Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Miomir Petrović


10 replies to this topic

#1
dusty

dusty

  Advanced Member

 • BD tim
 • PipPipPip
 • 994 posts
 • 113325 thanks

c0xoJd4.jpg

 

 

 

Miomir Petrović - Kuća od soli
 
 
 
Sredinom tridesetih godina prošlog veka jedan neobičan čovek započinje neizvesnu avanturu po Mediteranu. Arsenije Martinović, Srbin katolik, Kotoranin i Beograđanin, rimski student filozofije i trgovac umetničkim delima, apatrid i diplomata, angažovan je na prikupljanju umetničkih dela za kolekciju budućeg muzeja kneza Pavla. Tokom svojih trgovačkih i diplomatskih aktivnosti on postaje aktivni svedok turbulentnih istorijskih događaja: uspona fašizma, asimilacije nacionalnih manjina u Italiji, kontradiktornih postupaka obaveštajne službe Kraljevine Jugoslavije i atentata na kralja Aleksandra.
 
Kako bi zaštitio deo svoje umetničke kolekcije, knez Pavle Arsenija šalje na tajnu misiju u Severnu Afriku pred sam početak rata. Kao čuvar umetničkog blaga, prinuđen je da menja identitete koji mu omogućavaju nesmetani pristup Francuzima, Italijanima i Nemcima tokom previranja za prevlast nad Saharom.
 
Kuća od soli je uzbudljiva drama o tragičnoj usamljenosti pojedinca u izuzetnim istorijskim okolnostima. 
 
 
 
OCR, preslovljavanje, obrada, pdf - dulence clap.gif
 
 
 
epub i pdf, lat.
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

 

 

pdf, ćir.

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Nekad dobiješ, a nekad te dobiju.


Thanked by 660 Members:

#2
sekab

sekab

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 212 posts
 • 30489 thanks
 • LocationKraljevo - Srbija

Miomir Petrović - Bakarni bubnjevi

 

bakarni_bubnjevi-miomir_petrovic_v.jpg

 

Jednostavno preseljenje glavnog junaka ovog romana - sa Topličinog venca na Donji Dorćol -  uvlači ga u vrtlog zavere i dugo skrivanih tajni poznatih samo odabranima. Šta je to što povezuje gradove Volos u Grčkoj, Bandirmu u Turskoj, Kutajš u Gruziji, Ćivitavekiju u Italiji, Ganzu u Tunisu i Beograd? Da li su osnivači upravo ovih gradova bili u nekom tajnom dosluhu i sa kakvim ciljem?

Bakarni bubnjevi su roman o alternativnoj istoriji Beograda koji čitaocu pruža uvid u celokupnu paletu istorijsko/etničko/religijskog kaleidoskopa našeg glavnog grada. Pisac Miomir Petrović, nakon Lisičjeg ludila, Staklene prašine, Libanskog leta i Persijskog ogledala, romanom Bakarni bubnjevi otvara novu dimenziju koja govori o mogućim razlozima za osnivanje naše prestonice, upućujući nas ka novoj verziji prošlosti ali i budućnosti Beograda.

Kroz ovaj roman prolaze utvare i ljudi od krvi i mesa, beogradski intelektualci i plaćene ubice, državni službenici i antički junaci, podanici mnogih carstava kojima je pripadala naša prestonica - i kojima će tek pripadati. Da li nas već sutra očekuje ulični građanski rat, borba za svaku ulicu konvencionalnim ili energetskim oružjem, kakve veze sa tim okršajem imaju (ili će imati) tajne organizacije, da li je vanredno stanje stvar našeg fatuma mnogo više nego geopolitike? Na ta i mnoga druga pitanja pokušava da odgovori ovaj metafizički triler koji se čita u dahu.

 

Sken i obrada moji, jezik srpski, pdf+epub+azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 502 Members:

#3
bane17

bane17

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 503 posts
 • 163445 thanks

bl-Copy.jpg

 

Miomir Petrović

Black Light

 

U ne tako dalekoj budućnosti, Evropa je rasparčana na kantone kojima upravlja centralizovana svetska vlast a stanovništvo većeg dela sveta živi život sličan logoraškom, tu i tamo pokušavajući da se odupre sveprisutnoj represiji. Beograd je Vavilonska kula podeljena na strogo kontrolisane kvartove po kojima gamižu milioni emigranata svih rasa i vera nastanjeni tu iz nužde ili po kazni. 

