Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Mihail Aleksandrovič Šolohov


4 replies to this topic

#1
n00b masster

n00b masster

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 515 posts
 • 21240 thanks
 • Locationn00bia

1075pnr.jpg

 

Mihail Šolohov - Tihi Don

 

Tihi Don je jedno od najmonumentalnijih dela svetske literature i ne može se podvesti pod jedan žanr. To je pre svega istorijski roman, koji prikazuje rusko društvo u jednom od najvažnijih trenutaka u istoriji Rusije — u vreme Revolucije 1917., a i politički jer se bavi političkim previranjima i sukobima između monarhista i komunista. Najveći deo knjige posvećen je opisivanju Istočnog fronta na kraju Prvog svetskog rata i građanskog rata 1917, kao i mukotrpnom životu donskih kozaka te se može smatrati ratnim i socijalnim romanom. Strasti i emocionalna preživljavanja glavnih junaka do tančina su opisana, pa je Tihi Don dobio i psihološku notu. Kao glavni lajtmotiv romana, ističe se nekonvencionalna veza između Grigorija Melehova i Aksinje, što romanu daje ljubavni karakter. Na kraju, sam naziv dela nagoveštava da pisac posebnu pažnju posvećuje opisima prirode – tihog Dona i mirne stepe, ravnodušnih nad teškom kozačkom sudbinom.

 

PDF, 3.7 + 4.1MB, SR, ćirilica

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


n00b is the masster!

Thanked by 220 Members:

#2
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 701 posts
 • 128625 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Михаил Александрович Шолохов

 

sholokhov-1938.jpg?w=221&h=300

 

    Рођен је 24. маја 1905. у сеоцету Крусилину, близу варошице Вешенска, на Дону и на њему је провео готово цели живот, те је тако веома добро познавао живот донских Козака.

 

    Сам је рекао: „Рођен сам на Дону, тамо похађао школу, формирао се као човек и као писац“. Шолохов, међутим, није био Козак: Његова мајка, Анастасија Д. Церњикова, била је по оцу Рускиња, а мајка јој је једним делом била Татарка; отац му је био трговац, Рус, Александар М. Шолохов. Његова мајка је прво била удата за козачког гардисту Степина Кузњецова.

 

    Михаил је због тога имао много потешкоћа – исмејавали су га јер није могао носити очево презиме, све док први мајчин муж није умро. Како су били досељеници на Дон, ни Церњикови, ни Шолохови нису имали привилегован статус иако су живели и понашали се попут других Козака. Добитник је готово свих совјетских књижевниих награда, а 1965. добио је и Нобелову награду за књижевност, за дело Тихи Дон. Умро је 21. фебруара 1984.

 

Дела

 

"Приче са Дона",

"Азурна степа",

"Човекова судбина",

"Тихи дон",

"Узорана ледина" и

"Они су се борили за отаџбину".


Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 94 Members:

#3
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 701 posts
 • 128625 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Михаил Александрович Шолохов

 

Тихи Дон 

I ТОМ 

 

web_xx.jpg

 

    Пре деведесет година Михаил Шолохов је започео рад на „Тихом Дону“ и за мање од пола године, 28. марта 1927. године, завршио први део. Пред њим је био титански рад.

    Име Шолохова и његовог великог романа-епопеје све чешће се чује на форумима који расправљају о проблемима православне цивилизације и избора пута света у развоју.

    Свој роман-епопеју Михаил Александрович Шолохов почиње тужно, сурово и крваво.

    Тужно и у крвавим тоновима га и завршава прошавши са својим јунацима кроз дугогодишњи круг људских искушења која се могу поредити са седам кругова Дантеовог пакла.

    „Тихи Дон“ који су читаоци у целом свету дочекали с невероватним усхићењем и дивљењем пред моћним даром младог руског писца „из народа“, који је за њега добио Нобелову награду, одједном се малтене претворио у пресуду за самог аутора. У сваком случају, томе су се, изгледа, надали они који су плели омчу за генија.

    „Тихи Дон“ није написао Шолохов...

    Аутор великог дела није бољшевички скоројевић, већ бели официр, убијен у казаматима Чеке.

    Покај се, плагијаторе, јер ти нема опроштаја!

    А он, Шолохов, лауреат Нобелове награде, одликован свим највишим књижевним наградама у својој земљи, само се смешкао у бркове. Сви „докази“ његове „неопростиве кривице“ градили су се углавном на истој основи: двадесетогодишњи младић који нема ни средње образовање, ни животно искуство, не може створити епско платно такве одухотворене снаге која је својствена само колосима Толстојевог кова. Ни додела Нобелове награде писцу 1965. године није зауставила завидљивце и мрзитеље.

    Покажи оригинални рукопис!

    А он се и даље смешкао.

    Зашто оригинали „Донских прича“, „Азурне степе“, „Узоране ледине“ постоје, а оригинални рукопис „Тихог Дона“ не?

    Велики песник тихог Дона је само настављао да слеже раменима као одговор на ове бесмислице оних који су га нападали.

    Захваљујући напорима велике групе научника, писаца, теоретичара књижевности Института за светску књижевност „Горки“, Руске академије наука, Савеза писаца Русије, блиских рођака Михаила Александровича Шолохова и личном старању недавно преминулог Виктора Степановича Черномирдина, изашао је из штампе прави „Тихи Дон“. Појавило се јединствено издање у ауторској, Шолоховљевој, редакцији, у његовој личној рукописној варијанти, очишћено од свих „редакторских“ интервенција из совјетског периода.

