Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Vladan Desnica


3 replies to this topic

#1
emile

emile

  Starting Member

 • Members
 • PipPip
 • 51 posts
 • 1763 thanks

Vladan Desnica - Proljeća Ivana Galeba

 

proljeca_ivana_galeba_vv.jpg

 

Roman “Proljeća Ivana Galeba” sastoji se od 73 poglavlja, a prvi puta je objavljen 1957. godine. Djelo nosi i podnaslov imena ” Igre proljeća i smrti”. Tekst je nastao u autorovom razdoblju od dvadeset godina te sadrži sve što ga je zaokupljalo u tom vremenskom periodu.

 

Izgrađen je na prvi pogled na nepovezanim cjelinama, a temelji se na razmišljanjima glazbenika Ivana Galeba. Roman karakterizira niz događanja, sjećanja i detalja u koje je satkan život kompliciranog lika koji slovi za intelektualca bogatog života, ali vodi miran i povučen život najavljujući starost. Ispričan je u prvom licu i cijeli je predočen u sjećanjima.

 

Iz niza brojnih detalja može se rekonstruirati cijeli životni put Ivana Galeba. Radnja započinje 1936. godine kada Ivana Galeba prvi put upoznajemo nakon operacije. Polako teče njegov oporavak nakon operacije. On se osjeća jako starim ili je star, a njegov trenutni život je sačinjen od uspomena na prijašnji život.

 

U romanu nema klasičnog zapleta, a i događaji su ispripovijedani nepovezano. Postoje dvije vremenske crte na kojima se temelji cijeli roman. To je ona trenutna, sadašnja, kada se autor nalazi u bolnici i ona prošla, kada pripovijeda o prošlim događajima i životu kojega je vodio.

 

pdf, ćirilica

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 242 Members:

#2
leo8

leo8

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 24 posts
 • 4121 thanks

Vladan Desnica - Zimsko ljetovanje

 

39Sa5WW.jpg

 

Ivan Lovrenović piše : “U raznim javnim prilikama – anketama, intervjuima, tzv. izjavama – bez kolebanja sam tvrdio da je ‘Zimsko ljetovanje’ uz Andrićevu ‘Prokletu avliju’, najbolji prozni tekst (roman, tzv. duža pripovijest – sasvim nevažno) u književnostima štokavskoga jezičnog kruga.” Za ovakvu tvrdnju ne treba svjedoka. A ni konteksta, pripadnosti, pa ni piščeva groba. Samo dugi pogled na tekst, čitati i pamtiti.
 
Radnje romana odvija se krajem 1943. godine u Zadru i njegovom zaleđu. Nakon kapitulacije Italije grad zauzimaju Nijemci i ubrzo potom počinju razorna saveznička bobardovanj grada Zadra. Zbog njih su mnogi stanovnici grada Zadra bili prisiljeni pobjeći iz grada i mnogi su se sklonili na selo.
 
To je bila sudbina i likova ovog romana: Narciza Goloba i njegove žene Terezije i dva sina, Ante Morića i njegove kćeri Marijane, Ernesta Donera i žene mu Lizete i kćeri Mafalde, Anite i nećakinje Line i šjora Karla koji su otišli u Smiljevce.
 
Svi oni pripadaju srednjem staležu koje je nakon bombardiranja odlučilo doći na selo. U tom trenutku počinjemo pratiti dvije grupe likova, a to su seljaci i ljudi iz grada. Kroz same likove vidjet ćemo koje predrasude i mišljenja imaju jedni prema drugima.
 
Radnja ovog romana nije linearna, odnosno ne kreće od početka bombardiranja pa bez ikakvog prekida do nekog događaja u budućnosti, u ovom slučaju do Mafaldine smrti. Glavna radnja romana je prekinuta nizom retrospekcija, pogotovo pričama koje priča Ićan Brnos, seljak kod kojeg su se smjestili Ernesto, Lizeta i njihova kćer.
 
Drugim riječima, radnja romana nije cjelovita i jedinstvena, već je ispresijecana brojnim epizodama i pričama. Uz pomoć tih epizoda sama radnja romana je usporena. Kada govorimo o pripovjedaču, u ovom romanu možemo govoriti o sveznajućem pripovjedaču koji priča priču u trećem licu, ali i likovi postaju pripovjedači i pričaju u prvom licu. U poglavljima u kojem su likovi pripovjedači ćemo čuti najviše lokalizama, neologizama ali i izraze, pa i cijele rečenice na stranom jeziku (talijanskom).
 
Naslov romana Zimsko ljetovanje je oksimoron jer govori o ljetovanju po zimi. U samom romanu likovi objašnjavaju zašto su svoje obitavanje na selu prozvali zimskim ljetovanjem. Ovaj roman je roman kolektiva jer govori o različitim ljudima koji su zbog ratnih nedaća bili prisiljeni živjeti zajedno.
 
