Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Guy de Maupassant


2 replies to this topic

#1
orwell

orwell

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 247 posts
 • 19549 thanks

Guy de Maupassant - Izabrane novele

 

getimage.png

 

 

Guy de Maupassant je utemeljitelj modernističke pripovijetke i jedan od najboljih i najutjecajnijih novelista. Prihvativši načela njegovog naturalizma, stvarao je najviše pod utjecajem Émilea Zole, ali i drugih pisaca, u prvom redu svojih prijatelja Flauberta i Turgenjeva.

 

No iznad svega Maupassant je odličan i originalan pisac. Veliki broj njegovih priča za temu ima Francusko-pruski rat 1870-71. i tragedije koje je taj rat izazvao civilnom stanovništvu. Brojne pripovijetke smješta u rodnu Normandiju (Povijest seoske sluškinje, Tellierova radnja, Na moru, Povratak), najčešće neobične priče efektnih obrata u kojima dodiruje različite teme, često pišući o prostitutkama, po čemu je poznat, i sličnom polusvijetu.

 

Premda Maupassantovim djelom dominiraju realistične teme, neke od priča su na rubu fantastičnog, ali je izlete izvan realnoga najčešće motivirao još jednom svojom omiljenom temom, ludilom. U većini novela dominira pesimistično raspoloženje. Novela Na vodi jedna od njegovih ranijih novela, kratka priča jezovite atmosfere i završetka.Dunda (Boule de Suif, zapravo Kuglica loja) također je jedna od prvih njegovih priča i zasigurno je najpoznatija. Smještena je u vrijeme Francusko-pruskog rata i pruske okupacije Normandije. U poštanskoj kočiji okuplja se raznoliko društvo koje bježi s okupiranog područja, ugledni aristokrati i građani, dvije opatice, jedan kavanski revolucionar i omražena prostitutka, koja je zapravo jedina iskreno domoljubna i spremna dati svoj doprinos borbi protiv osvajača i podnijeti žrtvu za druge, dok su ostali kukavice, licemjeri i oportunisti koji iznad svega gledaju svoj vlastiti interes. Među raznolikim prikazanim tipovima – uobičajeno za Maupassanta – prostitutka je moralno najčvršći lik.

 

Priča Đerdan donosi bizarnu anegdotu smještenu u Pariz i jedna je od Maupassantovih najpopularnijih pripovijetki s neobičnim obratom kojega su oponašali i obrađivali brojni kasniji veliki novelisti. Sličnu parišku temu donosi i njegova duža novela Nasljedstvo. Ljubav je alegorijska priča iz lova inspirirana Turgenjevom.

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

 

jezik: hrvatski

pismo: latinica

format: epub, pdf

 

izvor: eLektireThanked by 279 Members:

#2
markocim

markocim

  Gold Member

 • VIP
 • PipPipPipPipPipPip
 • 8,481 posts
 • 59817 thanks

Gi de Mopasan

 

Jaka kao smrt

 

korica1-300.png

 

sken: Jaske&Cyrano

 

obrada: markocim (     :flower:     :flower:     :flower: emoji_u1f33c.pngemoji_u1f33b.png     :flower:      :flower: emoji_u1f340.png   za vilu)

pdf, azw3, epub

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 363 Members:

#3
kluts

kluts

  Newbie

 • Members
 • Pip
 • 49 posts
 • 10879 thanks
Mont-Oriol
 
- Gi de Mopasan
 
 
Mont-Oriol.png
 
 
Priča se odvija u regionu Overnja, u malom gradu Anval u centralnoj Francuskoj, okruženom mnogim drevnim izumrlim vulkanima nedaleko od Pij-de-Doma.
 
Mopasan koristi svoj humoristični stil u opisivanju „zlatnog naleta“ kao u Kaliforniji, jedino što je ovde je reč o novim bunarima termalnih izvora, koji obećavaju izlečenje od svih bolesti ljudskog tela. Kada stari farmer Oriol i njegov sin, krenu da dinamitom ruše opstruktivnu stenu u svom vinogradu, nenamerno će probušiti rupu u zemlji. Usred svih ljudi koji prisustvuju događaju je i Vil Andermat, pariski investicioni bankar, koji odmah procenjiva izvor poput fontane zlatnika koja izlazi iz zemlje. Progoni poljoprivrednika, nudeći mu da otkupi zemljište, čak i ceo njegov vinograd. Ali seljak je otporan, i nije ga lako prevariti. 
 
U međuvremenu, mladići Gontran i Pоl, aristokrati po rodu, nemaju drugo zanimanje osim putovanja, gozbe, kockanja i udvaranja bilo kojoj devojci na svom putu. Kristijana, žena Vil Andermata, lepa, srećna, i naivna mlada dama, upoznaje Pola Bretinjija, najboljeg prijatelja svog brata Gontrana. Ona odgovara na Polovo dodvoravanje ljubavlju, dubokom i beznadežnom, odajući mu dušu i telo. Čini se da i sam Pol hoda po vodi…
 
Ovaj je Mopasanov roman možda manje poznat, ali je veoma umešno ispričan i prijatan za čitanje.
 
 
srpski, srpsko-hrvatski jezik
latinično pismo; Svjetlost, Sarajevo, 1965
sken / obrada: Cyrano / kluts
obrada u pdf  i epub formatima
 
 
pdf

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.
 
 
epub

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 207 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users