Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Laza Kostić


2 replies to this topic

#1
Rónán

Rónán

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 528 posts
 • 33474 thanks

Лаза Костић - Дневник / Ишчекивано и дочекано (Листови успомена), Приређивач, превод и поговор Милан Кашанин, Народна књига / Алфа, Београд 2000.

 

Dnevnik-Laza-Kostic-11586.jpg

 

Најзначајнији рукопис у књижевној заоставштини Лазе Костића свакако је његов Дневник снова. Очувани листови "дневника", писани углавном на француском крајње нечитко, ситно, готово криптограмски, сведоче о Лазиним "сновиђењима", о његовим сусретима и разговорима са умрлом вољеном Ленком Дунђерском.

Књижица доноси и листове успомена обједињене под насловом „Ишчекивано и дочекано“. А у њима Лаза у Црној Гори, у Русији, на балу, у поверљивим разговорима.

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

pdf, 4mb


ZYqLr4d.jpg


Thanked by 306 Members:

#2
Ilijaax

Ilijaax

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 520 posts
 • 19300 thanks
 • LocationMozambique

Laza Kostić - Maksim Crnojević 2.16 MB -PDF File (.pdf)

 

 

"Maksim Crnojević", tragedija Laze Kostića je prvi put objavljena 1866. a prvi put je izvedena na sceni
30. januara 1869. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. "Maksim Crnojević" ima 5 činova i napisan
je u deseteračkom stihu. Osnovni zaplet drame Kostić je preuzeo iz usmene pesme "Ženidba Maksima Crnojevića".
 Osim uticaja narodne epske poezije u drami se oseća uticaj Šekspirovih i Šilerovih komada kao i uticaj antičkog nasleđa.

NWf7xJb.jpg

 

 

 

 

DownloadLinks:

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


I got tired of waiting because i found out -here's only a fine line between biding one's time and waisting one's time :D

 

Hn0446m.gif

 

6nbts.png

 

giphy.gif


Thanked by 157 Members:

#3
Rónán

Rónán

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 528 posts
 • 33474 thanks

Лаза Костић - Из мога живота

Приредио и поговор написао Младен Лесковац

'Нолит', Београд 1988.

 

jBuXrvG.jpg

 

"Замисао да се састави књига Костићевих текстова у којима он говори о себи, своме животу, књижевном и политичком раду, доживљајима и сусретима са савременицима, своме мишљењу и судовима о њима, није сасвим лишена смисла. Дабогме, таква књига мора бити поизнастављана из самих издвојених одломака - чланака или њихових делова, путописних извештаја, репортажа, изјава, писама, говора, полемичких текстова, новинских огласа - али ипак и са неизбежним празнинама и прекидима у излагању: не може се у оваквој књизи тражити оно чега нема и чега никада није ни било.

*
До краја живота духовно свеж - томе су доказ баш његови последњи радови - Костић је, изузетак међу писцима свога нараштаја и овде, размишљао о себи као писцу зрело и смело већ у својим сасвим младим годинама.

*
Интелектуалац разорно видовит, стоок, аналитичар хладан и вазда неугодно присебан, било да говори о себи било о другима, Костић остаје непрестано један те исти и када ради песму, и кад редигује неко важно писмо, и када смишља новински чланак. Као сви хипотоничари (јер он је то), и код њега никад и ништа није казано одједном и у првом налету, него све полако, опрезно, са непрекидним сумњичавим загледањем одсвукуд у сваку клету реч, па стога никад ниједну његову изјаву нипошто немојте примити онако како вам се чини да сте је сместа до краја разумели у првом читању...

*
Најлепше у њему је ипак његова ненарушена, танана и сигурна свест о себи, духовна снага да после свега што је преживео не остане ни сломљен ни побеђен. Доказ томе је његова полемика са Богданом Поповићем, последњи светли проблесак његове духовности и надмоћне гордости, без трунке старачког маразма... Предстоји, по који пут већ, озбиљан посао важних исправака на недокончаном лику Лазе Костића. Он је још увек наша велика, лепа тема.

*
Сви овде штампани текстови објављују се онако како их је Костић написао и објављивао у дугом временском размаку од 1867. до 1910." Приређивач

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

pdf, 14mb


ZYqLr4d.jpg


Thanked by 122 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users