Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Naguib Mahfouz


5 replies to this topic

#1
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 204 posts
 • 25305 thanks

Naguib Mahfouz (1911-2006)

 

Necip_Mahfuz.jpg

 

Nagim Mahfuz rođen je u Kairu 1911. godine. Pisanjem je počeo da se bavi kada mu je bilo sedamnest godina. Napisao je preko trideset romana, a 1988. dobio Nobelovu nagradu za književnost. Mahfuz je Nobelovu nagradu i egipatsko odlikovanje "Ogrlica Nila", dobio u trenutku navršavanja pet decenija rada i stvaralaštva.Thanked by 39 Members:
fairyjuice , dezdemona532 , dusko51 , marlonbrutal , Yersinia , danilovac , Natasa7777777 , veroljub72 , cvetuljak , midhadz , s3ptease , vlatko59 , dino54 , gorkov666 , lilit_adamov , nomad , Vesna Spring , Sanguimel , Collector_2000 , zwelj , slabun69 , sanja051 , zhaneta , Herbert , drnele , bratobulje , Nyks , Zaban , Mmelita , zoksi1999 , bosutsko , Beli81 , Gutman , mikki , vtp , Нинорота , sofijasofija , alien78 , Disco Ninja

#2
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 204 posts
 • 25305 thanks

RAZGOVORI NA NILU

 

130327215020.gif

 

 

Izvor: Nesređen PDF skinut sa neta

Jezik: Bosanski

Pismo: Latinica

Format: pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by jocamx, 27 July 2016 - 09:22.


Thanked by 423 Members:

#3
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 204 posts
 • 25305 thanks

Nagib Mahfuz - SAGA O BEDNICIMA

 

160219085047.png

 

 

 

Sken i obrada: jocamx

ePub, azw3, pdf, srpski jezik, latinica

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by jocamx, 01 August 2016 - 21:25.


Thanked by 445 Members:

#4
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86582 thanks

nas_f.jpg

 

 

Naguib Mahfouz - Srce noći

 

 

„Srce noći” klasična je priča u Mahfuzovom stilu u kojoj autor briljantno opisuje ljudske emocije, klizeći kroz dubine psiholoških karaktera pripadnika različitih društvenih slojeva i surovu stvarnost života. Bavi se odnosima u porodici, između muškarca i žene, očeva i sinova, starih učenjaka sklonih misticizmu i generacija mladih, školovanih intelektualaca koji lutaju između zavodljivosti evropskih misaonih pravaca razvoja i tradicija islamskog života. Posebno produbljeno predstavljen je odnos autora prema političkim pokretima i učenjima u savremenom svetu i njihovom uticaju na, egipatsku političku misao.

 

Glavni junak romana „Srce noći” Džafer ar-Ravi pripoveda prijatelju iz susedstva, tokom jedne duge noći u kafani u starom Kairu, o svom životu provedenom između razuma i vere, ljubavi i patnje, političkih ubeđenja i zločina koji ga odvodi na robiju. Kroz sva iskušenja i patnje prolazi s iznenađujućom čvrstinom i nadom, podupret snažnim ubeđenjima, duhovnošću i dubokim osećanjem pravednosti svoje misije. Ispod površine ove priče odvija se duboka drama ljudskog života, a bogatstvo Mahfuzovog rukopisa leži u sposobnosti da predstavi razna obličja te drame. Njegovi likovi su jedinstveni, jezik je živ, rečenice kratke, a intezitet u romanu najčešće izvire iz tragičnog čovekovog sukoba sa sudbinom.

 

 

pdf, mobi, epub

latinica

 

naslovnica: Cyrano :party:

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 383 Members:

#5
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 204 posts
 • 25305 thanks

Nagib Mahfuz - PUT IZMEĐU DVA DVORCA

 

Za-sajt.jpg

 

 

Roman Put između dva dvorca je prvi dio Trilogije i obuhvata vrijeme od 1917. do 1919. godine, u kome se javlja i ispoljava socijalna i moralna priroda i status prve generacije jedne sitnoburžoaske porodice, koja jednim svojim dijelom živi u prošlosti, sa njenim pozitivnim i negativnim vrijednostima. Veza sa prošlošću najkruće je oličena u ocu porodice, u njegovoj bespogovornoj dominaciji i tvrdom nastupanju na striktnom održavanju tradicionalnih odnosa. No, porodica već počinje da se rastače iznutra: sve je više nezadovoljstva i bunta, razapinjanja između „mira u kući“ i sve većeg nemira izvan kuće, koji se onda živo i zorno odražava na odnose u uzornoj porodici trgovca Ahmeda Abduldževada. Međutim, otac uspijeva da sve te suprotnosti kontroliše, što, opet ne znači da se ne pojavljuju sasvim vidljive pukotine u toj hermetički zatvorenoj, tradicionalističkoj socijalnoj sredini.

 

 

 

 

latinica

epub, azw3, pdf

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 240 Members:

#6
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86582 thanks

nas-f.jpg

 

 

 

Naguib Mahfouz - Dan kada je vođa ubijen


 

 

U ovom jezgrovitom, nevelikom romanu koji čitaoca drži bez daha, napisanom sredinom osamdesetih godina prošlog veka, fokus je još jedanput na generacijskoj paradigmi koja je predstavljena u „Kairskoj trilogiji”. Ovog puta Mahfuz prati život kairske porodice iz srednje klase, ranih osamdesetih, kada je na vlasti predsednik Anvar el-Sadat. To je doba promena u Egiptu, vreme oštre krize, kada su obični ljudi gurnuti i „ambis infitaha” - ekonomskih reformi kojima se završava dominacija javnog sektora u društvu i podstiču privatne investicije. Dok su nevini bespomoćno posmatrali kako se njihov svet raspada u ludoj jurnjavi, u društvu je prisutna slutnja o bliskoj propasti i osećanje straha. Čitav način života sa svojim vekovnim tradicijama i sistemom vrednosti jednostavno gubi snagu i ruši se, ostavljajući prostor za nemilosrdan, novi materijalizam u „kraljevini korumpiranih” gde opstaju samo najspremniji. Roman dostiže vrhunac prikazom ubistva predsednika Sadata 6. oktobra 1981. godine, događaja oko koga Mahfuz spretno gradi izmišljen zaplet. Bogat ironijom i prepun političkih tonova, u pitanju je dobro napisan, snažan i efektan roman.


 

pdf, mobi, epub

latinica


 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 Thanked by 191 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users