Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Bogoljub Šijaković - Veliki rat, vidovdanska etika, pamćenje


No replies to this topic

#1
Rónán

Rónán

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 527 posts
  • 32293 thanks

Богољуб Шијаковић - Велики рат, видовданска етика, памћење, О историји идеја и Спомену Жртве, 'Службени гласник', Београд 2015.

 

9IqmPHe.jpg

 

"О стогодишњици Великог рата, постављајући најпре дијагнозу времена данашњег, потом луцидно анализирајући дух времена уочи Сарајевског атентата, аутор есејa жестоког набоја, колико интелектуалног толико и емоционалног, кроз прецизно изоштрену оптику културе Памћења говори о узроцима и разлозима, мотивима и поводима, циљевима и сврхама рата, о „праву на рат“, о „посезању за светском моћи“ и намерама за преструктурисање светске моћи.
Тој моћи супротставила се – као принцип – рука Принципова, симбол видовданскога етоса – етоса жртве и подвига. Етику и традицију Видовдана, која нас је столећима у страдању узносила, погазили смо и затомили под притисцима те исте светске моћи.
У одбрану права на идентитет, на смисао жртвовања и на светињу живота, утемељен дубоко у традицији, из бездна сабирне свести о прошлости, ослушкујући и дошаптавајући се с громком Лириком Итаке Милоша Црњанског која јечи „из оностраности патње и с оне стране смрти“, Шијаковић, попут Црњанског, „враћа Видовдану неисцрпну народну снагу важења“, позивајући на право спомена Имена Жртве и на подизање Спомена Жртви."

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

pdf, 3mb


ZYqLr4d.jpg


Thanked by 144 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users