Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Georges Bataille


1 reply to this topic

#1
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 304 posts
 • 87189 thanks

nas_f.jpg

 

 

Georges Bataille - Moja majka

 

 

U romanu je riječ o inicijaciji u perverziju sedamnaestogodišnjeg Pierrea pod vodstvom vlastite majke.

Balansirajući između orgija, tjeskobe i poštovanja prema majci, junak se neprestano nalazi u povišenom erotskom stanju, koje je prema Batailleu univerzalna forma ljudskih odnosa. Čitatelj je do nepodnošljivosti uronjen u kaotičnost svijeta, izložen Pierreovoj žudnji za sveukupnošću i nastojanjima da je nadvlada, pa makar i ekscesivno. Lik majke neprestano dominira u djelu čas kao majka koja nježno brine o svom djetetu čas kao vodič koji budi dijete i uvodi mladića u svijet seksualnosti. Junakovo obožavanje majke pisac koristi kao način kojim želi ukazati na nesvjesni poriv za nadilaženjem majčinske ljubavi koja se pretvara u putenu ljubav, što je za Bataillea jednostavno nastavak i logičan razvitak seksualnosti.

Bliski odnos s majkom Pierre doživljava kao približavanje Bogu zahvaljujući grijehu, kao transgresivan čin onkraj incestuozne žudnje. No tu nije kraj sablažnjivosti kojom pisac neprestano izaziva čitatelja, jer u odnos s majkom upliće i druge likove, Réu, Hansi i Loulou, da bi u nekoj vrsti ekstaze i agonije seksualnu vezu približio stanju smrti.

 

Kritika je bila sklona u liku Pierrea prepoznati utjelovljenje ničeanskog Antikrista jer Bataille otvoreno ruši vrijednosti koje nameće crkva da bi djelovala na osobne porive ljudi. Bataille doživljava svijet kao bojno polje puno ruševina na kojem čovjek pokušava svladati strah od vlastitih ograničenja i nadvladati osobne granice.

 

Ovo djelo očito je nastalo pod izravnim utjecajem kako Nietzschea tako i Sadea s namjerom da ruši tabue, ali i propituje dublji smisao ljudske intime. Roman je doživio velik uspjeh i, neobično, unatoč temi i načinu obrade, nije izazvao skandal.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan: daša :wub:

 

obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 390 Members:

#2
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 304 posts
 • 87189 thanks

nas_f.jpg

 

 

 

Georges Bataille - Plavetnilo neba

 

 

Knjiga sadrži sledeće priče: Plavetnilo neba, Mrtvac, Gospođa Edvarda, Priča o oku i Moja majka

 

 

Junaci Batajevih priča daleko su od onog hladnokrvnog, ničim pomućenog uživanja u mučenju i ubijanju, od onog spokojnog, gotovo vedrog, prepuštanja najvećim gadostima, kojima se diče Sadovi veliki bludnici. Prekoračenje granica morala i razuma za njih uvek ima mučan, koban smisao. Ono što ih toliko privlači nije toliko uživanje u zlu koliko zla, zastrašujuća težina svakog uživanja. Oni su stalno prožeti osećanjem groze i reč »groza« (angoisse) javlja se u Batajevim pričama sa naglašenom učestanošću.

 

Batajeve priče nisu ni razumne ni nerazumne, ni moralne ni nemoralne. To ne znači da je pitanje smisla i morala za njih irelevantno. Njihovo mesto nije u etičkom ili estetičkom limbu. One su prestup, što znači da su u njima razum, moralno osećanje i pesnički zanos prikazani u trenutku prevršenja svoje mere.

 

 

pdf, mobi, epub

ćirilica i latinica

 

scan: marko :sun:

 

obrada: marko i bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 270 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users