Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Salvador Dali


2 replies to this topic

#1
Eddie the Head

Eddie the Head

  Advanced Member

 • Prijatelj foruma
 • PipPipPip
 • 215 posts
 • 35576 thanks

Salvador Dali - Ja sam genije

 

image-1.jpg

 

 

"Pretpostavljam da se moji čitaoci uopšte ne sećaju, ili se veoma maglovito sećaju, onog tako značajnog perioda svoje egzistencije koji prethodi dolasku na svet, a protiče u majčinoj utrobi. Medjutim, ja se sećam, i to kao da je bilo danas. Zato hoću i da počnem ovu knjigu od pravog početka: dragocenim i jasnim sećanjem na moj zivot u majčinoj utrobi. To će bez sumnje biti prva sećanja ove vrste od početka istorije književnosti sveta."

 
"Ja sam genije" Salvadora Dalija, izbor je iz njegove velike i veličanstvene autobiografije pod nazivom "Tajni život Salvadora Dalija". Autobiografija prati život jednog od najboljih slikara XX veka, od rođenja pa sve do njegovog uspona i nečuvene slave. Kao i njegov život i autobiografija je krcata eksplozijama ekscesa, čudnovatostima, neobičnim zgodama i pikanterijama.
 
 
Izvor: scribd
Obrada: ja
 
EPUB, AZW3, PDF

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 443 Members:

#2
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 320 posts
 • 92633 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Salvador Dalí - Oslobađanje prstiju

 

 

Magijska strana zbirke eseja Salvadora Dalija (1904), prema Alenu Boskeu najslavnijeg slikara 20. veka posle Pikasa, majstora gromopucatelnih izjava u kojima je čitavog života neštedimice davao svoju ličnost svim znatiželjnicima bez razlike, dozvoljava da se kroz prividni (ne)red njihovog pisma pojave odsutni sadržaj, odsutni znak kojim se ističe nemoć krajnosnog poimanja te svesti, odnosno nemoć da se iskusi totalitet teorijskog znanja o umetnosti. I načina Dalijeve imaginacije, postupka i procedure umetnosti stvaranja i stvaranja umetnosti.

 

Simbolički poredak tekstova Dalijeve "teorije", iako koncentrisane oko osnovnih postulata mišljenja iz kojeg su nadrealisti još više pojačali iracionalistički karakter simbolističkog pokreta u umetnosti a rušenje konvencionalne i razumljive upotrebe jezika označenih prizora (sadržaja) slike doveli do apsurda, nosi u sebi neke od principa o "nesvarljivom" u znanju, i teoriji tzv. transcendentalnog opravdanja. I to onog preko kojeg proklamuje automatizam "doteranih, odnosno lazuriranih" slika koje se vizuelno javljaju kod umetnika, što ih poput senke prate.

 

Njihovo se filozofsko značenje sastoji u tome što nam nude "iskustvo" umetnosti u njenom "nomadskom stanju" ideja, suspregnutih sa stanjima ideja toka (pod)svesti u njenoj najdivljijoj zbrci i usamljenosti.

Utisak je da su Dalijevi eseji pisani u nekom somnabulističkom stanju, ni u snu, ni na javi, što je kod njega lik "savesnog studenta nadrealizma" metaforički preobrazilo u lik teoretičara sa ambicijama vizionara, mističkog proroka i fantaste. Onog kod koga je transparentno verbalizovana sklonost prema fantomima, mađiji i okultizmu. I koji veruje u preobražaj mita "u smislu da se hipnotički nepokretan lik Narcisove figure postepeno gubi sve dok ne postane potpuno nevidljiv ako se u njega, izvesno vreme i sa malog odstojanja, rasejano zagleda" posmatračevo oko.

 

 

pdf, mobi, epub

latinica

 

scan: Cyrano i jaske :clapping:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 329 Members:

#3
DogMedo

DogMedo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 252 posts
 • 37929 thanks

Salvador Dali

Skrivena lica

 

dali-800.jpg

 

 

U romanu Skrivena lica ulazimo u bizarni svet koji nam je već poznat iz Dalijevih slika. Živopisnim pojmovima Dali opisuje intrige i ljubavne veze skupine upečatljivih, ekscentričnih aristokrata koji svojim luksuznim i ekstravagantnim životima simbolizuju dekadenciju Evrope tridesetih godina 20. veka. Priča o isprepletenim životima glavnih junaka, od pariskih pobuna februara 1934. do najmračnijih dana Drugog svetskog rata predstavlja brilijantno i dinamično sredstvo Dalijeve jedinstvene vizije i čita se kao epitaf predratne Evrope.

„Knjiga je… toliko puna vizuelnih smicalica, toliko dovitljiva, toliko nabijena gotovo dikensovskom energijom da je teško ne prihvatiti autorovu arogantnu ocenu o samom sebi kao geniju. ”
– Džordž Meli, Obzerver

„Pročitate prvu stranu i već ste u staromodnom baroknom romanu, inteligentnom, ekstravagantnom, fotografski preciznom kao i na njegovim slikama, ali ne toliko otkačeno… Dali sve primećuje. ”
– Pi Džej Kavana, Gardijan

„Dalijev jedini roman bizaran je i kitnjast kao i sva njegova dela… Svi možemo da prepoznamo skrivena lica u Dalijevoj umetnosti. Svi znamo brkatu masku koju je nosio celog života. Dalijev roman delo je klovna koji vidi i iza osmeha… blistavog i zlokobnog. ”
– Margaret Rejnolds, Tajms

 

I za ovu knjigu hvala kolegi ( ͠• ͜ʖ ͡•) na ustupljenom vremenu i skenu. :)

(Ovo je izvučeno iz 120 MB TIFF-a ;) )

 

Jezik: sr

Formati: docx, epub, pdf

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 246 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users