Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Vladimir Nazor


1 reply to this topic

#1
magz

magz

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 3,222 posts
 • 313882 thanks

Vladimir Nazor - Bijeli Jelen

 

i8zt0xX.jpg

 

Bijeli jelen je najpoznatija i po mnogima najljepša bajka Vladimira Nazora. Nastala je 1913. godine.

Smještena je u neko neodređeno vrijeme u dalekoj prošlosti, u doba kada su svijetom još vladali vlastelini. Prati sudbinu sirote i malene ali hrabre i odlučne guščarice Anke (Zlatokose), koja se pred ljudskom zloćom sklanja u šumu punu čudesa i živi sa životinjama. Kao i u svakoj bajci, dobrota i plemenitost nadvladaju silništvo i zlo, a svatko se vraća tamo gdje mu je i mjesto, životinje u šumu, a Anka među ljude – "Neka bude sve onako, kako bi moralo biti".

 

 

PDF, EPUB - HR

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 174 Members:

#2
magz

magz

  Silver Member

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 3,222 posts
 • 313882 thanks

Vladimir Nazor - Priče s ostrva, iz grada i sa planine

 

4ycN0yq.jpg

 

Vladimir Nazor je autor nekoliko zbirki pripovijetki, koje tematski variraju od alegorije, fantastike i bajke, do kasnijih realističnih novela iz gradskog života.

Prozu je počeo pisati još za vrijeme boravka u Pazinu i Kopru, pa su njegove prve novele i ostala prozna djela (kraći romani poput Velog Jože) tematski vezana uz Istru. Osim Velog Jože (1908.), u tu fazu spadaju i kratki roman Krvavi dani (1908.), te zbirke Istarske priče (1913.) i Stoimena (1916.). Priče iz tog istarskog ciklusa pisane su jednostavno, namijenjene su širokoj publici i imaju za cilj nacionalno osvješćivanje istarskih Hrvata. Nazorove rane novele, premda se temelje na folklornim motivima i legendama, pisane su u duhu vremena i pod utjecajem poetike modernizma i secesije (utjecaj Oscara Wildea i Maeterlincka), često su simbolističke, alegorijske i fantastične.

Nakon preseljenja u Crikvenicu 1920. godine, Nazor stvara svoje najpoznatije dvije zbirke novela, Priče iz djetinjstva (1924.) i Priče s ostrva, iz grada i sa planine (1927.). Pripovijetke iz tih dviju zbirki su autobiografske, bave se uspomenama iz djetinjstva i mladosti. Od nacionalnih i prosvjetiteljskih tema Nazor se okreće prema vlastitoj unutrašnjosti, meditaciji i intimi, što u istoj toj fazi karakterizira i njegovu liriku. Antologijska je pripovijetka Voda, u kojoj autor pripovijeda neobični događaj iz djetinjstva na otoku Braču, jedinstvena među Nazorovim pričama i po tome što se u njoj koriste lokalizmi i brački čakavski dijalekt. Iz zbirke Priče s ostrva... ističu se novele Boginja, Prsten i Gemma Camolli, a iz Priča iz djetinjstva novela Štap; sve za temu imaju autorovo djetinjstvo i ranu mladost i predstavljaju nam ga kao osjetljivu osobu u različitim fazama odrastanja, bogatog emotivnog života. U Crikvenici je nastala zbirka Tri pripovijetke iz jednog dječjeg doma (1929.).

Posljednja Nazorova zbirka novela Zagrebačke priče (1942.) zaokret je prema realizmu, verizmu, feljtonizmu, gotovo novinarskom stilu, i socijalnoj tematici – Nazor priča o malim, siromašnim, odbačenim ljudima iz zagrebačkih predgrađa (Mali Štefek s Medveščaka, Penzija pometača Jožine).

 

PDF, EPUB - HR

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 110 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users