Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Dino Buzzati


4 replies to this topic

#1
voki

voki

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 641 posts
 • 118237 thanks

  O piscu

 

 

 

Dino Bucati potiče iz porodice s čvrstim moralnim i društvenim tradicijama (otac mu je bio profesor međunarodnog prava na univerzitetu u Paviji). Rođen je 16. oktobra 1906. godine u staroj porodičnoj kući u planinskom mestu Beluno, ali stalno boravište porodice je Milano. Njegov život je tekao linearno, bar za one koji vole da u spoljnim događajima nalaze psihološke korene tolikih „ličnosti" savremene literature.
Kao učenik klasičnog liceja Prini u Milanu, našao je svog prvog pravog učitelja, kako je voleo da kaže, u profesoru književnosti koji ga je naučio da otkriva u svakom obliku duboka značenja i odnose. Kad je završio srednju školu, želeo je da upiše studije književnosti; iz poštovanja prema ocu, prvniku, izabrao je prava, ali bez imalo sklonosti, tako da mu diploma, kada ju je najzad dobio, nikada nije poslužila. Od 1928. godine bio je novinar u listu Korijere dela sera i do kraja života nije napustio ni novinarstvo ni tu izdavačku kuću. Bio je specijalni izveštač i ratni dopisnik za vreme Drugog svetskog rata.
Bucatijeva književnička aktivnost počela je 1933. godine objavljivanjem romana Barnabo s planina (Baranbo delle montagne). Knjiga je probudila prilično interesovanje i radoznalost kritike kao delo mladog početnika. Međutim, dve godine kasnije njegov drugi roman, Tajna stare šume (II segreto del Bosco Vecchio), go¬tovo da nije ni primećen. Uspeh je došao objavljivanjem treće knjige, Tatarska pustinja (II deserto del Tartari), koja je u roku od nekoliko godina prevedena na više jezika i izazvala mnoga odobravanja. Priznanja su, međutim, bila umerena, jer dok je s jedne strane podvlačena pojava značajnog literarnog „slučaja", s druge strane je već počinjala igra upoređivanja i povezivanja s drugim autorima. Danas se ovaj roman smatra jednim od klasičnih dela svetske fantastike, a mnogo godina kasnije Bucati ga je proglasio knjigom svoga života. Kad sam je pisao bilo mi je jasno da ću tu knjigu morati da pišem celog svog života i da je završim tek pred smrt rekao je u jednom intervjuu 1966. godine.

 Preminuo je 1972. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prodavnica tajni

Dino Bucati

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bucatijeva sklonost ka fantastici, sa svim njenim mnogostranostima i šarolikostima, u potpunosti je ispoljena u pripovetkama koje omogućavaju piscu da na ograničenom prostoru, otaljavši ih na brzinu da bi odmah prešao na nešto drugo, evocira bezbrojne odjeke na koje u njegovoj duši nailazi jedna egzistencijalna stvarnost koja ga neprestano iznenađuje i oduševljava.
  Ovaj izbor napravljen je iz Bucatijeve knjige La boutique del mistero, koju je dve godine pred smrt priredio sam pisac, u nadi da ću upoznati ljude s najboljim što sam napisao, kako je rekao. Ovo je, dakle, katalog Bucatijevih pripovedaka koje će našem čitaocu pokazati do kakvog je savršenstva i dubina dospeo Dino Bucati, i pomoći mu da stekne predstavu o jednom piscu koji je, kao malo ko, umeo od svojih alegorija da napravi duboku i uznemirujući pesničku istinu. Unutrašnji svet autora pokazuje ovde svoju vitalnost i bogatstvo, dobijajući od priče do priče sasvim različite tomove, od vizionarskog do realistično-grotesknog, od lirskog do naučnofantastičnog.

