Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Naguib Mahfouz


6 replies to this topic

#1
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 276 posts
 • 40627 thanks

Naguib Mahfouz (1911-2006)

 

Necip_Mahfuz.jpg

 

Nagim Mahfuz rođen je u Kairu 1911. godine. Pisanjem je počeo da se bavi kada mu je bilo sedamnest godina. Napisao je preko trideset romana, a 1988. dobio Nobelovu nagradu za književnost. Mahfuz je Nobelovu nagradu i egipatsko odlikovanje "Ogrlica Nila", dobio u trenutku navršavanja pet decenija rada i stvaralaštva.Thanked by 48 Members:
Stameni65 , gaus , vukina , bilja66 , stameni1 , Sas5AS , Marcel Proust , hejbaburiba , vevericavevic , fairyjuice , dezdemona532 , dusko51 , marlonbrutal , Yersinia , danilovac , Natasa7777777 , veroljub72 , cvetuljak , midhadz , s3ptease , vlatko59 , dino54 , gorkov666 , lilit_adamov , nomad , Vesna Spring , Sanguimel , Collector_2000 , zwelj , slabun69 , sanja051 , zhaneta , Herbert , drnele , bratobulje , Nyks , Zaban , Mmelita , zoksi1999 , bosutsko , Beli81 , Gutman , mikki , vtp , Нинорота , sofijasofija , alien78 , Disco Ninja

#2
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 276 posts
 • 40627 thanks

RAZGOVORI NA NILU

 

130327215020.gif

 

 

Izvor: Nesređen PDF skinut sa neta

Jezik: Bosanski

Pismo: Latinica

Format: pdf, epub, azw3

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 482 Members:

#3
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 276 posts
 • 40627 thanks

Nagib Mahfuz - SAGA O BEDNICIMA

 

160219085047.png

 

 

 

Sken i obrada: jocamx

ePub, azw3, pdf, srpski jezik, latinica

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by Prebond, 19 March 2021 - 08:04.
jos dva linka


Thanked by 506 Members:

#4
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 323 posts
 • 106435 thanks

nas_f.jpg

 

 

Naguib Mahfouz - Srce noći

 

 

„Srce noći” klasična je priča u Mahfuzovom stilu u kojoj autor briljantno opisuje ljudske emocije, klizeći kroz dubine psiholoških karaktera pripadnika različitih društvenih slojeva i surovu stvarnost života. Bavi se odnosima u porodici, između muškarca i žene, očeva i sinova, starih učenjaka sklonih misticizmu i generacija mladih, školovanih intelektualaca koji lutaju između zavodljivosti evropskih misaonih pravaca razvoja i tradicija islamskog života. Posebno produbljeno predstavljen je odnos autora prema političkim pokretima i učenjima u savremenom svetu i njihovom uticaju na, egipatsku političku misao.

 

Glavni junak romana „Srce noći” Džafer ar-Ravi pripoveda prijatelju iz susedstva, tokom jedne duge noći u kafani u starom Kairu, o svom životu provedenom između razuma i vere, ljubavi i patnje, političkih ubeđenja i zločina koji ga odvodi na robiju. Kroz sva iskušenja i patnje prolazi s iznenađujućom čvrstinom i nadom, podupret snažnim ubeđenjima, duhovnošću i dubokim osećanjem pravednosti svoje misije. Ispod površine ove priče odvija se duboka drama ljudskog života, a bogatstvo Mahfuzovog rukopisa leži u sposobnosti da predstavi razna obličja te drame. Njegovi likovi su jedinstveni, jezik je živ, rečenice kratke, a intezitet u romanu najčešće izvire iz tragičnog čovekovog sukoba sa sudbinom.

 

 

pdf, mobi, epub

latinica

 

naslovnica: Cyrano :party:

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 456 Members:

#5
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 276 posts
 • 40627 thanks

Nagib Mahfuz - PUT IZMEĐU DVA DVORCA

 

Za-sajt.jpg

 

 

Roman Put između dva dvorca je prvi dio Trilogije i obuhvata vrijeme od 1917. do 1919. godine, u kome se javlja i ispoljava socijalna i moralna priroda i status prve generacije jedne sitnoburžoaske porodice, koja jednim svojim dijelom živi u prošlosti, sa njenim pozitivnim i negativnim vrijednostima. Veza sa prošlošću najkruće je oličena u ocu porodice, u njegovoj bespogovornoj dominaciji i tvrdom nastupanju na striktnom održavanju tradicionalnih odnosa. No, porodica već počinje da se rastače iznutra: sve je više nezadovoljstva i bunta, razapinjanja između „mira u kući“ i sve većeg nemira izvan kuće, koji se onda živo i zorno odražava na odnose u uzornoj porodici trgovca Ahmeda Abduldževada. Međutim, otac uspijeva da sve te suprotnosti kontroliše, što, opet ne znači da se ne pojavljuju sasvim vidljive pukotine u toj hermetički zatvorenoj, tradicionalističkoj socijalnoj sredini.

 

 

 

 

latinica

epub, azw3, pdf

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 316 Members:

#6
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 323 posts
 • 106435 thanks

nas-f.jpg

 

 

 

Naguib Mahfouz - Dan kada je vođa ubijen


 

 

U ovom jezgrovitom, nevelikom romanu koji čitaoca drži bez daha, napisanom sredinom osamdesetih godina prošlog veka, fokus je još jedanput na generacijskoj paradigmi koja je predstavljena u „Kairskoj trilogiji”. Ovog puta Mahfuz prati život kairske porodice iz srednje klase, ranih osamdesetih, kada je na vlasti predsednik Anvar el-Sadat. To je doba promena u Egiptu, vreme oštre krize, kada su obični ljudi gurnuti i „ambis infitaha” - ekonomskih reformi kojima se završava dominacija javnog sektora u društvu i podstiču privatne investicije. Dok su nevini bespomoćno posmatrali kako se njihov svet raspada u ludoj jurnjavi, u društvu je prisutna slutnja o bliskoj propasti i osećanje straha. Čitav način života sa svojim vekovnim tradicijama i sistemom vrednosti jednostavno gubi snagu i ruši se, ostavljajući prostor za nemilosrdan, novi materijalizam u „kraljevini korumpiranih” gde opstaju samo najspremniji. Roman dostiže vrhunac prikazom ubistva predsednika Sadata 6. oktobra 1981. godine, događaja oko koga Mahfuz spretno gradi izmišljen zaplet. Bogat ironijom i prepun političkih tonova, u pitanju je dobro napisan, snažan i efektan roman.


 

pdf, mobi, epub

latinica


 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 303 Members:

#7
zuls

zuls

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 153 posts
 • 35715 thanks

Naguib Mahfouz

Novi Kairo

gwgcDrO.jpg

 

Sam naslov knjige zvuči kao neka vrsta oksimorona. Jaz prošlosti i sadašnjosti je prisutan u svakom djeliću priče koju Mahfuz priča prateći dešavanja u Kairu. Sjećanje je za Mahfuza pokretač pripovjedanja.

Nekadašnji Kairo je još jedino prisutan u pričama i reminiscencijama. Prateći tok svjesti glavnog junaka, pratimo i neku od istorija Kaira. Iščezavanje i brisanje mjesta, kafanica, radnji i naziva, je nestajanje i kopnjenje starog Kaira. Čak je i smještanje Kopta, jedne od najstarijih civilizacija s tih prostora, na veliko groblje samo dio te velike promjene, ali i dodatna strategija pisca kojom podvlači neminovne (često ne baš pohvalne) promjene u životu Kaira. Šta li nam donosiš sa sobom, ti strašno sutra?

 

pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 252 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users