Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Ismail Kadare


5 replies to this topic

#1
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,322 posts
 • 63265 thanks

Ismail Kadare

(1936 -      )

 

Albanian-writer-Ismail-Ka-009.jpg?w=300&

 

          Ismail Kadare je rođen 28. siječnja 1936. u gradu Gjirokastru (Gjirokastër / Gjirokastra) na jugu Albanije, u obitelji skromnog sudskog službenika. Majka mu potječe iz imućne porodice pa odrasta u liberalnoj i obrazovanoj građanskoj sredini. Djetinjstvo i rodni grad (pod naizmjeničnom talijanskom odnosno grčkom okupacijom tijekom Drugog svjetskog rata) opisuje u romanu Kronikë në gur (Kronika u kamenu).

          Studira na Sveučilištu u Tirani i na Zavodu za književnost Maksim Gorki u Moskvi.

          Šezdesetih godina XX. stoljeća radi kao novinar i urednik te počinje objavljivati poeziju. Godine 1963. objavljuje prvi roman, Gjenerali i ushtrisë së vdekur (General mrtve vojske), koji doživljava uspjeh i u zemlji i u inozemstvu. Po romanu je 1983. snimljen istoimeni film s Marcellom Mastroiannijem u glavnoj ulozi.

          Otad redovno objavljuje brojna djela koja su ga učinila jednim od najvažnijih europskih pisaca XX. stoljeća. Među njima se posebno ističe Pallati i ëndrrave (Palača snova, 1981.), politička alegorija čija je radnja smještena u osmanski Istanbul, ali kojom Kadare na suptilan način kritizira komunistički režim Envera Hoxhe.

          Sedamdesetih godina XX. stoljeća bio je zastupnik u albanskoj Narodnoj skupštini.

Godine 1990., pred sam pad komunizma u Albaniji, dobiva azil u Francuskoj. Azil je zatražio zbog, kako kaže, nepomirljivosti istinskog književnog stvaralaštva i diktature; "Pisac je prirodni neprijatelj diktature". Kadare ostaje u Francuskoj do 1999., kad se vraća u Albaniju. Trenutačno živi u objema zemljama, na relaciji Tirana-Pariz.

          Prije pada komunističkog režima u Albaniji početkom devedesetih godina XX. stoljeća kritičari su Kadarea slavili kao pisca koji se uspješno odupro književnosti nametanim pravilima socijalističkog realizma. Neka su mu djela i zabranjivana jer su prikazivala totalitarnost komunističkog režima. Međutim, u međuvremenu mu mnogi predbacuju navodni konformizam, jer  Kadare nikad nije iskoristio svoju međurnarodnu reputaciju da javno i oštro napadne režim već je, naprotiv, kao član vladajuće stranke i zastupnik u Skupštini bio dijelom sustava.

          Kadare je aktivno uljučen u polemike oko albanskog nacionalnog pitanja (a samim time i oko pitanja sudbine Kosova). Svojim esejom o kulturnom identitetu Albanaca ("Identiteti evropian i shqiptarëve") iz 2006. Kadare je izazvao burne reakcije u albanskoj javnosti. Njegova je teza da Albanci pripadaju isključivo zapadnjačko-kršćanskom civilizacijskom krugu i da je preuzimanje islama od jednog dijela Albanaca u vrijeme turske vladavine imalo samo negativne posljedice za albanski narod.

 

Izvod iz (bar trostruko duže) bibliografije:

 

Gjenerali i ushtrisë së vdekur   (General mrtve vojske, 1963.);

Kështjella     (Tvrđava, 1970.);

Kronikë në gur (Kronika u kamenu, 1971.);

Dimiri i vetmisë së madhe  (Velika zima, 1972.);

Ura me tri harqe   (Most na tri luka, 1978.);

Pallati i ëndrrave   (Palača snova, 1981.);

Viti i mbrapshtë   (Crna godina, 1985.);

Koncert në fund të dimrit   (Koncert na kraju zime, 1988.);

Dosja H.   (Dosje H, 1989.);

Piramida (1992.)

