Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Aharon Appelfeld


1 reply to this topic

#1
Sandrine

Sandrine

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 371 posts
 • 98655 thanks
 • LocationMeđu knjigama

244e42t.jpg

 

Životna priča

 

«Životna priča» (Sippur Hayim, 1999.) posljednji je objavljeni roman Aharona Appelfelda, za koji je dobio prestižnu francusku nagradu "Medicis" za najbolji strani roman. U ovom autobiografskom romanu Appelfeld preispituje njegova sjećanja na djetinjstvo u rodnoj Bukovini (Rumunjska), raspad vlastite obitelji uoči 2. svjetskog rata, dolazak u Palestinu i novi život koji je morao stvoriti u nepoznatom okruženju. 
 
***
 
Aharon Appelfeld rodio se 1932. u Černovcima (Bukovina), u Rumunjskoj, kao sin jedinac u dobrostojećoj židovskoj obitelji. Nakon dolaska njemačkih postrojba u Bukovinu, kad je Appelfeld imao osam godina, započinje progon židovskog stanovništva. Majka mu je ubijena, a on je zajedno s ocem deportiran u koncentracioni logor. U postojećem metežu uspijeva pobjeći i tri se godine skriva po ukrajinskim šumama, preživjevši zahvaljujući lokalnoj prostitutki i seljacima, obavljajući sitne poslove za hranu. Kada to područje osvoji Crvena armija, priključuje se njezinim redovima kao pomoćnik u kuhinji gdje je dočekao i svršetak rata. Godine 1946. preko tranzitnoga logora u Italiji emigrira u Izrael, gdje i danas živi. Predaje hebrejsku književnost na Sveučilištu Ben Gurion u Negevu. 
 
Svoj književni rad započinje 1959. objavljujući poeziju, a 1962. i prvu zbirku priča pod naslovom «Dim» (Ashan). Njegov dosadašnji književni opus sastoji se od šest zbirki priča, nekoliko novela i eseja te impresivnih petnaest romana. Djela su mu prevedena na dvadeset pet jezika i objavljena u više od trideset zemalja svijeta. 
 
Iz tako opsežnog opusa treba izdvojiti dva romana po kojima je postao poznat i cijenjen i izvan granica Izraela: «Vrijeme čuda» (Tor Ha-Plaot, 1978.) i «Badenheim» 1939 (1979.). Zbog jezgrovita i suzdržana stila kritičari Appelfelda proglašavaju piscem tišine i neizrecivog, sve spektakularno u njegovim je tekstovima svedeno na najmanju moguću mjeru. Prikaz svakidašnjice projiciran kroz prizmu Povijesti glavna je tema većine njegovih tekstova.
 
Izvor: bojana888 (Malo promijenjen izgled)
Jezik: Hrvatski
Format knjige: EPUB, AZW3
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 190 Members:

#2
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 323 posts
 • 100573 thanks

ljubav_naslovnica_f.jpg

 

 

Aharon Appelfeld - Ljubav odjednom

 

 

„Nemam dojam da pišem o prošlosti. Prošlost je sama po sebi loša građa za književnost. Književnost je sadašnjost, ne u novinarskom smislu, nego kao težnja da trenscendirate vrijeme u vječnu sadašnjost.” ( A. Appelfeld )

 

Samozatajna Irena u druženju s Ernestom polako izlazi iz svoje sudbinske samoće i vezanosti za pokojne roditelje, vezuje se za Ernesta čija je melankonija, a poslije i bolest, navodi na razbijanje vlastite pasivnosti spram života.

 

Ernestu je pak pisanje smisao života, nužna ali i bolna svakodnevna bitka, samački čin iz kojeg je Irena potpuno isključena, ali njezina prisutnost i ljubav pomoći će mu da prihvati svoju prošlost i pisanje kao pozitivan, stvaralački čin. Osjeća da njegovo pisanje mora postati jednostavno poput Irene, treba ga rasteretiti ukrasa da bi dosegnuo istinu.

“Ljubav odjednom” ljubavna je priča, neprimjetno istkana stranicu po stranicu, između Ernesta, sedamdesetogodišnjeg pisca i njegove domaćice Irene, jednostavne mlade žene, vjernice, posvećene sjećanju na preminule roditelje. U toj istinskoj ljubavi koja bez dramatičnih strasti teče između dva bića svatko poštuje osobnost Drugoga i potiče u njemu ono najbolje (“Sve postoji zahvaljujući tebi”).

 

Preko Irene navire prošlost i pretače se u književno djelo. Istovremeno je riječ i meditaciji o povijesti, o komunizmu u Izraelu, II. svjetskom ratu, holokaustu... ispripovijedanoj bez predbacivanja i patetike. Prisutnošću Drugoga (Irene) proživljavamo i prihvaćamo sjećanje za koje smo vjerovali da je nestalo i koje je previše bolno da bismo ga evocirali.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: daša :wub:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 192 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users