Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Bertolt Brecht - Kalendarske priče


1 reply to this topic

#1
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 320 posts
 • 92137 thanks

nas_f.jpg

 

 

Bertolt Brecht - Kalendarske priče

 

U Kalendarskim pričama, objavljenim 1949. godine, Breht je objedinio svoje hronike u prozi i u stihu. Naslov je simboličan i tendenciozan u isto vreme: otkako se zna za štamparsku veštinu, objavljivali su se kalendari i uz njih poučni članci sa mnogobrojnim savetima, receptima i raznim praktikama, a kasnije i pripovetke, lakrdije, legende i satire, koje postaju omiljena lektira širih narodnih slojeva, tako da je prvobitna namena kalendara da obaveštava o datumima i praznicima tako reći potisnuta. Prosvetiteljsko 18. stoleće još će više istaći didaktički smer i u tim kalendarskim pričama.

 

I Brehtove priče su donekle recepti, uputstva jednog pesnika i pisca koji peva i piše ne za sebe već za druge. One sadrže naravoučenije koji svoja merila uzima iz određenog pogleda na svet. Kao i sve što je Breht stvorio, i njegove Kalendarske priče su pre svega eksperiment: kako u pogledu jezika tako i u pogledu forme. U njima će čitalac naći pravog Brehta: večitog tragaoca i vatrenog diskutanta, agresivnog kritičara društvenih prilika, parodistu velikog stila, neumoljivog satiričara i - pre svega i uvek - čoveka koji je u neprekidnoj angažovanosti kao pisac izgradio istinski humani pogled na svet.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 348 Members:

#2
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 320 posts
 • 92137 thanks

nas-f.jpg

 

 


 

Bertolt Brecht – Svakodnevno pozorište


 

Samu poeziju Breht je tretirao kao svoj nezaobilazni lirski dnevnik, i kao ubojito oružje u političkoj borbi. Njegova poezija odražava sve životne puteve koje je pesnik prevalio, sva njegova politička ubeđenja, i čak sva njegova teorijska traženja i postavke. Štaviše, Brehtove pesme-traktati i pisma o pozorišnoj umetnosti čine jednu od najoriginalnijih stranica Brehtove poezije.


 

Borba protiv društvene laži vladajućih slojeva osnovni je motiv svake pesme, svake reči. Breht je fanatično verovao u pesničku reč. Po ubeđenju nemački seljak, hteo je svet da menja, da ga preporađa, i stalno hteo ljude da uči. A najboljim, najubedljivijim oruđem pouke smatrao je pesmu, govor u stihu, čak po mogućnosti u pevanom obliku.

 

 

pdf, mobi, epub

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 194 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users