Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Simone de Beauvoir


3 replies to this topic

#1
Maglarka

Maglarka

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 91 posts
 • 37565 thanks

Simone de Beauvoir - Drugi spol

 

 

 

 

10018.jpg

 

Dugoočekivana kontroverzna knjiga jedne od najpoznatijih francuskih filozofkinja, autorica romana, eseja i memoara. Prvi put na hrvatskom jeziku!
 
Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.
Prvo izdanje pojavilo se 1949. g., s jedne strane izazvavši skandal, posebno zbog pogleda na majčinstvo, a s druge odobravanje. Njezin jednostavan stil, filozofska misao i ponekad neuvijen jezik, njezin poziv na oslobađanje žene kroz rad te njezina ustrajnost u dokazivanju da je „ženska priroda“ samo društveni konstrukt, doveli su do toga da se knjigu do dana današnjeg smatra stupom feminizma. Knjiga se bavi identite­tom i drugošću žene te je predstavlja kroz brojne perspektive: biološku, psihoanalitičku, marksističku. Sve je to učinjeno kroz prizmu egzisten­cijalizma, filozofije čija je de Beauvoir bila pobornica. Autorica također obrađuje književne prikaze žene na primjerima D. H. Lawrencea, Breto­na, Stendhala itd. Autorica se bavi proživljenim iskustvom žene, njezinim formativnim godinama, položajem i preporučenim putom oslobađanja kroz obrazovanje i rad. Može se bez pretjerivanja reći da je knjiga temelj današnjih sve popularnijih rodnih studija, jer, kako kaže Judith Butler, Beauvoirina formulacija „Žena se ne rađa, nego postaje ženom“ prvi put u povijesti razdvaja pojmove „spola“ i „roda“. Knjiga je prevedena na četrdeset jezika.
 
obradila briana 
 
 
 
ispravljena verzija nalazi se dva posta ispod 
 

Please Login or Register to see this Hidden ContentThanked by 366 Members:

#2
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 320 posts
 • 93487 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Simone de Beauvoir - Nesporazum u Moskvi

 


Novela koju Simon de Bovoar nije želela da objavi zbog očiglednih aluzija na njen privatni život sa Sartrom.

 

„Nesporazum u Moskvi” govori o bračnoj krizi i krizi identiteta kroz koju Nikol i Andre, bračni par profesora u penziji, prolaze za vreme putovanja u Moskvu. Provlaćeći problem komunikacije kroz celo delo, De Bovoar analizira gorke posledice starenja: propadanje tela, odustajanje od planova i seksualnog života, gubitak nade... Posledica zaoštravanja „nesporazuma” jeste sve dublje zaranjanje u prošlost koje na kraju dovodi do zapitanosti o samom smislu ljudskog života. U brzom ritmu smenjuju se stanovišta glavnih junaka te tako paralelno stičemo uvid u muško i žensko gledište, njihove razlike i sličnosti. Simon de Bovoar je već koristila ovakav dvostruki fokus u svojim ranijim romanima, ali nikad sa tolikim intenzitetom i takvom komplementarnošću kao u „Nesporazumu u Moskvi”.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: Cyrano i jaske :yes:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 387 Members:

#3
Bri

Bri

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,464 posts
 • 36025 thanks

vPpX6vZ.jpg

 

Simone de Beauvior

 

Drugi spol

 

Dugoočekivana kontroverzna knjiga jedne od najpoznatijih francuskih filozofkinja, autorica romana, eseja i memoara. „Drugi spol“ prvi put na hrvatskom jeziku!

Prvo izdanje pojavilo se 1949. g., s jedne strane izazvavši skandal, posebno zbog pogleda na majčinstvo, a s druge odobravanje. Njezin jednostavan stil, filozofska misao i ponekad neuvijen jezik, njezin poziv na oslobađanje žene kroz rad te njezina ustrajnost u dokazivanju da je „ženska priroda“ samo društveni konstrukt, doveli su do toga da se knjigu do dana današnjeg smatra stupom feminizma.

Knjiga se bavi identitetom i drugošću žene te je predstavlja kroz brojne perspektive: biološku, psihoanalitičku, marksističku. Sve je to učinjeno kroz prizmu egzistencijalizma, filozofije čija je de Beauvoir bila pobornica. Autorica također obrađuje književne prikaze žene na primjerima D. H. Lawrencea, Bretona, Stendhala itd.

Simone de Beauvoir se bavi proživljenim iskustvom žene, njezinim formativnim godinama, položajem i preporučenim putom oslobađanja kroz obrazovanje i rad. Može se bez pretjerivanja reći da je knjiga temelj današnjih sve popularnijih rodnih studija, jer, kako kaže Judith Butler, Beauvoirina formulacija „Žena se ne rađa, nego postaje ženom“ prvi put u povijesti razdvaja pojmove „spola“ i „roda“. Knjiga je prevedena na četrdeset jezika.

 

hr, pdf, epub, azw3

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.

Thanked by 214 Members:

#4
Bri

Bri

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,464 posts
 • 36025 thanks

intervjui novinarke Alice Schwarzer sa Simone de Beauvior nalaze se na ovom linku

Please Login or Register to see this Hidden Content


Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.

Thanked by 16 Members:
Ljubo1957 , dusko51 , Maraja66 , Yersinia , severijan , gerasimrohan , farukdesa , boden , bosutsko , levijatan , volter , robertl2307 , morena38 , dusty , Natasa7777777 , bilja660 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users