 

 

pdf,sr

by voki

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 233 Members:

#2
ikamisic

ikamisic

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 134 posts
 • 26547 thanks

Dino Bucati - Prodavnica tajni

 

 

 

MOBI, EPUB

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 243 Members:

#3
boden

boden

  Gold Member

 • BD tim
 • PipPipPipPipPipPip
 • 5,341 posts
 • 160412 thanks

2PffDUj.jpg

 

Tatarska pustinja

 

 

Giovanni Drogo, mladi poručnik, po dužnosti stiže u Tvrđavu Bastiani, mrtvu granicu, svoje prvo odredište. To je bio dan koji je dugo čekao, početak njegovog "istinskog života". Misteriozna se tvrđava nalazi na rubu pustinje za koju legende kažu da je jednom odande došla najezda neprijatelja. Međutim, to su legende i tvrđava zapravo nikad ničemu nije služila. No, vojnička logika uvijek je ista - neprijatelj nikada ne spava.

Dino Buzzati (1906.-1972.), talijanski romanopisac, pripovjedač i dramatičar, proslavio se romanom "Tatarska pustinja" (1940.) koji književna kritika smatra "parabolom o vremenu što protječe bez svrhe", romanom "o ljudskom trajanju u ozračju ispraznog očekivanja fantazmagoričnog neprijatelja u ne manje nestvarnoj pograničnoj tvrđavi".

 

Scan: michonne :clapping:

Obrada: boden

 

epub, azw3, pdf HR

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 280 Members:

#4
ArmandHammer

ArmandHammer

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 42 posts
 • 4839 thanks

Dino Bucati - Tajna stare šume

 

Tajna-stare-sume-16538.jpg

 

Ovo može biti bajka. Ili bajka za odrasle koji su zauvek sačuvali dete u sebi. Ili jedna ozbiljna priča o iščekivanju i uzaludnosti ljudskih napora.

Roman počinje jednom smrću - drugom se završava. Ali nije patetičan, ni u jednom trenutku. Bucati piše o zavisti, pohlepi, mržnji, o uništavanju prirode, o odnosu gospodara i sluga, o prirodnoj ravnoteži.

 

epub

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 216 Members:

#5
ultimaV

ultimaV

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 44 posts
 • 3010 thanks

Tatarska-pustinja-76303.jpg

 

Dino Buzzati - Tatarska pustinja (2019)

 

Posle turobnih godina provedenih na Vojnoj akademiji, poručnik Drogo konačno kreće na svoj prvi zadatak, u mračnu i tihu Tvrđavu Bastijani. Iza zidina tvrđave leži kamenje i suva zemlja: Tatarska pustinja. Koja je svrha ovog vojnog garnizona na mrtvoj granici? Hoće li Tatari ikada krenuti u napad na tvrđavu? S vremenom Drogo se miri s beskrajnim, zaludnim i mučnim iščekivanjem. Ali ništa se ne događa, nada slabi, na horizontu ničeg novog. Iz dana u dan, koji su svi nalik jednan drugom, Drogo postepeno shvata strašnu istinu o Tvrđavi Bastijani…

Napisana 1938, kada je svet iščekivao rat, Tatarska pustinja je provokativna i zastrašujuća pripovest o nadi, čežnji i katkad užasnim posledicama naših snova i želja.

„Čudesna i opčinjavajuća knjiga, ekscentrični klasik.“ Dž. M. Kuci

„Postoje imena koja buduće generacije neće dopustiti da se zaborave. Jedno od njih je zasigurno – Dino Bucati.“ Borhes

„Predivan roman koji blista poput fatamorgane stavljajući u oštar fokus uspon i pad naših ambicija i nemilosrdnu eroziju vremena. To je priča o Đovaniju Drogu – ipak, koliko nas će se prepoznati u njemu!“ Jan Martel

 

 

Izvor: ultimaV
Jezik: Srpski
Format knjige: EPUB, DOC, PDF

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by ultimaV, 20 April 2020 - 16:42.


Thanked by 229 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users