    Издавачи скрећу нашу пажњу на чињеницу да име Стаљина, који је чак постао генералисимус, није присутно ни у Шолоховљевим романима, ни у публицистици. Њега тамо нема. Уопште га нема. У делима готово код свих књижевника-дисидената  Русије и Совјетског Савеза, укључујући и нобеловце, он је присутан, а код Шолохова га нема. Зато Лаву Давидовичу Троцком, џелату и издајнику интереса донског козаштва, он враћа равном мером. То говори много тога. Између осталог и о „несталом“ рукопису „Тихог Дона“.

    Званична верзија овог „нестанка“ је следећа. У једном од периода заоштравања односа са Ростовским ОГПУ–НКВД, Михаил Александрович га је донео у Москву како би га показао специјалној комисији која је разматрала случај поводом оптужбе Шолохова за плагијат. Аутора „Тихог Дона“, романа који је, како би се то данас рекло, тренутно постао бестселер. Било је то 1929. године.

    Комисија није оставила ни камен на камену од оптужби и прогласила их је неоснованим.

    Враћајући се у Вјошенску, Шолохов је оставио рукопис романа-епопеје у Москви, код свог доброг пријатеља Василија Кудашова, уздајући се у њега као у самога себе. Али Кудашов је погинуо на самом почетку Великог отаџбинског рата. Кудашовљева жена (удовица) касније ће рећи да се рукопис негде изгубио... После пишчеве смрти вођена је истрага, саслушавани су рођаци, упућивани су захтеви архивима, а странице рукописа су почеле да се појављују на Западу као јако тражена роба. Тек после смрти Кудашове код наследника су пронађени драгоцени листови Шолоховљевог рукописа.

    Године 1999. Институт за светску књижевност, уз материјалну помоћ Владимира Путина, откупио их је за педесет хиљада долара... Тако укратко излаже историју овог јединственог споменика наше културе и Феликс Кузњецов, академик Руске академије наука.

    Што се тиче противречних мишљења о „Тихом Дону“, под условом да она нису „наручена“ (по терминологији данашњице), ту има мишљења колико и читалаца. Читајући поновно „Тихи Дон“ сада, као и онда, у студентским данима, видим да то дело огромне снаге јесте протест против тога да Руси убијају Русе, да патриоти Русије уништавају Русију, да богати врше насиље над сиромашнима, да им свим средствима намећу своју вољу. Глас овог протеста чује се и у наше време, буди душу, не дозвољава нам да клонемо духом.

    Хвала свима онима који су за нас на време васкрсли Михаила Шолохова који верује. Који верује у душу свог народа, у његову част и бесмртност.

 

    Анатолиј Јурков

 

У обради коришћенa PDF издања by "service of penzos", руски оригинал, осим тога, вршено је и поређење са радом који је упоредо спремао и  

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

, а све у циљу реконструкције PDF издања које је препуно грешака, а неке се, вероватно, нису дале искоренити...

 

Комплетна реконструкција, конвертовање у латиницу, израда "Cover-a", допуне, бла, бла, бла... ЈА

 

 

Други том ускоро...

 

 

PDF + ePUB + AZW3

(српски - ћирилица & latinica)

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 375 Members:

#4
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 701 posts
 • 128625 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Михаил Александрович Шолохов

 

Тихи Дон 

II ТОМ 

 

web_l.jpg

 

    ...Читајући поновно „Тихи Дон“ сада, као и онда, у студентским данима, видим да то дело огромне снаге јесте протест против тога да Руси убијају Русе, да патриоти Русије уништавају Русију, да богати врше насиље над сиромашнима, да им свим средствима намећу своју вољу. Глас овог протеста чује се и у наше време, буди душу, не дозвољава нам да клонемо духом.

    Хвала свима онима који су за нас на време васкрсли Михаила Шолохова који верује. Који верује у душу свог народа, у његову част и бесмртност.

 

    Анатолиј Јурков

 

У обради коришћенa PDF издања by "service of penzos", руски оригинал, осим тога, вршено је и поређење са радом који је упоредо спремао и 

Please Login or Register to see this Hidden Content

Please Login or Register to see this Hidden Content

, а све у циљу реконструкције PDF издања које је препуно грешака, а неке се, вероватно, нису дале искоренити...

 

Комплетна реконструкција, конвертовање у латиницу, израда "Cover-a", допуне, бла, бла, бла... ЈА

 

PDF + ePUB + AZW3

(српски - ћирилица & latinica)

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 366 Members:

#5
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 701 posts
 • 128625 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Михаил Шолохов

 

Донске приповијетке

 

image.jpg

 

    У великом романсијерском опусу највећег живог совјетског писца Михаила Шолохова прве ране приче, којима је навијестио свој улазак у литературу, и данас имају не само своју несумњиву вриједност него заузимају на свој начин и посебно мјесто у стваралаштву овог значајног писца. Наиме, у Донским приповијеткама Шолохов је наговијестио све своје доцније теме, у њима је зацртан пут једног од највећих епичара совјетске прозе. У низу сцена и слика, драматичних фабула, у судбинама лица, у револуционарном таласу који је захватио Подоње након Октобра, у блиставим описима природе – у свему томе као да Шолохов нема премца, па и у својим новелама из раног периода које се могу да мјере са оним најбољим што је совјетска литература остварила у том подручју и на ту тему, заједно са Бабељевим, Ивановљевим, Пиљњаковим, Серафимовичевим новелама и романима.

 

Скен: altan&Gringos

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Ћирилична насловница 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Обрада, ћирилично пресловљавање... JA

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

PDF + ePUB + AZW3

(српски - ћирилица & latinica)
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 218 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users