 

Na raskrsnici Bulevara Despota Stefana, Drinčićeve, Gundulićevog venca i Carigradske, jedna žena će na misteriozan način izgubiti život. Šestoro ljudi, komšija i poznanika, biće svedoci njene smrti i svako će tvrditi da je video nešto sasvim drugo. Među njima će se naći i Lasica, bivši fizičar, stručnjak za svetlost i veteran pobunjeničke organizacije Oslobodilački front. On će započeti svoju privatnu istragu o tom incidentu i ne sanjajući u kakve će ga političke, geostrateške i kriminalne vode odvesti potraga za istinom.

 

Black Light Miomira Petrovića je roman o mogućoj budućnosti Evrope i regiona, distopijska vizija jednog novog i drugačijeg Beograda, nove i drugačije viđene istorije ali i svojevrsni priručnik za otpor, akciju i nepokoravanje.

 

„Budućnost iz romana Miomira Petrovića desiće se prekosutra, što znači da je verovatno kasno da se spreči, ali čitanjem makar možemo na nju da se pripremimo. I usput da uživamo u briljantno osmišljenoj i vođenoj priči, koja počinje kao košmarna futuristička rašomonijada, a s vremenom se pretvara u nešto još uzbudljivije, oštro i svoje. Jedva čekam da se po Black Lightu jednog dana snimi TV serija.“ Oto Oltvanji

 

 

pdf, epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 419 Members:

#4
bane17

bane17

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 503 posts
 • 163445 thanks

po.jpg

 

Miomir Petrović

Persijsko ogledalo

 

Roman arabeska Persijsko ogledalo je putovanje kako kroz prostor i epohe tako i kroz poeziju klasičnih persijskih poeta. Glavni junak ovog metafizičkog, putopisnog trilera, Miloš Zurbaran, putuje iz Beograda, preko Bosne i Jermenije, Azerbejdžana i Irana, sve do Turske sa ciljem da se susretne sa Nemanjom Mitrovićem, kultnim piscem i apatridom, kao i da reši zagonetnu pesmu koju je pred svoju smrt ispevao borac-mudžahedin. To putovanje pružiće mu neslućene odgovore na pitanja njegovog porekla i bolnog, sveprisutnog osećanja egzistencijalne zebnje.

 

pdf, epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 351 Members:

#5
bane17

bane17

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 503 posts
 • 163445 thanks

a-Copy.jpg

 

Miomir Petrović

Arhipelag

 

Na udaljenom, retko naseljenom egejskom ostrvu Astripaliji tri prijatelja, Francuz Geskil, Turčin Ksiros i Srbin Antonije Simonović čine posadu Staklene Simfonije -svojevrsnu ložu onih koji neprestano beže od civilizacije i ustrojstva Novog milenijuma. Dok se oni bave metafizikom izolacije i proizvodnjom nadaleko čuvenog belog vina (pokušavajući da stvore nektar dugovečnosti), turska manjina na ostrvu podiže svoj besmisleni ustanak kojim želi da ostrvo pirpoji matici. U osvitu 21. veka jedna enklava želi da se reintegriše, kao da ne zna da Osmanlijsko carstvo više ne želi svoje manjine, podižući krvavu i potpuno nepotrebnu revoluciju. Pokušavajući da pobegne od realnosti samoizgonom i ispisivanjem naučno-fantastičnog romana Arhipelag izgubljenog uzdaha, Antonije Simonović biva istrgnut iz geopoetičkih nastojanja a uvučen u geopolitičku zaveru. Na svojevrstan način nastavljajući svoj roman Persijsko ogledalo (Geopoetika) posle potrage za dvojnikom/Turčinom Miomir Petrović nas vodi u novu etapu putovanja. Posle Miloša Zurbarana iz Persijskog ogledala, još jedan avanturista – Antonije Simonović – luta metafizičkim i realnim prostorima u potrazi za odgovorima.

 

pdf, epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 328 Members:

#6
bane17

bane17

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 503 posts
 • 163445 thanks

ll-Copy.jpg

 

Miomir Petrović

Lisičje ludilo

 

Razvijajući dve paralelne priče – povest Marka Terzića, mladog beogradskog psihologa, i njegovog dede Pavla Bomarova, genijalnog predratnog falsifikatora i teškog šizofreničara – Miomir Petrović, autor Persijskog ogledala i Arhipelaga, otvara novo putovanje kroz lavirinte duše. Spuštajući se krugovima pakla na liniji Beograd, Firenca, Budimpešta, Cirih, Oslo, sve do definicije kako sopstvenog tako i kolektivnog zla (četrdesetih i devedesetih godina XX veka), junaci Lisičjeg ludila otvaraju nepremostiv jaz između onoga što su verovali da jesu i onoga što zaista jesu. Vešto pripovedajući o devedesetim, o podzemnom životu Beograda i Drugom svetskom ratu iz jednog neobičnog ugla (istorija klasičnog evropskog slikarstva, falsifikovanje umetničkih dela) autor progovara o genezi instinktivnog i životinjskog u nama, ali i genezi devijacija ljudskog društva.

