegovu životu ljubav igra važnu ulogu, ali samo dok ga ne udaljuje od postavljenog cilja. On svoj cilj postizava, stječe položaj i ugled, ali i gubi bitku i život. Ipak, i u posljednjem trenutku ostaje nepobijeđen; nadmoćno optužuje društvo i plemstvo (crvene) i svećenstvo (crne), privilegije i društvenu nepravdu.

Julien pripada onim likovima svjetske književnosti, koji složenošću svoje prirode i tragikom svoje sudbine nastavljaju živjeti u mašti čitaoca.

 

Jezik: hrvatski

Formati: EPUB, AZW3 i DOCX

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 242 Members:

#4
Niki1111

Niki1111

  Bronze Member

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 1,464 posts
 • 197430 thanks

Anri Bejl Stendal - O ljubavi

 

 

hB2qERW.jpg

 

 

Stendal je ovom knjigom pokušao da definiše ljubav objektivno i bez strasti. On u ovoj knjizi govori o tome šta se sve treba znati o ljubavi, koje vrste ljubavi postoje, kako se rađa ljubav... Analizira ljubav na osnovu svojih ljubavnih iskustava i neostvarenih želja, prvenstveno želeći da najuzvišenije ljudsko osjećanje približi svojim čitaocima.

Ljubav je kao groznica: rađa se i nestaje, a da pri tom čovjekova volja nema nikakvog udjela.

 

 

Sken: Cyrano  :clapping:   :flower:

 

Obrada: Niki1111 

 

 

Srpski, latinica

 

Pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Posted Image


Thanked by 372 Members:

#5
malena74

malena74

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 515 posts
 • 107092 thanks

Stendhal (Henri Beyle) - Opatica iz Castra

 

OPATICABD.jpg

 

Jednom prilikom je poznati španjolski pisac Ortega y Gasset napisao da je Stendhal vjerojatno "poslije Boga najveći pripovjedač".

I ova knjiga (dio zbirke "Talijanskih kronika") ovo nesumnjivo dokazuje.

Upotrijebivši renesansnu kroniku o nesretnoj ljubavi bogate plemkinje i siromašnog mladića,

Stendhal je stvorio jednu od posebnih verzija priče o Romeu i Juliji.

Jer ne samo da su njegovi ljubavnici u suprotnim taborima politički (i ratnički), nego su i po društvenom položaju suprotstavljeni.

Bezbroj tipično renesansnih političkih i drugih intriga (koje su skoro identične onima oko Lucrezie Borgie),

do kraja uništava bilo kakvu mogućnost ove veze, do samoubojstva junakinje.

 

Scan i obrada: malena

 

epub - uskoro

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 185 Members:

#6
darkerka

darkerka

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 284 posts
 • 46231 thanks

malena74  :wub:  :flower: 

Stendhal (Henri Beyle) - Opatica iz Castra

 

 

 

epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 152 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users