Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Razvan Radulescu


No replies to this topic

#1
TRoss

TRoss

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
  • 300 thanks

Răzvan Rădulescu

 

Răzvan Rădulescu jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih rumunjskih pisaca i scenarista srednje generacije. Rođen je u Bukureštu 1969. godine. Diplomirao je filologiju na Filozofskome fakultetu i opernu režiju na Glazbenoj akademiji u Bukureštu.
Kao scenarist, uvelike je pridonio razvoju postrevolucionarne rumunjske kinematografije, potpisujući naslove koji su obilježili europsku filmsku scenu posljednjih desetak godina, poput Smrt gospodina Lazarescua; 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana te Pozicija djeteta, pobjednika Berlinalea 2013. godine.
Nakon premijernog književnog pojavljivanja u antologiji Obiteljski portret (1995.), objavio je dva izvrsno primljena romana: za Život i djelo Ilije Cazanea iz 1997. godine dobio je nagradu Društva rumunjskih pisaca za najbolji debitantski roman, a Teodozije Mali dobitnik je nagrade Europske unije za književnost 2010. Oba su naslova sada dostupna u hrvatskom prijevodu.

 

_____________________________________________

 

Teodozije Mali

 

9477.jpg

 

 

Roman Teodozije Mali autentično je svjedočanstvo jedne raskošne mašte, ali i dokaz tomu da i najneobičnije fikcionalne konstrukcije teško nadmašuju surovost stvarnosti iz koje su na ovaj ili onaj način ponikle. Smješten u bajkovit, iz vremenskoga i prostornog kontinuuma izmješten svijet koji geografiju današnje Rumunjske miješa s fantastičnim zemljopisom neobičnih kraljevstava – poput onih zelenih i plavih mrava – Teodozije Mali predstavlja groteskom i apsurdom te finim humorom iscrtanu parabolu političkog života suvremene države: grubu borbu za moć vođenu preko leđa tihe većine. U tome mu pomaže galerija briljantno osmišljenih, urnebesnih antropomorfnih i zoomorfnih likova koji – često na hiperboličan, bajkama svojstven način –utjelovljuju različite funkcije iz javnog života. Osim samoga Teodozija, prijestolonasljednika za čiju se sigurnost brine opunomoćeni tutor Mačkopas Gavril, tu su i svojevrsni dvorjani Utvara Otilia, Sova Kaliopi i Minotaur Samoil kao i uzurpatori Soma Protektor i Otto iz Ottoburga, a nad svima bdije misteriozno božanstvo oscilirajućih moći: strašni zmaj Veliki Monstrumić.
 
Te­odo­zi­je Mali bez sumnje pred­stavlja ru­munjsku proznu knji­gu go­di­ne te je­dan od vrhu­na­ca rumunjske knji­ževnosti na­kon 1989.
Bi­anca Burta-Cernat,
Ob­serva­tor cultu­ral

 

Sken i OCR: Harold Fander

 

epub, azw, pdf (hr)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Link za ostale knjige iz serijala Europom u 30 knjiga

 

Please Login or Register to see this Hidden ContentThanked by 291 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users