 

Ovaj uzbudljiv roman, u kome se prepliću dva prokletstva i paleta patoloških određenja, omogućava čitaocu horizontalan i vertikalan pristup istorijskoj, umetničkoj, geografskoj i psihološkoj građi i postavlja pitanje: Može li se lukavstvom pobediti sopstvena sudbina?

 

Najzanimljivije knjige pišu pisci odvažni da kroče putevima kojima ostali nikada ne krenu. – Glas javnosti

 

Preciznost u naraciji, koja je važna odlika svih Petrovićevih romana, svrstava ga u red pisaca čija se dela pamte po upečatljivosti i efektnosti. – Borba

 

Miomir Petrović svojom nabijenom, višeslojnom rečenicom uvlači čitaoca u dilemu: nije li možda destrukcija prirodno stanje stvari? – Blic

 

Petrović je efektno, sa dobrim smislom za dramaturgiju ali i za refleksiju, napisao zanimljiv i nadahnut roman. – Politika

 

Zgusnutom, briljantnom prozom Miomir Petrović na originalan način traga za odgovorima na fundamentalna pitanja života i umetnosti. Osobit trenutak srpskog romana! – Ekspres

 

pdf, epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 355 Members:

#7
bane17

bane17

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 503 posts
 • 163445 thanks

sp-Copy.jpg

 

Miomir Petrović

Staklena prašina

 

Jedan blagi zemljoters sa epicentrom u Egejskom moru doneće nenadano otkriće na Rodosu. Na istočnoj strani ostrva nalazi se zaliv pod imenom Laguna svetog Pavla i istoimeni manastir. Legenda kaže da je zaliv nastao na mestu gde je stopa svetog Pavla prvi put dodirnula tlo Evrope. Trag stope u pesku produbljivao se sve dok se nije pojavio izvor kristalno čiste, čudotvorne vode. Prema predanju, oko izvora je izgrađena prvobitna, vizantijska crkva svetog Pavla. Ipak, vremenom se svaki trag ovog hrama gubi.

 

Matija Latinović, srpski arheolog, poslat je na Rodos kao deo ekspertskog tima čiji je zadatak utvrđivanje identiteta hrama. Vest ga zatiče na skupu u Atini, na kome otpočinje platonska veza između njega i Elefterije Mihailidi, istoričarke umetnosti. Oprezan i uplašen njenim nedavnim razvodom, Matija nije siguran da li da se upusti u vezu s mladom Grkinjom.

 

U iskopavanjima na Rodosu arheolozima pomažu monasi obližnjeg manastira, među njima i brat Simeon, srpski monah. Simeon poverava Matiji da za nekoliko meseci odlazi u drugi manastir, gde će primiti zavet tišine, ćutanja do kraja svog života. Monah moli arheologa da sasluša njegovu priču, priču o zastrašujućem zločinu.

 

Ispovedanje počinje, a počinje i Matijina i Elefterijina veza. Pored potrage za mitskom crkvom svetog Pavla i čudotvorni izvorom, Matija pretražuje i sopstvenu dušu.

 

Može li opstati veza žene tek izašle iz braka i emotivnog poraza, i čoveka koji odavno nije voleo?

 

Roman prati tri paralelne priče - arheološku potragu za mitskom crkvom, potragu za ljubavlju i potragu za spasenjem duše.

 

pdf, epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 362 Members:

#8
bane17

bane17

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 503 posts
 • 163445 thanks

lb-Copy.jpg

 

Miomir Petrović

Libansko leto

 

Pisan u formi ispovednog romana, Libansko leto predstavlja energično, odlučno, grubo, ponegde čak drastično štivo u kome se spajaju hronične teme pripovedača Miomira Petrovića (Lisičje ludilo, Staklena prašina) – fascinacija Orijentom i Bliskim istokom, istorijom, sudar muslimana i hrišćana–maronita, sunovrat pojedinca u tamne prostore bespoštedne introspekcije... 

 

Dramatis locus romana je Bejrut, Liban ali i Levant uopšte. Levant kao mesto sudara raznih religija i kultura, sukoba i konstantne napetosti. To je priča o srpskom arhitekti srednjih godina koji dolazi u Bejrut tragom svog pokojnog oca, takođe arhitekte, koji je veći deo svog radnog veka gradio u Libanu. Glavni junak pokušava da pronađe sopstveni duhovni identitet na prostoru Libana, „predimenzioniranog i radikalizovanog Balkana“, dakle, politički, egzistencijalno i kulturološki večno trusnog područja. 

