Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Raymond Radiguet


2 replies to this topic

#1
Bri

Bri

  Bronze Member

 • BD tim
 • PipPipPipPip
 • 1,370 posts
 • 31705 thanks

bal-m.jpg

 

Raymond Radiguet

 

Bal grofa D'Orgela

 

Radnja romana Bal grofa d'Orgela ograničena je na svega nekoliko mjeseci, od veljače do listopada 1920, a i glavnina mjesta radnje sažima se u prostoru gradske palače Orgelovih, dok ladanjska okolica Pariza sugerira samo prostor bijega iz uobičajenoga mondenog ritma grada koji se budi i razvija neposredno nakon Prvoga svjetskog rata. No vrijeme i prostor samo su pozadina zbivanjima koja se odvijaju na razini osjećaja i misli, jer to je roman u kojem se gotovo ništa ne događa, nema čak ni bala, samo najava i pripreme za krabuljni ples. Štoviše, pripovjedač se ne zadržava na opisima ni likova ni njihova okruženja: za Mahaut se samo zna da je lijepa, a za Françoisa da ima dvadeset godina. Zanima ga jedino kako se razvija njihov odnos i kako se čas hotimice čas nehotice trude odgoditi trenutak kada će sami sebi priznati da su zaljubljeni.

Priča se vrti oko grofovskoga bračnog para i njihova kućnog prijatelja Françoisa. Grofica ljubi muža koji je prema njoj posve ravnodušan, Françoisova ljubav prema njoj potiče grofa da u njemu prepozna najdražega prijatelja, dok François svoju ljubav prema grofici pripisuje prijateljstvu s grofom. I kao što se Anne d'Orgel počinje zanimati za Mahaut tek nakon što ona postane predmetom Françoisove žudnje, i François svoju zainteresiranost za Mahaut temelji na divljenju i privlačnosti koju u njemu izaziva grof d'Orgel. Pritom François i Mahaut znaju da je njihova ljubav nemoguća jer ni jedno ni drugo ne mogu zaobići kodeks ponašanja koji zabranjuje tu vrstu strasti.

Bal grofa d'Orgela sa svojom konvencionalnom temom ljubavnoga trokuta i stilskim postupkom koji se zasniva na psihološkome portretiranju likova veoma je suptilna proza u kojoj je ljubav prikazana kao žudnja prema modelu nekoga drugog.

 

Pdf, hr 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.

Thanked by 209 Members:

#2
malena74

malena74

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 514 posts
 • 99534 thanks

Raymond  Radiguet  - Đavo u tijelu

 

.davoBD.jpg

 

Junak "Đavla u tijelu" je dječak adolescent koji još nije završio gimnaziju. Radnja se zbiva 1918, godine.

Rat je još uvijek u jeku, njegove posljedice se očituju na svakom koraku.

Slučajan susret s nešto starijom djevojkom koja je već zaručena i koja čeka da joj se s bojišta vrati zaručnik kako bi se udala,

dovest će do strastvene veze koja se održava unatoč svim vanjskim pritiscima što ih čini društvo,

i unatoč ljubavnikovoj neodlučnosti da na sebe preuzme bilo što osim zadovoljstva ne zato što voli,

nego zato što je voljen.

Naravno ova priča završava tragično.

S ovim romanom, iako u tradiciji francuske ljubavne proze, Radiguet, (i sam tragična ličnost: umire u dvadesetoj),

počinje jednu novu epohu erotskog senzibiliteta u francuskoj literaturi.

 

Scan i obrada: malena 

 

epub - uskoro 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 127 Members:

#3
darkerka

darkerka

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 283 posts
 • 42793 thanks

malena74  :flower:  :wub: 

Raymond  Radiguet  - Đavo u tijelu

 

 

 

epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 111 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users