Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Roberto Arlt


1 reply to this topic

#1
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 182 posts
 • 20667 thanks

Roberto Arlt  (1900-1942)

 

220px-RobertoArlt.jpg

 

Roberto Arlt se rodio 26. aprila 1900. godine u Buenos Ajresu, u četvrti Flores, u skromnoj porodici nemačkog emigranta Karla Arlta i Tršćanke Ekaterine Jobštrajbicer. Kao dečak je sanjao da bude pirat i pronalazač, kako je 1930. godine zabeležio u svojim Bakropisima. Bio je čitalac halapljiv poput junaka romana Besomučna igračka, Silvija Astijera, čiji najdraži pisci su Bodler, Dostojevski, Baroha, a najdraže knjige avanturistički romani o Rokambolu. Godine 1916. zbog svađa sa ocem napustio je školu i roditeljsku kuću i počeo da se bavi raznim poslovima: bio je prodavac u knjižari, šegrt kod mehaničara, limar, trgovački putnik...

Prvu priču, Jehova, objavio je 1918. i odmah zatim počeo da piše Besomučnu igračku, roman koji je završio i objavio 1926. godine.

U međuvremenu, 1920. je u časopisu Tribuna Libre objavio ogled „Okultne nauke u gradu Buenos Ajresu“ i 1921. otišao da u gradu Kordobi odsluži vojsku. U tom gradu je upoznao Karmen Antinući, kojom se oženio godinu dana kasnije; u tom gradu mu se rodila i ćerka Mirta. Po povratku u Buenos Ajres u časopisu Proa 1925. je objavio dva poglavlja romana Besomučna igračka, a sledeće godine počeo je da sarađuje sa humorističkim časopisom Don Gojo.

Godina 1926. predstavlja prelomnu godinu u modernoj argentinskoj književnosti. Te godine su se pojavili Arltov prvi roman, Besomučna igračka i poslednji roman Rikarda Guiraldesa, Don Segundo Sombra, dva izuzetno različita romana koje razdvaja koliko način pisanja toliko i ideologija.

Sledeće godine Arlt je počeo da radi za izuzetno tiražne dnevne novine Kritika. Pisao je crne hronike, odnosno, „beleške o kasapima i opsenarima“, kako ih je nazivao, a sve to iz „potrebe za punim tanjirom" (Portenjski bakrorezi, 1950).

Godinu dana kasnije, u maju 1928, postao je kolumnista u dnevniku El Mundo, objavljivao Portenjske bakropise i nekoliko priča, od kojih će prva, „Drski grbavac“, dati naslov zbirci priča iz 1933. godine. Godine 1929. objavio je drugi roman, Sedam ludaka, a dve godine kasnije Bacače plamena.

U maju 1930, Arlt je putovao u Uragvaj i Brazil, odakle je slao Urugvajske bakroreze, sakupljene u knjigu 1996. Godine 1932. objavio je poslednji roman, Ljubav čarobnica, osudu buržoaskog braka, njegovog lažnog morala i materijalnih interesa.

Zatim se okrenuo pozorištu: 1932. premijerno je prikazana drama Trista miliona, a zatim su usledili Dokaz ljubavi, Saverio surovi, Proizvođač aveti, Pusto ostrvo, Afrika, Čelično veselje i Pustinja ulazi u grad. Poslednja drama nije postavljena na scenu zbog iznenadne smrti autora. Tokom svih tih godina, Arlt je nastavio da piše Bakroreze za El Mundo, i obično ih objavljivao pod naslovom Portenjski bakrorezi, ali u zavisnosti od teme, to su mogli biti i Pozorišni bakrorezi, Rečni bakrorezi (pisani s putovanja brodom u avgustu 1930. godine), Patagonski bakrorezi (januar i februar 1934), Pakao u Santjagu (o katastrofalnoj suši u ovoj argentinskoj provinciji, u decembru 1937), Bolnice u bedi (januar i februar 1933), a u avgustu 1939. seriju je nastavio pod naslovom Bolnički problem.

 Thanked by 22 Members:
Natasha085 , rajko12 , ivan gnjavic , zivkovic957 , s3ptease , slabun69 , krcmastara , tbabovic , Yersinia , apoidea , shocika87 , Ahab Pikvik , janja , midhadz , bosutsko , Disco Ninja , mamil8 , Magelan , slaavica , marili , morena38 , Carlo

#2
jocamx

jocamx

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 182 posts
 • 20667 thanks

Roberto Arlt - Besomučna igračka

 

mala-300x500.jpg

 

 

U ovom romanu autor govori o temi kojoj će se vraćati u svim svojim delima: jedina alternativa ljudskoj bedi je izdaja. Paradoksalno, upravo u svesti izdajnika koji se odaje najgorim stvarima, razrešava se nepoznanica. Silvio Astijer, protagonista romana, u očajanju provodi detinjstvo obeleženo bedom, zločinima i poniženjima. Kao naopaki svetac, odlučuje da utone u zločin kako bi dao smisao svom životu: da može do krajnjih konsekvenci da preuzme na sebe grižu savesti. Izvanredna priča o svetu podzemlja i jadnika u Buenos Ajresu!

Huan Karlos Oneti: Arlt je pisac koji je bolje nego iko drugi razumeo grad u kojem mu se zalomilo da se rodi... Govorim o romansijeru koji postaje sve veći kako vreme odmiče... Rođen je da piše o nedaćama iz detinjstva, mladosti, zrelosti. Radio je to sa srdžbom i sa genijalnošću: ni u jednom ni u drugom nije oskudevao. 

 

 

Scen: Cyrano

Obrada: Jaske i jocamx

Jezik: srpski, latinica

Formati: epub, azw3, pdf

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 216 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users