Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Giovanni Boccaccio - Dekameron


No replies to this topic

#1
magz

magz

    Silver Member

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 3,408 posts
  • 351838 thanks

Giovanni Boccaccio - Dekameron

(izbor)

 

UspE94v.jpg

 

Dekameron (talijanski Il Decameron) je zbirka koju čini sto novela talijanskog predrenesansnog pisca Giovannija Boccaccia nastala između 1349. i 1353. godine.

 

Naziv dolazi od grčkih riječi δέκα (deset) i ἡμέρα (dan), jer deset mladih članova družine novele pripovijeda u periodu od deset dana. Odabirom toga naziva Boccaccio je htio pokazati svoju ljubav za starogrčki jezik i filologiju, kojega je među prvima u novome vijeku učio. Ranokršćanski biskup i pjesnik sv. Ambrozije naslovio je, primjerice, svoje djelo u kojemu opisuje šest dana stvaranja svijeta - Heksameron. Podnaslov, ili kako Boccaccio u uvodu kaže "prezime" Dekamerona, jest Kraljević Galeotto, što je talijanska inačica imena Galehauta, jednog od vitezova iz srednjovjekovnog ciklusa legendi o kralju Arturu i svetom gralu. To je ime Boccaccio odabrao zbog kraljevićeve plemenitosti i velikodušnosti, a i zato što ga u petoj knjizi Pakla, u slavnoj epizodi o Francesci i Paolu, spominje Boccacciov uzor Dante.

Dekameron je jedno od najvažnijih književnih djela predrenesansnog razdoblja. Boccaccio je tim djelom utemeljitelj književnosti i proznog pripovijedanja na talijanskom, pučkom, "vulgarnom" jeziku. Imao je golem utjecaj na europsku književnost: uzor je primjerice Canteburyjskim pričama engleskog pisca Geoffreya Chaucera i brojnim drugim sljedbenicima i oponašateljima. Iz Dekamerona su posuđivali i Shakespeare, Lope de Vega, Molière, poznavali su ga i kao izvor koristili Marin Držić, Petar Zoranić, Ignjat Đurđević. Pojedine priče adaptirane su u opere i operete. Više puta prenesen na filmsko platno, a najpoznatija ekranizacija je ona kontroverznog talijanskog redatelja Piera Paola Pasolinija iz 1971. godine.

Knjiga priča o grupi mladih ljudi, sedam djevojaka i tri mladića, koji iz Firence pobjegnu na seosko imanje na nedaleko ladanjsko područje Fiesole. Tamo se zadržavaju ukupno četrnaest dana: četiri dana se ne pripovijeda (dva dana zbog poslova, a dva dana su nedjelja, dan odmora), a u ostalih deset dana svatko od njih obavezan je ispričati po jednu novelu, pa knjiga sadrži ukupno sto novela. Razlog njihovog bijega je Crna smrt, strašna pandemija kuge koja je pogodila Firencu i gotovo cijeli stari svijet.

 

EPUB - HR

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 312 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users