 
Sken i obrada: Leo
 
 
EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 260 Members:

#3
leo8

leo8

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 24 posts
 • 4121 thanks

Vladan Desnica - Proljeća Ivana Galeba

 

WpGiiSx.jpg

 

Ovo je najznačajniji roman  Vladana Desnice, koji je po samom autorovom priznanju nastajao punih dvadeset godina od 1936. do same objave romana 1957. godine. Fabula romana prilično je jednostavna; riječ je o prisjećanjima glavnog lika Ivana Galeba, glazbenika, za vrijeme njegova boravka u bolnici između dva proljeća. Riječ je o ispovjednoj prozi, psihoanalitičkoj autoanalizi gdje se iznosi čitav život glavnog junaka, od djetinstva do boravka u bolnici, sa svim proživljanjima koje jedan intelektualac doživljava i osjeća. 
 
Napomena uz ovo izdanje:
Kao ni s ostalim svojim prozama, Desnica ni s romanom Proljeća Ivana
Galeba nije izišao u javnost bez poteškoća. Još prije nego što je objavljeno ovo remek-djelo naše psihološke esejističko-analitičke proze lansirane su u javnost kritičke opaske idejno tako zaoštrene da, usprkos superiornoj vrijednosti svoga romana, Desnica nije dobio očekivanu nagradu na velikom natječaju za najbolji roman godine. Dobio je, međutim, ubrzo zasluženu satisfakciju kad je djelo objavljeno, jer je svakome bilo jasno da je posrijedi izniman književnoumjetnički domet.
Prvo izdanje Proljeća Ivana Galeba, objavljeno u Sarajevu 1957. (izd.
»Svjetlosti«), sadržavalo je kraću verziju (71 poglavlje), da bi tek u drugom izdanju, dopunjeno s još dva poglavlja,poprimilo konačan oblik koji se od izdanja do izdanja dalje razlikovao samo neznatno, i to više zbog tiskarskih grešaka nego zbog autorovih intervencija. Kao konačno valja u tom pogledu smatrati četvrto izdanje, tiskano posmrtno; to tvrdim imajući pred očima samo autorove manje naknadne intervencije na tekstu prethodnih izdanja, dok u vezi s tiskarskim omaškama napominjem da je ovo izdanje daleko od toga da bude uzorak. Zbog toga sam za ovu prigodu pripremio tekst prema dva posljednja
izdanja, od kojih je jedno redigirao Stanko Korać (knj. II Sabranih djela
Vladana Desnice, izd. »Prosvjete«, Zagreb, 1975), a drugo Dubravko Jelčić (u biblioteci »Dobra knjiga«, izd. »Školske knjige«, Zagreb, 1975), koji je ujedno i najzaslužniji za kanoniziranje konačne verzije Proljeća Ivana Galeba oslobođene omaški i iskrivljavanja slagarsko-korektorske provenijencije.
Vlatko Pavletić
 
Pismo: Latinica
 
Sken i obrada: LEO
 
EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 236 Members:

#4
leo8

leo8

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 24 posts
 • 4121 thanks

Vladan Desnica - Pripovijetke

 

jVsgsTT.jpg

 

Za razliku od ranijih izdanja u ovoj knjizi su prvi puta bile objavljene sve pripovjetke Vladana Desnice. Za detalje pogledati Napomene urednika na kraju knjige.
 
Književni opus Vladana Desnice u celini je oslobođen pripadnosti određenom
književnom izrazu i stvaralačkom modelu, književnom pokretu i pravcu. U stvaranju svo-
jih umetničkih tvorevina ovaj pisac je prevashodno bio usmeren na ostvarivanje estetske
vrednosti književnog dela koja, prema njegovom mišljenju, predstavlja primarnu umetnič-
ku vrednost. U težnji da u prvi plan istakne i prikaže čoveka u njegovoj različitosti, Desni-
ca se zalagao za iskrenost kao jedan od glavnih poetičkih principa. Složenu problematiku
čovekovog života Desnica je oslikavao kroz postupke i razmišljanja svojih junaka. Iako su
Desničini likovi pripadali različitim društvenim slojevima i profesijama, sve ih je na kraju
obuzimala šutnja i obamrlost nakon različitih životnih iskustava. Poetski stavovi Vladana
Desnice izloženi u esejima, pripovetkama i romanima ukazuju da je najveću pažnju pokla-
njao čoveku i njegovom unutrašnjem svetu.
 
Težnja za slikanjem neispravljene i nepročišćene realnosti, koja je deo čovekovog unu-
trašnjeg sveta, glavni je razlog zbog kojeg su stranice Desničinih proznih dela tako žive i
stvarne. Sve što prikazuju, doživljeno je i shvaćeno u vizuri pisca koji poseduje stvaralačku
mogućnost da pronađe adekvatan izraz za svoj poetski doživljaj. Poetski doživljaji Vladana
Desnice duboko su proživljeni, promišljeni, osećani. Sve što je napisano njegovom rukom
poseduje osobenu sugestivnost i uverljivost. Ni u jednom momentu ne ostavlja nedorečenu
svoju misao, već brani i obrazlaže sopstveni stav, uveravajući čitaoca u ispravnost svog mi-
šljenja. Neizmerljivo je velika sugestivna moć svake Desničine reči.
 
Sken i obrada: LEO
 
EPUB, AZW3, PDF
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 240 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users