Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Antonin Artaud


1 reply to this topic

#1
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 320 posts
 • 93595 thanks

nas_f.jpg

 

 

Antonin Artaud - Van Gog

 


Očajnik Arto govori nam o drugom očajniku, Van Gogu, smatrajući ga svojim alter egom. Ukleti pesnik i ukleti slikar, dva „strašna radnika“ i žestoka tragaoca za apsolutom, suočeni sa nemogućnošću življenja u svetu koji ih je za života strpao u svoje ludnice, ogledaju se jedan u drugome, preplićući svoje sudbine, misli i poetike.

 

Kruži priča da je delo nastalo za dva dana, što samo delimično odgovara istini. Glavni deo doista je nastao u dahu, ali je pesnik potom dodavao neke postskriptume i vršio brojne izmene, tako da danas postoji više njegovih verzija.

 

U svom slojevitom delu Arto otkriva polifoničnost Van Gogovog slikarstva. Prenoseći nas iz polja vizuelnog u polje zvučnog, on čuje „krila gavrana kako udarcima snažnog cimbala lupaju iznad zemlje“, ili onaj „nadljudski zvuk“ orguljskih pevanja, „naglo i varvarsko prolamanje elizabetanske drame“. Oblik i boja postaju zvuk. I kao što Van Gog živi svoje slikarstvo, tako i Arto živi svoju poeziju, „poput onih mučenika koje spaljuju i koji prave znakove na svojim lomačama.“

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan sa neta :drink:

 

obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 209 Members:

#2
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 320 posts
 • 93595 thanks

pisma_f.jpg

 

 

Antonin Artaud - Pisma iz ludnice

 


Pisma iz ludnice je jedno od najpotresnijih svedočanstava jednog umetnika. Februara 1943, posle nekoliko azila za duševne bolesti, Arto je prebačen u Slobodnu zonu, u Rodez, odakle šalje pisma prijateljima iz predratnih godina u kojima govori o zlim silama sa kojima se bori, o demonima i čarobnjacima koji ga začaravaju, o čudesnom štapu svetog Patrika, izvoru njegove snage, koji mu je otet, o fantazmima paranoidnog sindroma koji ga opsedaju i zbog kojih se i nalazi u azilu u Rodezu. Zauzimanjem mnogih javnih ličnosti, Arto će maja 1946, posle devet godina provedenih u azilima, biti konačno otpušten i vraćen u normalan život. Pre nego napusti azil u Rodezu, u poslednjim pismima koja šalje prijateljima, Arto će ispostaviti dugi spisak beda, kroz koje obično prolazi duševni bolesnik u francuskim azilima, i nepravdi učinjenih njemu lično. Svoje će pritužbe magistralno proširiti na uslove čovekove sudbine uopšte, na sveopštu banalnost sveta u kojem se živi, u kojem je sve manje mesta za čudesno, za poeziju i za umetnika.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan sa neta :)

 

obrada: bojana888

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 217 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users