Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Dragoš Kalajić


1 reply to this topic

#1
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 8,404 posts
 • 58709 thanks

Dragoš Kalajić

 

Dragos-Kalajic-1943-2005.jpg

 

Dragoš Kalajić (Beograd, 22. februar 1943 — Beograd, 22. juli 2005) je bio srpski slikar, novinar, pisac i publicist, poznat kao jedan od najistaknutijih srpskih nacionalista 1980-ih i 1990-ih.
Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti u Rimu i stekao međunarodnu slavu sa novom formom hiperealizma. Još kao student izlagao je u Rimu, Milanu, Briselu, i Beogradu. U Rimu je i dobio nagradu za mlade slikare još 1964. godine. Glumio je Boba u filmu Čudna devojka iz 1962. godine.
Organizovanjem izložbe „Obnova slike“ zatalasao je jugoslovensku likovnu scenu. Bilo je to u galeriji Kulturnog centra. U Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu je napravio izložbu „Nova figuracija“.
Pored slikarstva intenzivno se bavio i pisanjem, objavio nekoliko romana i studija kao što su „Mapa (anti)utopije“ 1978, „Smak sveta“ 1980, „Američko zlo“ 1993, „Izdana Evropa“ i „Rusija ustaje“ 1994. „Poslednji Evropljanin“ 2004. Pisao je predgovore i uređivao niz knjiga iz filozofije autora kao što su Nikolaj Berđajev i Lav Šestov.
Kao novinar objavljivao je priloge u mnogim časopisima i listovima, godinama je bio urednik u „Dugi“ i dopisnik Tanjuga iz Italije.

Verovatno nije veliki broj onih koji bi uz ime Dragoša Kalajića najpre stavili odrednicu pisac. Pre bi rekli slikar, publicista, filosof, angažovani intelektualac, ideolog, ali ne i pisac. Međutim, istina je da je Kalajić na javnu scenu stupio jednim književnim delom par excellence, poemom Krševina iz burne 1968, i istupio sa nje takođe književnim delom, romanom Srpska deca Carstva iz 2005, godine svog konačnog odlaska sa ove stanice bivstva. Između ta dva dela, prvog i poslednjeg, napisao je mnogo drugih i drukčijih (studija, ogleda, novinarsko-publicističkih zbirki tekstova, reportaža, teorijskih rasprava...), ali su početak i kraj, i dosta toga na plodnom putu, bili književni. Književnost je za njega imala veliku važnost i o tome je često govorio, naročito u poslednjoj deceniji i poslednjim godinama svog života ovde, sa ove strane stvari. Nije nimalo slučajno što je svoje poslednje vreme na ovom svetu, boreći se protiv opake bolesti i strašnog cajtnota, trošio pišući jedan roman i jedan roman-memoar. Nije nimalo slučajno što su dva od tri Kalajićeva testamentarna dela romani...Thanked by 31 Members:
Rara , chupelenge , Jevdjenije , ArmandHammer , ptar69 , flayfinger , cvetuljak , Activex , lisinac , Njamiznj , sambar99 , ljupcepupce , ljubaafrika , dansen , talambirov , tbabovic , Joca Ilic , volter , zoketa , Milo103 , bobkockalone , boris 88 , Disco Ninja , Nyks , Wanessa , midhadz , bosutsko , Preston , morena38 , Cyrano , majlstrejn123

#2
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 8,404 posts
 • 58709 thanks

Dragoš Kalajić

 

Smak Sveta

 

korica-1-300.png

 

Kalajićev "Smak sveta" predstavlja štivo u kojem se iznova otkriva značenje pojma besmrtnosti, a koje čitaocu ujedno pomaže da spozna ono što je "s druge strane značenja", nešto "više od života", ono što je ideja vodilja u sveprisutnoj potrazi za smislom. 

Autor u delu, koje je kompas za morfologiju i ezoteriju pojedinih fenomena modernog sveta, obrađuje 61 pojam - iz kulturologije, filozofije, istorije, tehnologije, komunikacija, kibernetike, umetnosti i prirodnih nauka. A fenomene tog sveta, u znaku pomračenja Zapada, objašnjava kroz "pojmovnik sunovrata i srozavanja modernog čoveka".

 

sken: boris 88 :beer: :beer:

 

obrada: markocim ( :flower: emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.png :flower: emoji_u1f340.png :flower:  za vilu)

 

pdf, epub, azw3

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 310 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users