Tri këngë zie për Kosovën   (Tri elegije za Kosovo, 1998.); (link za download post niže)

Vajza e Agamemnonit (Agamemnonova kći, 2003.);

Darka e Gabuar   (Pad kamenog grada, 2008.);

Kukulla (Lutka, 2015.);

(Razgovor o brilijantima jednog decembarskog popodneva,  zbirka priča, srp.);

 

(Boldovani naslovi su prevedeni na srpski i/ili hrvatski i/ili bosanski)

 

 

Nagrade, priznanja, članstva:

 

Dopisni član Akademije moralnih i političkih znanosti u Parizu;

Dobitnik odličjâ francuske Legije časti;

Dobitnik nagrade Prix mondial Cino Del Duca 1992.;

Dobitnik nagrade Man Booker International 2005.;

Dobitnik nagrade Princ od Asturije 2009.;

Dobitnik nagrade Jerusalem Prize 2015.

 

 

a170.gifThanked by 71 Members:
haboss , kolko , garlic , killssinger , sovamudrica , rus975 , [email protected] , alga6966 , mumin , stameni1 , drnele , ender , vesela123 , Milovan994 , ammori , podgajnica , zivkovic957 , pigmalion , s3ptease , gaus , Lavedra , azir , Mursili , muhamedcec , Baraka2 , Interbrigadista , zoki555 , slabun69 , Jasminka A , zelenacarolija , Snezanabe , miro69 , sisar , lilit_adamov , victaryon , prosvetljenje , Yersinia , Ivan5 , materaci , militrt , dino54 , Atom Ant , Antun1951 , musovik , apoidea , midhadz , Nyks , bosutsko , Magelan , andrejmihajlovic , gorkov666 , skahrovic , morena38 , dusanx , zjosic , Temida , CCCatch , jocamx , boden , ngc6695 , mjokic , djratomir , zekan , egerla , Marni , Mirica , veluta011 , Knjigoljubče , rutracker , markocim , tonka

#2
severijan

severijan

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,322 posts
 • 63265 thanks

Ismail Kadare - Tri elegije za Kosovo

 

7fIBigX.png

 

 

          Teško je u ovom svijetu pronaći ijedno drugo polje, gdje jedna stara tragedija nastavlja ciklično projicirati, u budućnosti, nove drame. To mjesto, nedužnog imena polje kosova, jest Kosovo.

          Prije šest stoljeća, 28. lipnja 1389. godine, jedan kršćanski balkanski savez, sastavljen od Srba, Bosanaca, Albanaca i Vlaha, slomljen je od osmanlijske vojske sultana Murata. Krvavi boj je trajao deset sati. Poraženi crninu tog boja nose i dandanas. U međuvremenu, kao što vrane kruže nad jednim bojnim poljem, klika nacionalističkih političara je mnogo puta htjela izvući dobit iz ovog sudbonosnog događaja.

          O nijednoj bitci se nije sastavilo toliko mitova kao što je slučaj s ovom Kosovskom. Jedan drevni rat, onaj Trojanski, osvjedočen grčkom antičkom književnošću, uzdigao je tu književnost u najviše vrhove svjetske uljudbe. Danas, nakon tri tisuće godina, balkanska uljudba je spala na najnižu razinu barbarstva. Ova trodijelna priča, svojom je nepristranošću, pokušaj svjedočenja izgubljene plemenitosti ove uljudbe i poziv za njezino uskrsnuće.

 

 

          Možda malo po obimu ali po svim ostalim kriterijumima, ljudskim i književnim, veliko delo. Pročita se brzo ali dugo razmišlja o njemu (ako ste iole pošteni prema samom sebi i ljudski realni) i teško zaboravlja. (severijan)

 

 

           :beer:  za prijatelja Fandera

 

          Pdf ;   (hrvatski)

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

a170.gifThanked by 298 Members:

#3
Prebond

Prebond

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 2,020 posts
 • 55277 thanks
 • Locationiza prvog ugla...

 

 

Ismail Kadare - Tri elegije za Kosovo

 

epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


The problem with reading a good book is that you want
to finish the book but you don't want to finish the book.