 

Hašiš, alkohol, žega, tragovi rata i ožiljci svakodnevnih nepravdi, galerija pitoresknih likova (Grka, kopta, Jermena, Palestinaca...), ljubav i erotika, posrnuće ali i vitalnost ljudske nade samo su deo pripovedačkog „arsenala“ koji Libansko leto čini beskompromisnom i modernom literaturom.

 

pdf, epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 321 Members:

#9
bane17

bane17

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 503 posts
 • 163445 thanks

gv-Copy.jpg

 

Miomir Petrović

Galerijeve vatre

 

Ovaj istorijski triler o poslednjim danima rimskog imperatora Galerija Maksimijana s početka IV veka, koji se od dačkog govedara uzdigao do carskog dostojanstva, koristi elemente kriminalističkog romana i lirske proze, ali istovremeno secira psihološki profil jednog vladara, njegovo poimanje vlasti i njenog uticaja na čoveka koji je nosi. 

 

U uspeloj romanesknoj rekonstrukciji jednog davno minulog vremena na teritoriji današnjeg Balkana, pred čitaocima se na ubedljiv način oživljava doba širenja hrišćanstva i rađa univerzalna priča o zabludama i krahu preambicioznih ideja o ujedinjenju sveta. Geostrateški položaj centra Istočnog rimskog carstva, šarena demografska karta tadašnje Gornje Mezije, koju su naseljavali Tračani, Dačani, Karpi i Bastarni – čine slikovit milje jednog surovog i teškog vremena, gde se odvija radnja puna preokreta i iznenađujućih peripetija. 

 

U ulozi pripovedača našao se Galerijev ratni drug, legionar Leokrit, koji je došao da zbog lične osvete ubije ovog vladara Istočnog carstva, dok je mesto dešavanja – avgustova letnja rezidencija Felix Romuliana – današnji Gamzigrad u Srbiji. Koristeći se znanjem o progonima hrišćana i malo poznatoj istorijskoj ličnosti Galerijevog sina Kandidijana, te njegovoj paradoksalnoj sudbini, Miomir Petrović napisao je roman koji se čita u jednom dahu.

 

pdf, epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 350 Members:

#10
zuls

zuls

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 133 posts
 • 26612 thanks

Miomir Petrović

Pankration

 

JNWG36b.jpg

 

 

Pankration (LAT: pancratium) 776 bc.

Part of the Olympic Games on ancient Greece.

Combined wrestling and boxing and ended in the submission of one contestant.

Famous ancient Greek wrestler was Milon of Croton..."

 

 

pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Edited by zuls, 12 January 2019 - 14:01.


Thanked by 278 Members:

#11
kluts

kluts

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 49 posts
 • 10331 thanks
Miris mraka

 

- Miodrag Petrović
 
 
 
Miomir-Petrovi-Miris-mraka-mala.png
 
 
Uzbudljiva odiseja srpske i grčke porodice čije su se sudbine ukrstile na beogradskom Dorćolu...
 
Miris mraka je roman-reka, porodična saga, ali i svojevrstan istorijski roman o Dorćolu. Radnja romana prati hroniku porodice Maksimović, koja počinje u Trebinju, ali istovremeno i porodičnu sagu porodice Teodopulos koja počinje u Kastoriji u Grčkoj – obe će se završiti u Beogradu. Usponi i padovi ove dve porodične loze, odvijaju se na razrovanim putevima Kraljevine Srbije ali i Grčke i Makedonije, kroz vekove i godine, i sjedinjuju se na popločanim uličicama beogradskog Dorćola.
 
Kroz prisećanja glavnog junaka Maksima i živopisne detalje o poreklu njegove porodice, teče drugi, paralelni tok Mirisa mraka. Od sudbine Dimitriosa Teodopulosa koji zbog nehotičnog ubistva napušta rodnu Kastoriju i dolazi do Kilkisa u Makedoniji gde će postati čuveni „šaptač“ i trener trkačkih konja pa do današnjih dana, dve porodice, srpska i grčka, spojiće se na Dorćolu, prepoznavši jedna u drugoj sapatnike u kovitlacu istorijskog mraka.
 
 
 
 
Žanr: istorijski, drama
Srpski jezik
Latinično pismo; izdavačka kuća: Laguna
Obrada u pdf i epub formatima
 
 
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Edited by kluts, 28 January 2020 - 22:36.


Thanked by 253 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users