Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Gertrude Stein


1 reply to this topic

#1
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86122 thanks

nas_f.jpg

 

 

Gertrude Stein – Melankta i druge mogu kao ona

 


„Melankta” je šturim rečima, nemirno, gotovo zasopljeno ispričana istorija „ljupke, bledožute, razborite i privlačne Crnkinje, koja je, kao i njena prijateljica Roza Džonson, pripadala najboljoj vrsti Crnaca u Bridžpointu”. Ali Melankta, nasuprot svojoj prijateljici Rozi, nije umela da dovede u sklad svoje želje sa svojim mogućnostima i posedovanjima. Žudeći za onim što vidi, uvek je gubila ono što već ima. Melankta je strasna, neodlučna, nagla i nesigurna. Melankta nije volela svoje detinjstvo, ni svoje roditelje. Volela je tumaranja, železničke stanice, konje i one koji nisu marili za nju. Takvu devojku Melanktu, služeći se oskudnim rečima, nastoji da opiše pisac, gradeći kroz spoljašnje slike, nabacane rečenice povezane određenim smislom, unutrašnji vid tvari i suštinu svojih zapažanja. Sve pomalo liči, uprkos bogatog i uverljivog materijala, na suvi novinski izveštaj. Ali je kao metod zanimljivo i otkriva početak jednog puta, ono rovarenje po podsvesti koje će tako dobro poći za rukom Džemsu Džojsu, čak i Hemingveju.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 200 Members:

#2
bojana888

bojana888

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 296 posts
 • 86122 thanks

nas_f.jpg

 

 

Gertrude Stein – Pikaso


Gertruda Stajn, američka avangardna književnica, rođena je 1874. godine u gradiću Aligeni u Pensilvaniji. Detinjstvo je provela u Beču i Parizu, a u Americi je studirala psihologiju i, potom, medicinu. Po završetku studija vraća se u Pariz, gde će, sa kratkim prekidima, živeti do svoje smrti 1946. godine. Za nas je najznačajniji njen prvi pariski period, vreme od 1903. do 1912. godine, kada ona deli stan i „salon“ sa svojim bratom Leom, likovnim kritičarem. Gertruda i njen brat bili su među prvim kolekcionarima kubističkih slika i dela drugih eksperimentalnih umetnika toga doba, sa kojima su, kao i sa brojnim književnicima, bili u prijateljstvu. Poznajući i voleći kubizam, Gertruda Stajn je, u izvesnim svojim književnim delima, pokušala da načini neku vrstu paralele teorijama kubizma, a to se ogleda u njenoj čestoj upotrebi raznoraznih vrsta ponavljanja, i krajnjem uprošćavanju i fragmentaciji.

 

Pošto se oprobala u gotovo svim postojećim književnim žanrovima, nije čudno da je, već 1909. godine, napisala prvi poetski tekst posvećen njenom prijatelju Pablu Pikasu, a taj je tekst, od 1956. godine pa naovamo, objavljen u tri navrata u tri različita prevoda. Za razliku od tog prvog teksta koji odiše potpunom fascinacijom Pikasovom ličnošću i delom, što u to vreme uopšte nije čudno, Gertruda Stajn, gotovo trideset godina kasnije, 1938. godine, piše daleko opsežniji tekst koji je sada pred nama, bivajući sa te distance objektivnija i sposobnija da analizira Pikasov opus, a pogotovo njegove prve godine u Parizu koje i jesu bile presudne.

 

 

pdf, mobi, epub

 

scan i obrada: bojana888

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 215 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users