_______________________________________________


Thanked by 260 Members:

#4
Bri

Bri

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,417 posts
 • 34187 thanks

WEDQ9AI.jpg

 

Lutka

 

 

 

U svom zadnjem romanu, "Lutka" (Kukulla, 2015.), Ismail Kadare, pisac koji je već gotovo pola stoljeća najpoznatiji glas albanske književnosti u svijetu, vodi nas na intimno putovanje kroz svoj život, stavljajući u prvi plan svoj složen odnos s majkom, krhkom i tajanstvenom poput "papirnate lutke". Nakon što je sa sedamnaest godina stupila u sporazumni brak, Kadareova majka, prostodušna i nesigurna djevojka koja je u romanu nazvana Lutka, useljava se k svome mužu u veliku i otmjenu obiteljsku kuću obitelji Kadare, u kojoj je kasnije odrastao i sam pisac.

Opterećena surovim patrijarhalnim običajima, uzajamnom netrpeljivošću svoje i muževe obitelji, a napose činjenicom da je prisiljena živjeti pod budnim okom svoje nemilosrdne svekrve, Lutka sve više osjeća da je kuća, kako ona sama kaže, "proždire".

 

U ovom autobiografskom romanu, netipičnom unutar dosadašnjeg Kadareova romanesknog opusa, pisac se još jedanput vraća u svoj rodni grad Đirokastru, ali ovaj put da bi ispričao priču o svome odrastanju, školovanju, počecima književne karijere, kontroverznoj vezi i braku sa svojom suprugom Helenom, također spisateljicom, njihovu političkom emigriranju u Parizu, no ponajprije priču o vlastitoj obitelji. Riječ je o romanu koji bismo, posluživši se autorovim ironičnim stilom, mogli shvatiti kao kroniku nekoliko velikih nesporazuma…

 

Hr, pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

Link za ostale knjige iz serijala Europom u 30 knjiga

 

Please Login or Register to see this Hidden Content


Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.

Thanked by 513 Members:

#5
Camel

Camel

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 173 posts
 • 59466 thanks

48TLNGj.jpg

 

PALATA SNOVA
 

Palata snova je remek-delo u kom je Kadare u zatvoreni sistem orijentalne despotije, u vreme otomanske Turske, u Tabir Saraj smestio instituciju koja se bavi sakupljanjem, klasifikacijom i tumačenjem snova u carstvu, kao viziju pakla totalitarne države... Glavni junak Palate snova Mark Alem Ćuprilija pripada drevnoj albanskoj porodici koja je dala više turskih vezira…
„Zaista je bilo neshvatljivo i čudesno da se u staljinističkoj Albaniji, u kojoj je čitava kultura bila pod ideološkom kontrolom a u literaturi su vladali kanoni soc-realizma, iznenada nametnuo pisac tako modernog izraza kakav je Kadare.
Pravo remek-delo među knjigama predstavlja Palata snova, u kojoj je Kadare u zatvoreni sistem orijentalne despotije, oličen u Otomanskom carstvu, projektovao osobenu viziju pakla kao totalitarne države u kojoj je sve pod kontrolom, uključivši i ljudske snove. Kadare u jednom zapisu i sam upućuje na infernalnu strukturu Palate snova: ‘Odavno me je privlačilo projektovanje jedne vizije pakla. Znao sam da je teško, da ne kažem i nemoguće, da stvorim nešto originalno nakon dosadašnjih velikih arhitekata pakla kakvi su bili anonimni stari Egipćani, Homer, Sveti Avgustin ili Dante... Što sam više razmišljao o tome, to mi je jasnije postajalo da se tu radi o nekakvom kraljevstvu smrti sačinjenom od našeg spavanja i snova, dakle od onostranog dela naših bića, koje paralelno i istovremeno živi uz nas... Bili su tu i košmari, koprcanja savesti, izgubljene nade. Ali, izad svega bilo je tu i ono administrativno stepenovanje, sektori po kojima su snovi morali proći, da bi temeljno bili proučeni i protumačeni, što je građevinu Palate snova na neki način činilo bliskom strukturi danteovskog pakla.’
Objavljivanje Palate snova 1981. godine donelo je Kadareu još jedan, poslednji period teških iskušenja, zabrane da objavljuje koja je trajala nekoliko godina, kao i pojačani strah od tajne policije. Ipak, ta je godina verovatno označila i njegovu definitivnu unutrašnju prekretnicu i pobunu... “

 

PDF sr

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 231 Members:

#6
Robberto

Robberto

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 412 posts
 • 101414 thanks

 

PALATA SNOVA

 

 

azw3, epub sr

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Mrtve linkove prijavite na dugme Report


Thanked by 174 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users