Jump to content

Dobrodošli na Balkandownload.org
Tražite domaće knjige, exyu magazine, sinhronizirane crtane filmove, PC i ostale igre, strane i domaće filmove, dokumentarce, stranu i domaću muziku, itd. ? Ne morate tražiti dalje jer sve ćete to naći kod nas, uredno postavljeno i spremno za download. Osim toga registracijom možete sudjelovati u raznim postojećim temama na forumu, otvarati nove teme, sudjelovati u chatu i još mnogo toga. Ako već imaš otvoren račun, logiraj se ovde ,a ako želiš saznati zašto smo najbolji otvori novi račun i uverite se sami :)
Photo

Emil Cioran


7 replies to this topic

#1
voki

voki

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 641 posts
 • 119077 thanks

Emil Cioran

 

Siorann2.jpg

 

Biografija

 

  Emil M. Sioran rođen je 1911. godine u selu Rasinari u Karpatima, Rumunija, kao sin pravoslavnog popa (na rumunskom jeziku njegovo ime se izgovara Čoran). Po završetku gimanzije u Sibiu-u, studirao je filosofiju u Bukureštu, gde je i diplomirao, odbranivši rad o Bergsonu. Svoju prvu knjigu, na maternjem jeziku, pod naslovom "Na vrhovima očajanja", objavio je 1933. godine i za nju dobio i nagradu. Tokom 1936. i 1937. godine bio je profesor u gimnazijama u Brašovu i Sibiu-u, a krajem 1937. godine dobio je stipendiju Francuskog instituta u Bukureštu za nastavak studija u Parizu, gde je trebalo da pripremi disertaciju i Ničeovoj etici, koju, kako sam priznaje, nikada ozbiljno nije nameravao da napiše. Od tog momeneta, međutim, nije napuštao Francusku, a deset godina kasnije počeo je da piše na francuskom jeziku i u međuvremenu postao jedan od korifeja savremene francuske misli. Nikada se nije vratio u Rumuniju.

Sioran je bio poslednji veliki "mrzovoljnik" ovoga veka. Uticaj njegovog dela u direktnoj je suprotnosti sa njegovim načinom života, usamljenošću i odnosom prema javnosti i onim što obično nazivamo slavom.

Stanovao je u potkrovlju u blizini Luksemburškog parka i tvrdoglavo odbijao da učestvuje u javnom životu. Između ostalog, odbio je nagradu Francuske akademije u iznosu od 200 000 franaka. Najčešće se hranio po jevtinim studentskim menzama.

  Nikada se nije ženio ali nije bio ženomrzac. Pored uzglavlja je stalno držao "Knjigu o Jovu" (a pri tome se gnušao žrtvovanja). U mladosti je izučavao Bergsona, Šestova i Kjerkegora i bio pod velikim uticajem nemačkog filozofa Zimela. Celoga života je prebacivao sebi zbog toga što ne može da raskrsti sa životom. Njegove knjige su taj stav samo pojačavale.   Napustivši rumunsko govorno područje i preselivši se u francusko ubrzo je postao jedan od najvećih stilista francuskog jezika. Time se Emil Sioran pridružio velikanima poput Jozefa Konrada i Vladimira Nabokova. Pa ipak, raskid sa maternjim jezikom veoma mu je teško pao. Iako ne osobito plodan, on je za petnaest godina objavio više knjiga eseja, zapisa i aforizama: "Kratak pregled raspadanja" (1949), "Silogizmi gorčine" (1952), "Iskušenje da se postoji" (1956), "Istorija i utopija" (1960), "Pad u vreme" (1964) i "Rđavi demijurg" (1969) kao i nekoliko studija i članaka o piscima i misliocima (Makijaveli, Žozef de Mestr, Pol Valeri, Sen Džon Pers).

  Ovaj bliski prijatelj Semjuela Beketa i Ežena Joneska bio je pravi spomenik avangarde i svoje vlastite sudbine. Za jugoslovenske izadvače i čitaoce posebnu vrednost predstavlja to što je kod nas objavljeno toliko Sioranovih knjiga i što su sve za vrlo kratko vreme bile rasprodane - bez obira na to što smo, za razliku od Emila Siorana, većinom bili ubeđeni optimisti.

- - -empty.gifThanked by 32 Members:
alfredogarcia , Katerina gaga , vukina , ArmandHammer , Isidora Dannkan , seados , stameni1 , Нинорота , Natasa7777777 , Medenoplava , lisinac , marsic , igorbojo , Ljerka24 , severijan , michelde30 , krcmastara , onda.josh , Yersinia , leo8 , Tactman , midhadz , easy , jocamx , bosutsko , boris 88 , morena38 , Haspan , Cyrano , gorkana , veroljub72 , mikimir

#2
voki

voki

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 641 posts
 • 119077 thanks

Priznanja i anateme

 

Emil Sioran

 

 

 

 

 

okNNnlR.jpg?1

 

pdf, ćirilica

 

scan Boris88 HVALA!

by voki

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 255 Members:

#3
voki

voki

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 641 posts
 • 119077 thanks

Istorija i utopija

 

Emil Sioran

 

 

 

62579148_2398575007087059_65461009130129

 

 

pdf

scan Boris 88 HVALA!

obrada by voki

 

U Sioranovom opusu, Istorija i utopija je možda najznačajnije delo jer se u njemu njegovi osnovni, neomanihejski i antiistoricistički stavovi proveravaju na ispitu iskustva konkretnog i aktuelnog istorijskog materijala.

