Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Raymond Queneau


3 replies to this topic

#1
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 711 posts
 • 130908 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Remon Keno (Raymond Queneau)

 

photo01.jpg

 

21. februar 1903. – 25. oktobar 1976.

 

    Remon Keno je francuski romanopisac, pesnik, dramaturg i jedan od osnivača književne grupe Ulipo (1960.) - međunarodna gupa književnika i matematičara koja je raspravljala o pojmu "prisile" i pronalazila nove načine za podsticanje stvaralaštva.‎

 

    "Stilske vežbe", jedno od najpoznatijih Kenoovih dela, objavljeno je 1947. U njoj je isti događaj ispričan na 99 različitih načina.

‎1959 je objavljen veoma poznati Kenoov roman "Zazi u metrou". Uskoro je adaptiran za pozorište i film..

 

    Počeo je da objavljuje stihove kad nije imao ni sedamnaest godina. Od početka je pod velikim uticajem Žila Laforga., pesnika simboliste. Njegova glavna karakteristika je u njegovoj odvratnosti prema pisanom jeziku, jeziku iz biblioteka, koji po njemu nema više veze sa živim francuskim jezikom kojim se danas govori. Keno se opredeljuje za ovaj drugi i iz njega unosi u svoje pesme mnoge reči, nove izraze i stilske obrte. Tako je izgradio poseban, svoj stil, dosad nepoznat u francuskom pisanom jeziku. Keno piše i romane u kojima je isto tako originalan i svojstven kao što je bio naročito u svojim prvim dvema zbirkama poezije. 


Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 24 Members:
Suzana_M , s3ptease , gaus , slabun69 , medicus , branpop , Нинорота , plavka , leo8 , ppribic , vesnaj , vlatko59 , lilit_adamov , Sanjamarko , bosutsko , Yersinia , Petarp2015 , apoidea , san2710 , ivan gnjavic , midhadz , mamil8 , Disco Ninja , valance

#2
Carlo

Carlo

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 711 posts
 • 130908 thanks
 • LocationBrdoviti Balkan

Remon Keno

 

Stilske vežbe

 

keno.jpg

 

    Keno narodni govor podiže do dostojanstva pisanog jezika, skida rđu i blato s točkića književnosti, nameće novu poeziju.Leksikoman Keno, kako ovog francuskog pisca naziva njegov poštovalac Belaval, sa lajbnicovskim ukusom za umetnost kombinatorike, na stotinak načina obrađuje isti siže, događaj stvaran i banalan, i time, na izvestan način, postaje preteča kompjuterskih prevoda. u njegovom delu prepoznaju se "najprisutnije tendencije francuskog duha, u vidu parodijskih elemenata takozvanog kartezijanstva, liričnosti, nacionalističkog patosa, sve do egzistencijalizma i fenomenološkog buncanja", ističe prevodilac "Stilskih vežbi" Danilo Kiš.

 

Sken: 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 & 

Please Login or Register to see this Hidden Content

:handshake:

Obrada... JA

 

PDF + ePUB + AZW3

(srpski latinica)
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Није знање, знање знати, већ је знање, знање дати!

Наше је само оно што поклонимо другима!


Thanked by 310 Members:

#3
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 320 posts
 • 93534 thanks

nas_f.jpg

 

 

Raymond Queneau - Modri cvijetak

 


Roman se sastoji od dvadeset i jednog poglavlja u kojima se izmjenjuju epizode iz života dvojice likova koji se pojavljuju jedan drugom u snu ‒ vojvoda od Augea i Cidrolin ‒ s tom razlikom da se vremenski Cidrolinov život neprekinuto odvija tijekom 1964, dakle u vrijeme pisanja romana, a vojvodin se proteže u pet različitih povijesnih razdoblja, od XIII. stoljeća do Cidrolinove sadašnjosti. Vremenski skok ostvaruje se nakon svaka četiri poglavlja, dok se naposljetku u sedamnaestom poglavlju obojica ne susretnu u istom vremenu i na istome mjestu. 

 

Dok se epizode iz prošlosti nižu dinamikom vojvodina putovanja zadržavajući se na dominantnim temama pojedinih razdoblja (od srednjovjekovnih progona vještica, apsolutne vlasti vlastelina nad siromašnim seljacima, preko raskoši i talijanskog utjecaja u renesansno doba do Francuske revolucije), suvremeno doba u kojem živi Cidrolin vjerna je slika francuskog društva 1960-ih: pojava jeftinih stanova u bezličnim stambenim naseljima, masovna pomama za televizijom, izlasci u bistroe i restorane kao tipičan način zabave, priliv mladih ljudi u metropolu...

 

Vojvoda i Cidrolin podudaraju se u nizu formalnih sličnosti (status udovca, odnos prema hrani, ljubav prema oslikavanju površina), no istodobno su i izrazito različiti, kako prema društvenom staležu tako i prema karakteru: vojvoda je aktivan, ciničan i nasilan; Cidrolin je naprotiv pasivan, smiren, gotovo ravnodušan. Nasuprot dinamičnom i pustolovnom vojvodinom životu koji hrabro i strelovito tutnji kroz francusku povijest, Cidrolin kao da je zaustavljen u nepomičnoj sadašnjosti, uživajući u aktivnostima opijanja i drijemanja na palubi.

 


pdf, epub, mobi


scan: dasha  :wub:
obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 246 Members:

#4
nela012

nela012

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 2,220 posts
 • 160297 thanks

Raymond Queneau

Caca u metrou

 

26133759.jpg

 

„CACA U METROU“, NAJPOPULARNIJE DELO FRANCUSKOG PISCA REJMONA KE-NOA, MOŽE SE SMATRATI NEKOM VRSTOM UZORKA SVIH KENOOVSKIH STILSKIH, FILOZOFSKIH I JEZIČKIH OSO-BENOSTI. NJEGOVOJ POPULARNOSTI DOPRINOSI NE SAMO JEZIČKI HUMOR, NEGO IIZVESNI „VUKOVSKI IZRAZIMA KOJIMA TA KNJIGA OBILUJE. ALI OVAJ ROMAN PLENI ČITAOCA PRE SVEGA SVOJOM ATMOSFEROM, SMENOM I STAPANJEM REALNIH I IREALNIH OKOLNOSTI, SLIKOVITOŠĆU TUROBNIH PARIŠKIH PREDGRAĐA, KAO I SVOJIM LIKOVIMA ČIJE PONAŠANJE I PRERUŠAVANJE, U NEPREDVIĐENIM I NAPETIM SITUACIJAMA, PODSEĆAJU NA PRVE DANE NEMOG FILMA. ROMAN „CACA U METROU" DOŽIVEO JE SVETSKI USPEH I U FILMSKOJ VERZIJI LUJA MALA.
 

Pdf, sr, latinica

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Izvor: Cyrano :) :) :)

Obrada: nela012


Knjiga dobija život tek čitanjem.

Čitalac joj daje život, sastavljajući slike koje stvaraju imaginarni svet u kojem likovi žive.

(Musso)


Thanked by 215 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users