 

 

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 240 Members:

#4
voki

voki

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 641 posts
 • 119077 thanks

Brevijar poraženih

Emil Cioran

 

 

 

64324775_2401855646758995_42500093994116

 

 

 

 

 

  Polazeći od autobiografskog očaja što ga u njemu izaziva činjenica da se u Parizu osjeća strancem, u djelu Brevijar poraženih, koje se sastoji od sedamdeset fragmenata, Cioran traži svojevrsnu utje­hu u svjetlosti poezije i glazbe, odnosno u kontemplativnoj dokolici i temeljnoj skepsi. Posebno se obrušava na čovjekovu potrebu obožavanja i prihvaćanja lažnih Apsoluta, uključujući i bogove, te mlita vost i trpljenje (koje ponajviše uočava u vlastitu narodu). Stoga uz rušenje svih religija i bogova, uz odbacivanje svih ideologija, zagovara jakog, strastvenog čovjeka kojemu nije strana okrutnost.

 

 

  scan Cyrano HVALA!

 

obrada by voki

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 234 Members:

#5
voki

voki

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 641 posts
 • 119077 thanks

SUZE I SVECI

 

Emil Sioran

 

67184686_2434845290126697_20913137435803

 

 

 

Pokušah da shvatim odakle dolaze suze i zaustavih se kod svetaca.Jesu li oni odgovorni za njihov gorki sjaj? Ko bi znao? Čini se, ipak, da su suzenjihovi tragovi. Nisu li one posredstvom svetaca dospele u svet; da li bezsvetaca ne bismo znali da plačemo za rajem. Hteo bih da vidim bar jednu suzu koju je zemlja upila.

 

 

obrada voki

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 200 Members:

#6
boris 88

boris 88

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 228 posts
 • 4602 thanks

O Bogu, o muzici, o ljubavi

 

46062.jpg

 

Izvor - Scribd 

Obrada - boris 88

Format - PDF, ćirilica

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 162 Members:

#7
boris 88

boris 88

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 228 posts
 • 4602 thanks

Silogizmi gorčine

 

1.jpg

 

Sam naslov knjige u vašim rukama ukazuje na ustrajnu napetost u našoj duhovnosti. S jedne strane, lo-

gička moć našeg kritičkog zaključivanja, koja se od Aristotela utelovljuje najvećma u formi silogizma, i s
druge strane - tragizam i očaj čovekovog opstanka na zemlji koji je obeležen egzistencijalnom gorčinom.
Ma koliko Silogizmi gorčine izgledali prefigurirani radom fragmentacije, gotovo da ništa nije manje pod-
vrgnuto ,,rasutosti“ od ove knjige. Od početka do kraja, od prvog do poslednjeg njenog paragrafa, nosi je
ista opsesija: očuvati neprekidno dvostruku prednost oličenu u pogođenosti svetom i večnom podsmehu.
Skeptički revolt, prožet poetskim elementima (pokatkad i s lirskim odbleskom), i stoički humor ovde idu
ruku pod ruku. Ukratko, u pitanju je sjajna knjiga kojoj ćemo se hiljadu puta vraćati, jer je to knjiga bib-
lijskog Jova koji je shvatio i oslobodio se.
 
Izvor - Scribd
Obrada - boris 88
Format - PDF, latinica
 
Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.


Thanked by 163 Members:

#8
voki

voki

  Advanced Member

 • VIP
 • PipPipPip
 • 641 posts
 • 119077 thanks

PAD U VREME

Emil Sioran

 

 

 

delfi_pad_u_vreme_emil_sioran.jpg

 

 

 

Živimo samo kroz odsustvo znanja. Čim znamo, više nismo u skladu ni sa čim. Doklegod smo u neznanju, prividi bujaju zadržavajući trunku nepovredivosti koja nam dopušta da ih volimo i da ih mrzimo, da se borimo sa njima. Kako da se odmeravamo sa opsenama? Jer oni to postaju u trenutku kad mi, razuvereni, ne možemo više da ih podižemo u red suštine. Znanje, bolje rečeno budnost izaziva između njih i nas pukotinu koja, na nesreću, nije sukob; da jeste, sve bi bilo u najboljem redu; ne, ona je obustavljanje svakog sukoba, zlokobno poništavanje tragičnog. Protiv tvrdnje iz Vedante, duša je prirodno naklonjena mnogostrukosti i razlikovanju: ona se rascvetava samo usred privida, a vene ako ih razobliči i odbaci. Probuđena, lišava se svojih moći, i nije u stanju da pokrene niti da podrži i najmanji stvaralački proces. Pošto je oslobođenje suprotno od nadahnuća, njemu se posvetiti za jednog pisca jednako je odustajanju, ako ne i samoubistvu. Ako želi da stvara, neka sledi svoje dobre i loše sklonosti, naročito loše; oslobodi li ih se, udaljava se od samog sebe: njegove bede su njegove mogućnosti.

 

 

 

pdf

by voki

 

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you thank this post.Thanked by 146 Members:0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users